• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Sighet - capitala muzicii folk

În perioada 7-9 august 2015 va avea loc, la Sighetu Marmaţiei, cea de-a treia ediţie a Galei muzicii folk -„Floare de Colţ”. Municipiul din inima Maramureşului va fi, pentru trei zile, capitala muzicii folk. Un eveniment muzical de excepţie, care reuneşte pe cei mai reprezentativi interpreţi de muzică folk din România, dar, mai ales, un număr mare de iubitori de muzică de calitate. Pe scenă vor evolua artişti consacraţi, dar şi tinere talente. Să nu uitam că de la Sighetu Marmaţiei au pornit doi din cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii folk:Ştefan Hruşcă şi Ducu Bertzi, la care se adaugă un număr important de folkişti cu activitate artistică pe plan regional sau local. Ineditul ediţiei va consta în momentele dedicate lui Florian Pittiş şi aniversării zilei de naştere a cantautorului sighetean Ducu Bertzi! 

 
 

Reporter: Cum va fi cea de-a treia ediţie a Galei muzicii Folk „Floare de Colţ”?

Dan Spiridon Pralea: Ediţia a III-a a Galei muzicii Folk „Floare de Colţ” este dedicată în acest an lui Florian Pittiş, care, în 5 august 2007, a plecat discret în lumea celor drepţi. Va fi o ediţie foarte interesantă, foarte plină, pentru că, omagiindu-l pe Florian Pittiş, au ţinut să fie prezente la Sighetu Marmaţiei nume mari ale muzicii fok din România şi acest lucru va da o altă consistenţă Galei Folk în sine.

Din punct de vedere al invitaţilor, cred că este cea mai bună ediţie de până acum şi îmi permit să vă spun într-o ordine aleatorie că au răspuns la solicitarea noastră: Pasărea Colibri, Victor Socaciu, Dinu Olăraşu, Ducu Bertzi şi prietenii, Dan Andrei Aldea, ceea ce este o mare surpriză pentru sigheteni, pentru iubitorii muzicii folk, el n-a mai cântat de aproape 40 de ani în ţară şi din reacţiile pe care le simt zi de zi, cred că va avea un mare succes. Mai sunt prezenţi Andrei Păunescu, trupa Poesis, Maria Gheorghiu, ValiŞerban, Adrian Ivaniţchi, Florin Săsărman, Cristian Buică, Dan Vana. Acestea sunt numele mari care îl vor omagia pe Florian Pittiş, iar în final este gândit şi un moment în care artiştii consacraţi vor cânta împreună o parte din piesele pe care le-au cântat cu ani în urmă alături de Florian Pittiş. Ediţia din acest an este dedicată şi lui Ducu Bertzi, care împlineşte 60 de ani şi aproape 40 de când a urcat pe scenă.

La Gala dedicată actorului Florian Pittiş este invitată de onoare Anda Pitiş şi vin pe cheltuiala lor foarte mulţi prieteni ai actorului. Ca şi la ediţiile precedente, prezentarea este asigurată de actorul Adrian Păduraru şi, tot ca şi la ediţiile precedente, încercăm să promovăm tinerele talente, deşi în acest an nu vom înmâna celebra valiză, pentru că se pare că anul 2014 nu a fost un an prea bun pentru cei care au debutat în muzica folk şi, pe cale de consecinţă, acest premiu nu se acordă în acest an.

Aş vrea să remarc că prezenţa, pe afişul Galei de folk, a câtorva elevi din cadrul Şcolii Gheorghe Chivu din Centrul cultural, care, coordonaţi de profesorul Gheorghe Şteţca, au reuşit să învie la Sighet plăcerea de a asculta muzică folk şi de a practica acest gen muzical, este onorantă. Vor urca pe scenă nu mai puţin de 6 tineri, patru fete şi doi băieţi: Antonia Dumitrean, Anca Corneştean, Ilinca Pleş, Daniela Răceală, Nicolae Boico şi Claudiu Simion. Ei vor asigura partea generaţiei tinere din festival şi faptul că sunt pe acelaşi afiş cu nume mari ale muzicii folk e foarte important. Unii dintre ei au mai cântat, alţii sunt la prima participare.

 

Rep.: A crescut numărul iubitorilor de folk de când se organizează Gala?

Dan Spiridon Pralea: La prima ediţie am avut 2000 de oameni la deschidere, fără nici cel mai mic efort de promovare. Şi e firesc să fie aşa, pentru că nimeni nu a uitat că de la Sighet au plecat Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi. Publicul este de toate vârstele. Interesul este clar în creştere şi spaţiul din centrul oraşului unde se va desfăşura permite să se ajungă la 3-4000 de spectatori. Cu siguranţă vor fi momente în care publicul va cânta alături de solişti şi îşi vor aminti de începutul muzicii folk din Sighet, pentru că Vali Şerban îşi va lansa o carte şi un CD în care vorbeşte despre începutul muzicii folk şi Cenaclul Flacăra. Cred că va fi un eveniment reuşit, aşa cum a fost şi prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Maramureş – MMIFF şi aşa cum va fi şi, sperăm, ediţia din acest an a Festivalului medieval Aeternus Maramorosiensis.

 

Rep.: Cât de greu este să organizaţi un astfel de eveniment?

Dan Spiridon Pralea: Nu este uşor, dar este o muncă de echipă la care participă toţi colegii. Aş dori pe această cale să mulţumesc Consiliului Local pentru sprijinul acordat şi pentru că s-au implicat în susţinerea financiară a evenimentului, dar şi colegilor mei, care muncesc efectiv la organizarea evenimentului, şi aş dori să le nominalizez pe Ileana Tand şi Alina Ivanic.

 
 

„La prima ediţie am avut 2000 de oameni la deschidere, fără nici cel mai mic efort de promovare. Şi e firesc să fie aşa, pentru că nimeni nu a uitat că de la Sighet au plecat Ştefan Hruşcă, Ducu Bertzi. Publicul este de toate vârstele. Interesul este clar în creştere şi spaţiul din centrul oraşului unde se va desfăşura permite să se ajungă la 3-4000 de spectatori”.

Dan Spiridon Pralea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.