• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

SIGHET: Pregătirile pentru Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia” sunt în toi

Cel mai amplu eveniment al lunii decembrie va oferi sighetenilor şi turiştilor veniţi în Sighetu Marmaţiei momente inedite, puse în scenă de către oaspeţi din întreaga ţară, dar şi alaiuri din toate zonele Maramureşului. Este vorba despre Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia”, care anul acesta ajunge la ediţia cu numărul 47. Pregătirile au început cu mult timp înainte.

 

 An de an, în 27 decembrie, Sighetul se transformă într-o imensă scenă în aer liber şi primeşte colindători şi urători din satele din Maramureş, dar şi din zone mai îndepărtate. Carele alegorice, portul popular şi colindele specifice fiecărei zone dau viaţă municipiului Sighetu Marmaţiei şi oglindesc tradiţia locului. Şi în acest an, organizatorii vor pune în valoare identitatea Maramureşului.

Se doreşte o ediţie şi mai reuşită decât precedenta, iar asta va fi posibil prin intermediul elementelor de noutate care sunt aduse de la an la an. La ediţia precedentă noutatea a constat în prezentarea unei mascote imense, realizată de către studenţii şi masteranzii de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Sighetu Marmaţiei.

 

„În luna decembrie vor exista multe activităţi pe care le organizează bisericile şi alte instituţii. Cea mai importantă şi cu prezenţa cea mai numeroasă este ziua de 27 decembrie, prin alaiurile şi carele alegorice care se vor perinda prin centrul oraşului în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Vom încerca să le oferim sighetenilor şi turiştilor un festival de excepţie, împreună cu Universitatea Babeş – Bolyai, sub îndrumarea directorului Marin Ilieş”, a punctat edilul local al municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

 

Alaiurile de colindători şi urători îşi vor prezenta costumele şi obiceiurile de iarnă în cadrul paradei ce va avea loc în centrul municipiului. Evenimentul va cuprinde şi un spectacol pe scena principală, cu începere de la ora 18:00. Printre invitaţi se vor număra părintele Cristian Pomohaci, soţii Ilea, Ioan Cristian Pop, Grupul Iza şi Ansamblul „Mara”. Municipalitatea promite un adevărat regal folcloric cu această ocazie. Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „Marmaţia” rămâne în continuare unul dintre cele mai importante evenimente pe care le găzduieşte Sighetul şi unul dintre cele mai valoroase puncte de atracţie pentru turiştii de pretutindeni.

Comentariile celorlalți

ILIE pe 08.12.2016 la 17:03
Va rog sa imi trimiteti programul de desfasurare pe ore: ora inceperii, si derularea orara a formatiilor si artistilor enuntati ca participanti. Va multumesc mult. Doresc sa fiu prezent, desi va scriu din Bucuresti si vreau sa-mi organizez sosirea in Sighetul Marmatiei astfel incat sa fiu prezent chiar dela inceputul Festivalului.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.