• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

Sighetu Marmaţiei vrea să renunţe la serviciile Vital!

 „Mega-construcţia” ADI Apă-Canal se clatină! Sighetu Marmaţiei doreşte să înlocuiască operatorul de apă canal Vital SA şi chiar să iasă din Asociaţie. Deja, primele demersuri au fost făcute, iar în şedinţa Consiliului Local, de săptămâna trecută, s-a aprobat realizarea unui studiu de impact pe această temă.

 

 

Aleşii din Sighetu Marmaţiei vor să „spargă” monopolul Vital SA chiar cu preţul ieşirii din ADI Apă-Canal, asociaţia de dezvoltare creată pentru implementarea mega-proiectului de reabilitare a infrastructurii de apă şi canal în judeţul nostru, din care fac parte toate unităţile administrativ teritoriale beneficiare. Desemnarea unui operator unic a generat discuţii încă de la iniţiere, dar primăriile au acceptat condiţia, deoarece se spunea că ar fi esenţială pentru primirea finanţării europene. Apoi, Borşa a făcut un pas în afara ADI Apă-Canal şi din nou se spunea că oraşul va trebui să ramburseze finanţarea europeană primită, dar ulterior scandalul s-a aplanat. Sighetenii sunt extrem de nemulţumiţi de preţul tot mai mare plătit pentru apă şi canal, aşa că sesizările au curs gârlă înspre primărie.

 

Zilele trecute, primarul Horia Scubli a anunţat că: „Aşa cum am promis, astăzi voi iniţia un Proiect de Hotărâre privind demararea demersurilor în vederea posibilei înlocuiri a operatorului actual al serviciului de alimentare cu apă şi canalizare SC Vital SA Baia Mare şi o posibilă ieşire a municipiului Sighetu Marmaţiei din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Maramureş, având în vedere numeroasele sesizări pe care le-am primit din partea Dvs. Sper că veţi fi alături de mine în acest emers!”

Proiectul de hotărâre despre care se vorbeşte în mesaj aprobă: „Iniţierea demersurilor pentru o posibilă ieşire a municipiului Sighetu Marmaţiei din ADI – Maramureş şi înlocuirea operatorului actual al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare SC Vital SA Baia Mare. În vederea fundamentării deciziei finale de ieşire din asociaţie/de a rămâne în cadrul acesteia, precum şi a identificării influenţelor juridice, financiare, tehnice şi organizatorice atât asupra administraţiei locale cât şi asupra calităţii serviciului de alimentare cu apă şi cu canalizare, oferit către populaţia municipiului Sighetu Marmaţiei, se aprobă întocmirea de către Primăria municipiului Sighetu Marmaţiei a unui ‹‹studiu de impact››, document de sinteză bazat pe informaţii legale, corecte, actualizate şi transparente care să permită Consiliului Local al municipiului Sighetu Marmaţiei să verifice dacă o eventuală decizie de a ieşi din ADI Maramureş şi înfiinţarea unei societăţi comerciale sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Sighetu Marmaţiei, căreia să i se încredinţeze gestionarea serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul nostru, este fezabilă”.

 

În expunerea de motive care a stat la baza proiectului se arată că: ,,Din 2010, de la preluarea serviciului de alimentare cu apă de către Vital, gradul de satisfacţie a locuitorilor municipiului a suferit o continuă degradare, iar în prezent primăria este asaltată cu reclamaţii din partea cetăţenilor, referitoare la calitatea acestui serviciu. Mai mult, în 2010, preţul apei era 1,97 lei/mc, iar la canal 0,92 lei, iar în prezent este de 3,48 lei/mc apă şi 2,76 lei canal. Practic, preţul s-a dublat! Mai mult, operatorul de apă canal nu a respectat nici graficul investiţiilor asumate.

Totodată, această politică de preţuri a fost coroborată cu o gestiune nesatisfăcătoare a investiţiilor asumate de către operator, investiţii care trebuiau finalizate la jumătatea anului 2014 şi prin care trebuia să se asigure un grad de acoperire de 95% a serviciilor de furnizare apă şi canal către locuitorii municipiului. Nici în momentul de faţă a anului 2016 nu există o perspectivă clară de finalizare a acestora şi de punerea lor în funcţiune”, se arată în expunerea de motive.  

 

La şedinţa de astăzi, 28 noiembrie 2016, hotărârea a fost adoptată în unanimitate, aşa că, următorul pas va fi realizarea studiului de impact care va arăta clar efectele ieşirii municipiului Sighetu Marmaţiei din ADI şi înlocuirea operatorului de apă-canal Vital S.A. cu un altul aflat în subordinea Consiliului Local al municipiului. Practic, acest document va decide dacă Vital va mai opera sau nu în Sighetu Marmaţiei. Oricum, cazul din Sighet este un precedent pentru Maramureş, iar în viitor şi alte localităţi ar putea urma acest exemplu, deoarece nemulţumirile, în special cele legate de preţul exorbitant, sunt generale. Vom reveni.

 

 

,,Din 2010, de la preluarea serviciului de alimentare cu apă de către Vital, gradul de satisfacţie a locuitorilor municipiului a suferit o continuă degradare, iar în prezent primăria este asaltată cu reclamaţii din partea cetăţenilor, referitoare la calitatea acestui serviciu. Mai mult, în 2010, preţul apei era 1,97 lei/mc, iar la canal 0,92 lei, iar în prezent este de 3,48 lei/mc apă şi 2,76 lei canal. Practic, preţul s-a dublat! ”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.