• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Martie , 2014

Sistemul de sănătate cheltuie miliarde pentru tratamentul morţilor

Un Raport al Curţii de Conturi confirmă că persoanele decedate pot beneficia şi de reţete compensate pe care le ridică singuri de la farmacii. În total, în perioada 2010-2012 au fost validate nelegal prescripţii medicale în valoare estimată de 162.000 lei pe coduri numerice personale care au aparţinut unor persoane care erau decedate la data prescrierii, cât şi la data eliberării medicamentelor.

 
 

Un Raport al Curţii de Conturi confirmă că persoanele decedate pot beneficia şi de reţete compensate pe care le ridică singuri de la farmacii. „Au fost validate nelegal prescripţii medicale în valoare estimată de 162.000 lei pe coduri numerice personale care au aparţinut unor persoane care erau decedate atât la data prescrierii, cât şi la data eliberării medicamentelor, atât prin farmaciile cu circuit deschis, cât şi cu circuit închis”.

 

Prejudiciul total estimat de Curtea de Conturi în urma controalelor la Casele de Asigurări de Sănătate depăşeşte 7,4 milioane de euro. De asemenea, în perioada 2010-2012 au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite cheltuieli cu medicamente în cadrul programului naţional de oncologie, fiind validate nelegal în Sistemul Informatic Unic Integrat prescripţii medicale fără ca iniţierea şi continuarea tratamentului să fie făcută de medicii oncologi sau hematologi, aşa cum au prevăzut normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate, astfel: prescripţii medicale în valoare estimată de 17.825.000 lei, care au fost emise, contrar prevederilor legale, de către medici de altă specialitate decât oncologie şi hematologie şi prescripţii medicale în valoare estimată de 8.233.000 lei emise, contrar prevederilor legale, de către medicii de familie care nu aveau contract încheiat pentru prestarea de servicii în cadrul programelor naţionale de sănătate.

 

De asemenea, în perioada 2010-2012 au fost angajate, lichidate, ordonanţate şi plătite cheltuieli cu medicamente în valoare estimată de 3.163.000 lei, în cadrul programului naţional de oncologie şi a programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, prin validarea nelegală în Sistemul Informatic Unic Integrat de prescripţii medicale pentru medicamente fără aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul caselor de asigurări de sănătate judeţene. Raportul Curţii de Conturi demonstrează şi haosul din sistem, dar şi jaful, folosind diferite tertipuri.

 

Achiziţia de medicamente în perioada 2010-2012 pentru programele naţionale de sănătate auditate s-a efectuat la nivel teritorial de către unităţile sanitare, pe bază de contracte încheiate cu furnizorii de medicamente. Această modalitate de achiziţie a medicamentelor a determinat utilizarea de către unităţile sanitare a unor proceduri de achiziţii diferite (de la achiziţia directă până la licitaţia publică), iar în anumite cazuri, pentru achiziţionarea aceluiaşi medicament, au fost practicate preţuri diferite de la o unitate sanitară la alta.

 

Vreţi exemple? Situaţia Programului naţional de oncologie şi Subprogramului de tratament al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere derulat în anul 2012, prin unităţile sanitare care au avut relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate judeţene. Curtea de Conturi a comparat preţurile la 5 medicamente eşantion cumpărate de 10 case de asigurări judeţene. Rezultatul? Dacă s-ar fi cumpărat medicamentele unitar, într-o singură procedură, la preţul cel mai scăzut, s-ar fi obţinut o economie estimată la suma de 21.808 mii lei.

Ori, Statul aruncă cu banii pe fereastră şi, în acelaşi timp, pe alţi bolnavi îi condamnă la moarte, neavând bani de medicamente. Obiectiv, nu?

 

Mai mult, acelaşi raport arată că: „Au fost validate, nelegal, prin Sistemul Informatic Unic Integrat, şi ulterior decontate,â unele medicamente la preţuri superioare preţurilor maximale de decontare, sau care nu se regăsesc în sublista C, secţiunea C2 din LISTA medicamentelor cu procent de compensare 100% din preţul de decontare, aprobată prin HG nr. 720/2008 şi Ordinul MS nr. 426/2009. Medicamentele au fost utilizate în cadrul Subprogramului de tratament a persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere şi în cadrul Programului naţional de oncologie. Această abatere a condus la producerea unui prejudiciu estimat în suma de 50.000 lei.

 

Până la urmă, haosul din sistem şi lipsa unor baze de date actualizate, în ciuda banilor alocaţi în acest sens, înseamnă risipă de bani şi resurse: „Nu există o bază de date care să cuprindă evidenţa centralizată a persoanelor înscrise în programele naţionale de sănătate. Această bază de date ar trebui să permită identificarea anterior decontării, a cazurilor de neasociere a pacientului cu programul naţional de sănătate în cadrul căruia au fost prescrise medicamente specifice. Baza de date cu persoanele decedate nu este actualizată în timp real, ceea ce nu permite identificarea serviciilor medicale şi/sau a prescripţiilor de medicamente care au fost validate şi decontate pentru unele CNP-uri, care în fapt, la data validării, au aparţinut unor pacienţi decedaţi”, se mai arată în raport.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.