• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Şi primarii fac grevă, nu-i aşa?

Primăria Borşa este prima din ţară care şi-a închis porţile pe termen nedeterminat! Motivul? Primarul Toader Mihali a decis să protesteze împotriva numirii fostului primar în funcţia de director al Spitalului Borşa. 

 
 
Borşa a devenit, oficial, Republică autonomă! De săptămâna trecută, primăria este închisă pe perioadă nedeterminată. O premieră pentru Maramureş şi, probabil, pentru România. Primarul Toader Mihali a decis, cu de la sine putere, să închidă primăria pentru că fostul primar, Remus Şteţco, a fost numit director al Spitalului Borşa.
Într-un comunicat emis la finele săptămânii trecute, Tony Mihali anunţa: “Cetăţenii oraşului Borşa au aflat, cu consternare, că un personaj politic a fost numit, prin decizie de la Bucureşti, în funcţia de director al Spitalului de recuperare Borşa. Un grup de iniţiativă a iniţiat un amplu protest în cursul zilei de ieri, 15 August, pe locaţia noului helioport, amenajat de Primărie, care va deservi centrul SMURD Borşa. În cursul acestui miting, cetăţenii au solicitat prezenţa mea, solicitare căreia i-am dat curs.
La acest miting au fost prezenţi şi au luat cuvântul şi membrii Sindicatului din Spitalul Borşa, aceştia declarându-se la rândul lor şocaţi de această veste şi de perspectiva că fostul primar, care a lăsat în urmă sa datorii de 50 miliarde lei, dar şi un oraş în paragină, să le devină director. Totodată a fost întocmit un Memoriu, care va fi transmis Guvernului şi Preşedinţiei României, precum şi Comisiei Europene, imediat ce vor fi strânse semnăturile tuturor cetăţenilor oraşului Borşa, care sunt revoltaţi de această decizie politică, total nefavorabilă oraşului nostru. În semn de solidaritate cu cetăţenii oraşului, am decis ca Primăria Borşa să fie ÎNCHISĂ pe durată NEDETERMINATĂ, până la revocarea deciziei de numire în funcţia de director al Spitalului a oricărui personaj politic. Pentru urgenţe, cetăţenii oraşului au posibilitatea de a suna la un număr de telefon, afişat pe panoul amplasat în faţa primăriei”.
 
Decizia a generat reacţia, la fel de şocantă a autorităţilor judeţene. Printr-o adresă, prefectul Anton Rohian l-a somat pe primar „ca de urgenţă să întreprindeţi toate măsurile care se impun în vederea aplicării prevederilor legale şi asigurării unui acces liber şi neîngrădit la serviciile publice pe care sunteţi obligat să le oferiţi cetăţenilor”. Se spune că şi preşedintele Traian Băsescu, prezent recent la Hora de la Prislop, a fost extrem de distant cu primarul borşean şi, atunci când acesta a vrut să i se adreseze i-a spus: “La revedere!”.
Oricum, primarul continuă protestul, ba mai mult, a transmis şi memorii la Bucureşti. Printr-un alt comunicat de presă emis la finele acestei săptămâni, Toader Mihali susţine că: “Închiderea Primăriei Borşa nu este moft sau abuz, ci o consecinţă a lipsei de atenţie din partea Guvernului. Având în vedere că în ultimele zile, pe anumite fluxuri de ştiri au apărut informaţii preluate din surse nedocumentate, conducerea Primăriei fiind implicată în acţiuni importante în teren, în special în zona Toroioaga, unde a reizbucnit incendiul de pădure şi unde nu este semnal GSM, consider necesar să fac următoarele precizări: în activitatea mea de primar am 3 repere majore pe care nu le voi încălca niciodată: Legea, nevoile cetăţenilor şi cuvântul dat, Închiderea Primăriei, ca semn suprem de protest faţă de deciziile politice care dezavantajează oraşul Borşa s-a făcut la solicitarea cetăţenilor, a Sindicatului personalului din şi în semn de solidaritate cu aceştia (…)”.
Primarul nu înţelege că tocmai legea e încălcată şi că nici măcar solicitările cetăţenilor şi nici ale sindicaliştilor, nici a oricui nu pot atrage după sine încălcarea legii şi periclitarea activităţii dintr-o instituţie a statului, pentru că asta înseamnă atac la statul de drept!
 
În traducere, protestul primarului înseamnă încălcarea legii şi se sancţionează cu amendă: neluarea măsurilor necesare, stabilite de lege, de către primar, în calitatea acestuia de reprezentant al statului în unitatea administrativ-teritorială constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 5000 de lei. De asemenea, accesul cetăţenilor diferenţiat în instituţie: politicienii pe o intrare şi cetăţenii pe alta e o formă de discriminare interzisă de lege!
Oricum, finalul comunicatului lui Mihali e triumfal, cu iz de verdict a tribunalului poporului: „Până la soluţionarea raţională a acestor probleme reale, în interesul comunităţii, în Borşa va rămâne situaţia conflictuală actuală, generată de refuzul Ministerului Sănătăţii de a renunţa la administrarea Spitalului în favoarea comunităţii locale, precum şi de decizia sfidătoare prin care un personaj politic compromis a fost desemnat în funcţia de manager, deşi nu îndeplineşte nici condiţiile legale şi nici cele morale pentru o asemenea demnitate publică”.
 
 
„În semn de solidaritate cu cetăţenii oraşului, am decis ca Primăria Borşa să fie ÎNCHISĂ pe durată NEDETERMINATĂ, până la revocarea deciziei de numire în funcţia de director al Spitalului a oricărui personaj politic. (…) Închiderea Primăriei Borşa nu este moft sau abuz, ci o consecinţă a lipsei de atenţie din partea Guvernului”.
Primarul Toader Mihali

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.