• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 29 Ianuarie , 2021

Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Duminică, 24 ianuarie 2021, Duminica a XXXI-a după Rusalii, zi în care se aniversează Unirea Principatelor Române Moldova şi Țara Românească într-un singur stat, eveniment de la care au trecut 162 de ani, Preasfin­țitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi.

 

 

Sfânta Liturghie şi parastasul după făuritorii Unirii Principatelor
 

Soborul slujitor a fost format din Arhim. dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie, Pr. drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Prof. drd. Daniel Farcaş, Arhid. prof. drd. Adrian Dobreanu, Diac. Valeriu Vana şi Diac. Vasile Petre Bud.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran.
La momentul liturgic al ecteniei pentru morți, a fost oficiat un pa­ras­tas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Primat Nifon şi ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor.
În încheierea Sfintei Liturghii, Corul Catedralei a cântat „Hora Unirii”.
 

Cuvântul de învățătură
 

Un amplu şi plin de foloase duhovnicești cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la Evan­ghelia duminicii, care se referă la Vindecarea orbului din Ierihon.
„Aşa s-a petrecut acest miracol mare, în care Hristos primește din partea unui nevăzător un apelativ mărturisitor, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Orbul a întrebat „Cine trece?” „Iisus din Nazaret”, i s-a răspuns. N-a strigat „Iisuse din Nazaret!”. A strigat „Iisuse, Fiul lui David!”. Aceasta a fost o mărturisire de la un nevăzător. Cum o putem explica? El a auzit despre Hristos, cu siguranță, că face minuni mari, că este Prorocul din Nazaret, așa cum Îl numea mulțimea. Şi că face minuni pe care nu le-a mai făcut nimeni şi vindecă boli pe care nu le pot vindeca medicii. Dar, în sinea lui, trebuie să înțelegem că el a crezut, a avut o vedere interioară şi anume că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, adică Mesia, Mântuitorul lumii, Cel așteptat de poporul ales, Cel profețit de profeți. De aceea I se adresează Lui „Iisuse, Fiul lui David, fie-ţi milă de mine!” Îl numește Mântuitor sau Salvator şi-I recunoaște puterea de Taumaturg, făcător de minuni, cu puterea de a vindeca orice boală incurabilă, pe care nu o mai poate vindeca nimeni.
Deci, pe de o parte, se roagă, pe de altă parte crede şi mărturisește că Iisus din Nazaret este Fiul lui David, Mesia. Așa au profețit prorocii că Mesia se va Naște din neamul şi din seminția lui David în Betlee­mul Galileii. Iată, un om fără vedere mărturisește un lucru mare, care ne învață pe noi ce şi cum să credem. Ce şi cum să vedem. Ce şi cum să privim”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Acesta este orbul din Ierihon vindecat de Iisus Hristos Mântuitorul lumii.
„Să nu treacă Hristos pe lângă noi ultima dată, cum a trecut prin Ie­rihon, fără să zicem şi noi: «Doamne, să văd!»”, a îndemnat pe credincioși Preasfințitul Pă­rinte Episcop Iustin. 

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.