• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Februarie , 2015

SIGHET: Administraţia locală intenţionează să închidă centrul municipiului

Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, le-a prezentat sighetenilor un proiect care presupune transformarea centrului vechi în zonă pietonală. Proiectul este unul ambiţios şi

îşi propune să transforme centrul municipiului

într-unul asemănător celor din marile oraşe.

 
 

Întrebaţi dacă ar fi de acord cu închiderea circulaţiei autoturismelor în centrul oraşului, locuitorii au fost în majoritate de acord că ar fi o idee bună şi s-ar mai reduce aglomeraţia care există la ora actuală.

Unii sigheteni, însă, sunt sceptici în ceea ce priveşte propunerea administraţiei publice locale de a transforma centrul municipiului într-o piaţă pietonală, deoarece nu văd modalitatea de rezolvare a accesului în zonă. Edilul local a decis să le prezinte şi soluţiile identificate pentru rezolvarea problemelor.

 

„Majoritatea sighetenilor îşi doresc o piaţă pietonală în municipiu. Acest lucru nu înseamnă că nu ne interesează ce se întâmplă cu traficul auto şi că nu avem soluţii în acest sens, ba dimpotrivă. Proiectul pe care l-am gândit e unul brut, pe care vrem să-l prelucrăm, dar care dă o viziune asupra a ceea ce noi gândim să proiectăm în acea zonă. Practic, noi avem două artere de circulaţie. Una dintre ele va fi închisă, respectiv cea de pe partea Primăriei, din dreptul instituţiei şi până la jumătatea parcului cu castani”, a explicat edilul local, Ovidiu Nemeş.

Sensul de mers înspre judeţul Satu Mare, respectiv artera de pe cealaltă parte, nu va suferi modificări. Piaţeta rezultată în urma închiderii unei artere va fi destinată pietonilor, dar vor exista şi stâlpi retractabili care vor funcţiona cu telecomandă pentru a permite accesul riveranilor sau al celor care aprovizionează magazinele din centru între anumite ore.

 

Cei care se deplasează spre municipiul Baia Mare o vor putea face pe strada Gheorghe Doja sau celelalte străzi paralele cu centrul. Tot pentru a veni în sprijinul şoferilor din Sighetu Marmaţiei, municipalitatea îşi propune să amenajeze două parcări. Una dintre ele ar putea fi amenajată în faţa Primăriei pe locul în care în prezent există un parc, iar cealaltă în zona Piaţa Libertăţii. Într-o fază avansată este şi documentaţia pentru amenajarea parcării din spatele clădirii Administraţiei Finanţelor Publice, care va avea aproximativ 150 de locuri.

Investiţia în centrul municipiului se doreşte a fi una majoră şi consistentă, coroborată cu realizarea unui centru de infoturism pe locul fostei toalete publice. Acesta se va încadra foarte bine în estetica urbanistică a zonei.

 

„E important un singur lucru: eu ştiu că marile schimbări care s-au produs în ultimii ani în Sighetu Marmaţiei au fost văzute la început mai cu reţinere, pentru că noi, sighetenii, suntem

puţin conservatori. Poate fi acesta un avantaj, dar la anumite modificări de viaţă urbană pe care le comportă un asemenea proiect suntem chiar dârji şi ne împotrivim”.

Ovidiu Nemeş
 

Unii sigheteni au fost sceptici când a venit vorba de a face o schimbare majoră, însă după ce au gustat din avantajele acestor schimbări, ele s-au dovedit a fi de bun augur.

Proiectele pentru anul 2015 sunt ambiţioase, iar edilul se aşteaptă la sprijinul sighetenilor care doresc transformarea municipiului într-un oraș cu adevărat european.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.