• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2013

„Simbolurile Halloween-ului în artă şi bucătărie”

La Şcoala gimnazială „ Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare – director prof. Grigore Mureşan – anul acesta Halloween-ul a fost sărbătorit într-un mod diferit faţă de alţi ani.

 
 

Miercuri, 30 octombrie în Centrul de Documentare şi Informare al Şcolii s-a desfăşurat activitatea „Simbolurile Halloween-ului în artă şi bucătărie”. Activitatea a fost gândită ca o împletire a tradiţionalului cu modernul.

 

Primul moment a constat într-o prezentare Power Point, realizată de elevi din clasa a VI-a B, având ca temă pisica neagră ca unul dintre simbolurile Halloween-ului şi nu doar . Au fost prezentate si aspecte din istoria pisicii, felul cum a fost ea percepută în diverse culturi şi civilizaţii, superstiţii legate de pisica neagră.

 

În plan artistic, această temă a fost marcată prin recitarea poeziei „Pisicuţe negre” de Victoria Dragu-Dimitriu. Tudor Leş – VII B -, elevul care a recitat, a fost pictat pe faţă, imitând, evident, o pisică neagră. Elevii clasei a IV-a A, învăţătoare Voichiţa Rotar, costumaţi de Halloween, au interpretat cântecul „Pisica neagră” , cântec pe care l-au învăţat audiind trupa Pasărea Colibri.

În continuare s-a prezentat al doilea Power Point, realizat tot de elevi din clasa a VI-a B, care a avut ca temă un alt simbol al Halloween-ului, dovleacul. Slide-urile acestei prezentări au conţinut informaţii despre originea dovleacului, despre calităţile lui ca aliment, utilizarea lui în medicină. Ca divertisment s-a prezentat şi o reţetă culinară, Dovleac în aluat, iar modul de preparare a fost ilustrat cu fotografii făcute de eleve în timp ce au preparat acest produs. La această temă, partea artistică a constat în două momente: elevii din clasa a VI-a B au interpretat sceneta umoristică Oul de cal, adaptare după o povestire populară, în care un ţăran este păcălit de altul că dovleacul este ou de cal şi dacă este clocit, iese din el un mânz. Momentul muzical a fost asigurat tot de elevii clasei a IV-a A, care au interpretat cântecul formaţiei Sfinx, Călătorul şi copacul, pe versuri de Anton Pann.

 

Spaţiul CDI a fost decorat cu simboluri specifice acestei sărbători , realizate de elevii din clasa a IV –a A.

 

Activitatea a fost coordonată de prof. Doina Bedean – bibliotecar – şi prof. Monika Bandi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.