• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

SIGHET: Sute de oameni au luat parte la manifestările dedicate Zilei României

Ziua Naţională a României a fost marcată astăzi la Sighetu Marmaţiei în prezenţa a sute de oameni, care au îndurat ploaia şi frigul de afară şi au luat parte la manifestările prilejuite de această sărbătoare. A fost însă una mai aparte, în care au lipsit spectacolele şi Hora Unirii, în semn de omagiu pentru persoanele decedate în tragicele evenimente petrecute recent. Pentru a comemora victimele dramei din Colectiv şi pe cele ale atentatelor de la Paris, municipalitatea a decis ca manifestările din acest an să fie altfel decât de obicei.

 

Manifestările s-au desfăşurat şi în acest an în trei locuri, la bustul academicianului Dr.Ioan Mihalyi de Apşa, la Monumentul Eroilor Căzuţi pentru Reîntregirea Neamului şi la Cimitirul Săracilor. Reprezentanţii cultelor religioase din Sighet au oficiat în deschiderea acestora un Te Deum în care preoţii s-au rugat pentru eroii neamului, dar şi pentru victimele tragediilor petrecute în ultima perioadă.

A urmat apoi discursul oficialităţilor.

 

„Sărbătorim anul acesta 97 de ani de la Marea Unire din 1918, o pagină sublimă a istoriei româneşti, care anul acesta este umbrită de o tragedie care a lovit poporul român şi care a lăsat în sufletele noastre o rană profundă şi un sentiment acut de neputinţă. Actul de la 1 decembrie reprezintă sărbătoarea de suflet a tuturor românilor. Un simbol al împlinirii dorinţei de libertate şi unitate a poporului român, iar astăzi, mai mult ca oricând, suntem chemaţi să ne arătăm sentimentul de unitate şi solidaritate”, a spus primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

 

În memoria celor care s-au stins din viaţă în tragediile amintite, edilul local a propus un moment de reculegere.

„Dragi sigheteni, dragi cetăţeni, dragi români, vă invit să păstrăm un moment de reculegere pentru sufletele celor 60 de tineri jertfiţi pe rugul de la Colectiv, a celor care în această perioadă sumbră pentru întreaga omenire îşi pierd viaţa în întreaga Europă şi pentru toţi acei eroi cunoscuţi şi necunoscuţi care au pecetluit propria viaţă pentru libertate, unitate şi democraţie a României”, a adăugat Ovidiu Nemeş.

 

Despre semnificaţia zilei de 1 decembrie a vorbit directorul Muzeului Maramureşean.

„Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte! Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă! Fraţi români maramureşeni, au căzut lanţurile robiei de veacuri, a sosit ceasul măreţ al neatârnării. O lume nouă ia astăzi fiinţă pe lunile trecutului şi soarele dreptăţii a răsărit biruitor pe cerul nostru! Aşa începe apelul lansat de Consiliul Naţional Provizoriu al Comitatului Maramureş către satele Maramureşului, către intelectuali, exact când se încheie Primul Război Mondial, în 11 noiembrie 1918”, a spus Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureşean.

A urmat apoi solemnitatea depunerii de coroane de către reprezentanţii instituţiilor din municipiu.

 

Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de către copiii de la Şcoala Populară de Arte „Gheorghe Chivu” din municipiu, care au cântat cântece patriotice. Fluturând steagul României, sighetenii au cântat şi ei alături de tineri, în semn de mândrie că sunt români.

Pentru că ne aflăm în perioada postului şi se apropie sărbătorile de iarnă, cu toţii au colindat „Deschide uşa, creştine!”.

 

 

„Dragi sigheteni, dragi cetăţeni, dragi români, vă invit să păstrăm un moment de reculegere pentru sufletele celor 60 de tineri jertfiţi pe rugul de la Colectiv, a celor care în această perioadă sumbră pentru întreaga omenire îşi pierd viaţa în întreaga Europă şi pentru toţi acei eroi cunoscuţi şi necunoscuţi care au pecetluit propria viaţă pentru libertate, unitate şi democraţie a României”.

Ovidiu Nemeş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.