• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Ianuarie , 2021

Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Rohia

Duminică, 17 ianuarie 2021, duminica a XXIX-a după Sfintele Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, după ce cu o zi înainte s-au închinat și au aprins lumânări, în cimitirul mănăstirii, la mormintele înaintașilor – Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, la intrarea în mănăstire, Părintele Serafim Man, Părintele Nicolae Steinhardt și mama după trup a Preasfinției Sale -  a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, mănăstirea de metanie a Preasfințiilor lor, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, care au și ei metania la acest sfânt locaș de închinare.

 

 

Este o tradiție deja instau­rată, încă de pe vremea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian, ca în una din duminicile lunii ia­nuarie, luna marilor Sfinți Părinți și a marilor Cuvioși, Ierarhii Episcopiei Maramureșului și Sătma­rului să slujească la Mănăstirea de metanie Rohia, „Sinaiul Mara­mureșului și al României și Muntele cel Sfânt, să săvârșească Sfânta Liturghie împreună cu Sfinții Părinți sau cu părinții sfințiți de aici, ca să avem comuniune cu cei plecați la Domnul, care își dorm somnul de veci ca aleși ai lui Dumnezeu în cimitirul mănăstirii”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
 

Sfânta Liturghie Arhierească
 

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim. dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și sclasiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Teofil Pop, starețul Mănăstirii Moisei, Pr. dr. Florin Stan, protopopul Lăpușului, Arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, Arhim. Pantelimon Ilieș, Protos. Ignatie Her­man, slujitori la această mă­năs­tire, Pr. Vasile Hatos, paroh în Rohia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuț Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Nifon Motoga, administratorul Catedralei Eparhiale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeș, inspector pentru catehizare, Arhid. Dumitru Botiș, inspector social-filantropic, Arhid. Gherasim Nap.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Mara­mu­reșului și Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. drd. Adrian Dobranu.
La momentul liturgic potrivit, a fost hirotonit întru diacon ipodiaconul Ioan Vlăduț Marchiș, pe seama Mănăstirii Rohia.

Între mulții credincioși sosiți la această Sfântă Liturghie să se roage împreună cu soborul, s-au aflat, alături de lăpușeni și rohieni, mulți credincioși din județul vecin Bistrița-Năsăud, îmbrăcați în frumoasele lor costume populare, după care au putut fi și recu­noscuți.  Între credincioși, a fost și Mitru Leșe, primarul orașului Tg. Lăpuș, care a ieșit în întâmpinarea Ie­rarhilor.
 

Cuvântul de învățătură
 

Pornind de la Sfânta Evanghelie a zilei, de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Timotei Săt­măreanul a rostit un cuvânt de învățătură plin de învățăminte duhovnicești, întărindu-ne convingerea că trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dăruit, cu referire la cei 10 leproși vindecați de Mântuitorul, din care doar unul s-a întors să-I mulțu­mească pentru binele făcut, prin care au fost redați vindecați societății:
„Trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu pentru toate zilele vieții noastre pe care Dumnezeu ni le-a trimis nouă, tuturor celor care
ne-am născut și am văzut lumina zilei, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Recunoș­tința și dragostea noastră trebuie să se îndrepte către părinții noștri, care ne-au adus pe lume, mul­țumitori fiind față de dragostea pe care au avut-o, de dragostea pe care mama noastră, care ne-a purtat în sânul ei, pentru binecuvântarea și dragostea tatălui nostru care, cu brațele lui,
s-a străduit să aducă în casa noastră pâinea cea de toate zilele, pentru ca noi să putem să creștem și să ne facem un rost în viață”.
 

Lansare de carte și mulțumiri
 

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele stareț Macarie a mulțumit Ierarhilor pentru oficierea Sfintei Liturghii și a prezentat în conti­nuare volumul „Comunicare, Comuniune, Liturghie și Filantropie în vreme de pandemie”, care cu­prinde comunicatele, predicile la pericopele evanghelice, dar cu mesaje profunde în această vreme de pandemie, când poporul trebuie să știe că nu se află singur în fața furtunii cumplite declanșate de coronavirusul ucigător. Cartea pre­zintă adevărate „documente de mărturie și mărturisire”, precum și activitatea social-filantropică des­fășurată de Episcopie în această perioadă, când, sub deviza „bisericile ajută spitalele”, contrar preten­țiilor progresiștilor și globaliștilor, care strigau „vrem spitale, nu ca­tedrale”, biserica a ajutat spitalele cu tot ce a putut, inclusiv cu aparate și bani.
În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a mai vorbit câteva lucruri despre monahismul în Muntele cel Sfânt al Rohiei, de unde a înflorit monahismul în Eparhie, în cele 40 de locașuri sfinte de acum, și despre Sfinții Cuvioși care sunt cinstiți în această primă lună din an.
Cei doi Ierarhi au primit în dar câte o icoană a Sfântului Antonie cel Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.