• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Decembrie , 2020

Slujba Tedeumului la Catedrala Episcopală din Baia Mare, de 1 Decembrie

Arhid. Adrian DOBREANU


Marți, 1 Decembrie, cu începere de la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătma­rului, a săvârșit Slujba Tedeumului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Ma­re, cu prilejul sărbătoririi Zilei Na­ți­onale a României, zi în care de împlinesc 102 ani de la Marea Uni­re de la Alba Iulia.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social filantropic și misionar și eclesiarh al Catedralei Episcopale, Pr. Prof. Florin Ho­ban, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar și Pr. Ionuț Pleș. Întru slujire, le-au fost alături Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale și Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului. Răspunsurile la strană au fost date de o parte a mem­brilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța și mă­reția acestei zile a unității noastre de neam, de limbă și de credință strămoșească.
„De fiecare dată, la 1 Decembrie, po­porul român își aduce aminte cu recunoștință și venerație față de eroi și înaintași, față de luptătorii din toate timpurile și din toate lo­curile, care au murit pe câmpu­rile de luptă pentru apărarea țării și pentru eliberarea ei, pentru unitatea și demnitatea poporului ro­mân, pentru slava sfintei noastre biserici ortodoxe strămoșești. Ne aducem aminte de străluciții noștri voievozi, de ierarhi, de preoți, de monahi, care au cultivat credința noastră strămoșească ortodoxă, a unității de neam, de limbă, de grai, de tradiții, de obiceiuri și care au publicat și au tipărit cărți în limba română, răspândindu-le în toate cele trei provincii. Astfel, rolul bi­sericii și al preoților care erau dascălii și luminătorii sacri a fost hotărâtor pentru cultivarea și pă­s­trarea acestei idei și în cultivarea «visului» că, odată, se va împlini”, a precizat Preasfinția Sa.
„Când parcă totul era pierdut, parcă România intrase pe calea dispariției, când Familia Regală era retrasă la Iași, când toate lucrurile ne erau potrivnice, dintr-o dată, Dumnezeu a venit și a împlinit visul românilor pentru care au trăit, pentru care s-au sacrificat și pentru care au lucrat toată viața lor. Astfel, dintr-o Românie,
dintr-un Regat mic al României pe cale de dispariție, Dumnezeu a dăruit poporului român, România Mare. Așa s-au așezat atunci astrele, a fost ora astrală a poporului român, așa s-au împlinit rugăciu­nile moși­lor și a strămoșilor; Dumnezeu a auzit suspinul lor și a făcut dreptate. Astfel, la data de 1 Decembrie 1918 a fost arătată dreptatea lui Dumnezeu”.
„Să nu uităm niciodată faptul că istoria a fost falsificată, iar regii României, Întregitori de țară, au fost aproape șterși din istorie, iar Mo­narhia a fost suprimată și mar­gi­nalizată. În general, poporul ro­mân a iubit mult Monarhia: pe Regele Mihai, pe Regina mamă, Elena. De ce? Pentru că Monarhia era cu Biserica, Armata și poporul; erau o «Treime». Acestea au fost garanțiile că România va merge pe drumul cel bun. Însă, din păcate, al doilea Război Mondial a schimbat istoria României”.
„Cu toate acestea, România este vrednică de a fi venerată. Este o da­torie sfântă ca să ne aducem
a­minte de înaintași și de strămoși, de eroi și martiri și să nu uităm că suntem într-o perioadă în care ne luptăm cu un vrăjmaș nevăzut,
ca­re face astăzi victime și eroi; persoane care cad la datorie și își pierd viața din cauza pandemiei. Eroii de astăzi sunt medicii din spitalele românești și din toată lumea, care nu au tihnă și odihnă, ca să redea sănătatea celor care sunt în pericol. Țara rezistă prin eroismul unui popor, prin felul care își cultivă și își cunoaște istoria, unitatea, integritatea, suveranitatea, demnitatea și libertatea. Eroismul nu trebuie să dispară de la neamurile care au obținut cu greu unitatea, libertatea și demnitatea; între acestea face parte și România noastră, supranumită «Grădina Maicii Dom­nului»”, a concluzionat Prea­sfin­țitul Părinte Iustin.
De asemenea, Întâistătătorul Epar­hiei noastre a dat citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria, care a fost făcut scris, datat şi semnat la Tenka - Juvah, Balcic, la 29 iunie 1933: „Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restrişte şi vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre (...) Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic fal­nică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută...”.
 La final, tinerii îmbrăcați în frumoasele porturi populare tradi­ți­onale care fac parte din Grupurile ASCOR, filiala Baia Mare și ATOCEM, împreună cu soborul slujitor, au interpretat două cântări patriotice și o colindă.
După Slujba Tedeumului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Iustin a luat act și a semnat schițele și plan­șe­le tehnice prezentate de către dom­nul arhitect Dorel Cordoș, planuri care sunt necesare la buna des­fășurare a lucrărilor care se vor efectua pe șantierul Catedralei Epis­copale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.