• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2022

Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala Episcopală

Luni, 1 august 2022, cu începere de la ora 17.00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba Paraclisului Maicii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treimeˮ din municipiul Baia Mare, înconjurat de soborul preoților slujitori ai lăcașului de închinare.

Andrei Fărcaş,
Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
Arhid. Adrian Dobreanu
Responsabil Comunicații Media-Online


A devenit o tradiție împământenită de mulți ani și, în același timp, un prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii băimăreni și din împrejurimi ca Preasfințitul Părinte Episcop Iustin să oficieze Slujba Paraclisului în prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Din sobor au făcut parte Arhim. dr. Casian Filip, consilier social-filantropic și misionar și eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Ierom. Serafim Bilț, Pr. Florin Hoban, inspector pentru disciplina religie în cadrul ISJ Mara­mureș, Pr. drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, referent în cadrul sectorului social-filantropic, Pr. dr. Mircea Valeriu Vana, responsabil cu Agenția de pelerinaje și Pr. Ionuț Pleș.

Răspunsurile la strană au fost date de către cântăreții catedralei și de părinții de la Centrul Eparhial: Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.
„La intrarea în Postul Adormirii Maicii Domnului ne este așezată în față cinstirea Sfintei Cruci. Prima zi a fost închinarea cinstitei şi de viață făcătoarei Cruci a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care este apărarea, puterea şi salvarea noastră de ispitele, de încercările şi de războiul cel nevăzut al vrăjma­șului.
Tocmai de aceea ne este așezată Sfânta Cruce la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, ca să înțelegem semni­ficația postului şi că Cel Ce S-a Răstignit pe Cruce ne-a spus că neamul de demoni care ne împresoară şi care ne pândesc nu poate fi biruit decât cu rugăciune şi cu post. Credincioșii știu acest lucru şi de aceea țin posturile Bisericii cu sfințenie, ca o rânduială care face parte din viața lor”.
Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioșilor despre importanța Paraclisului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, despre acest post binecuvântat: „acest post este împodobit cu această slujbă deosebit de frumoasă. Este o slujbă profundă, are cereri pentru toate trebuințele omului, pentru toate aspectele vieții, şi pentru iertarea păcatelor, şi pentru izbăvirea din primejdie, din boli, din necazuri, suferințe, ispite, încercări. Pentru toate acestea are - şi ne încredințăm Maicii Domnului în această slujbă a Paraclisului, care este foarte iubită şi, în același timp, primită de Maica Domnului - rugăciune de ascultare. Noi suntem în dialog cu Maica Domnului, îi vorbim, îi spunem tot, ca unei mame şi simțim că ne aude, ne ascultă, şi de îndată duce rugăciunile la Hristos ca să le împlinească. De îndată. Nu întârzie, cum e mama, când îşi iubește copiii. Totdeauna îi iubește, chiar şi când îi mai dojenește”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.