• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Senatorul maramureşean Sorin Bota, despre Remin, minerit, Romaltyn

Reporter. În ce stadiu se află dezbaterile legate de noua lege a minelor?

Sorin Bota: Actualmente au fost încheiate, proiectul nu a fost votat, iar un nou proiect pentru o nouă lege se află în dezbatere în cadrul grupurilor parlamentare şi va fi depus pentru a fi dezbătut în comisii şi în Plenul celor două Camere.

 

Rep.: Unul din punctele foarte importante şi foarte aşteptate de beneficiarii principali ai acestei importante legi, respectiv cei din industria minieră, se referea la exproprieri, ce s-ar putea spune legat de acest aspect?

Sorin Bota: Legea se va face cu caracter general, care va acoperi sau nu în totalitate toate speţele legate de exploatare şi terenuri. Cert este că se prevede o formulă de expropriere şi o formulă de cotă parte din redevenţa care urmează a fi încasată pe terenurile care vor fi exploatate. Lucru care, sigur, va fi discutat pentru că nu se poate încasa de două ori pentru acelaşi lucru, şi se va vedea care va fi formula finală.

 

Rep.: Când va fi finalizată această lege?

Sorin Bota: Termen nu poate nimeni să fixeze sau să estimeze. Cert e că fără noul cadru legal, nu se poate reporni mineritul în Maramureş, în cazul nostru, şi în România.

 

Rep.: Dincolo de Legea Minelor, care este situaţia repornirii mineritului în Maramureş?

Sorin Bota: Fără o lege care să poată prevedea condiţiile în care se reporneşte mineritul, nu se poate. Fără această lege, nu există nicio cale să repornim mineritul în cadrul legislativ actual, cel vechi. Cu atât mai mult cu cât lucrurile trebuie clarificate şi din punct de vedere al situaţiei de la Remin, din prisma insolvenţei în care se află societatea. Sunt alte chestiuni de clarificat.

 

Rep.: Există voinţă politică pentru a rezolva toate problemele şi a se reîncepe o activitate care a fost închisă în urmă cu ceva ani?
Sorin Bota: Sper să fie. Sper ca legea care va ieşi să corespundă şi din punctul de vedere al interesului nostru, al celor care urmează să trăim şi după ce exploatările se vor închide în zonele respective.

 

Rep.: În acest context, în Baia Mare există o dispută faţă de începerea activităţii la Romaltyn, cum vedeţi dvs. situaţia din Baia Mare?

S.B.: Dacă Romaltyn va corespunde din punct de vedere al exigenţelor noii legi şi a exigenţelor pe care oamenii din zonă o manifestă vizavi de acest domeniu de activitate, şi consecinţele unei asemenea activităţi, atunci ei vor putea derula activitatea în condiţii optime. Pentru că întotdeauna se va găsi cineva care să fie împotrivă. Din punctul meu de vedere, mingea e în terenul Romaltynului.

Dacă vor şti să convingă lumea că ceea ce fac e bine, şi dacă sunt în stare să ofere garanţii în acest sens, vor putea începe o activitate. Nu putem noi să facem legi care să rezolve aceste probleme pe care, de fapt, trebuie să le rezolve ei.

 

Rep.: În ultima vreme s-a discutat şi despre o posibilă reîncepere a activităţii la Romplumb, a fost în Baia Mare reprezentantul unei firme din Anglia, care şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Romplumbul.

Sorin Bota: Îşi poate manifesta intenţia, poate să-l şi cumpere, problema e ce va prelucra.

 

Rep.: La modul general, s-ar dori să se deschidă o linie de prelucrare a bateriilor de maşini, urmând ca într-un timp oarecare să reînceapă şi prelucrarea concentratelor, vechea activitate a Romplumblui.

Sorin Bota: Să înceapă, dacă poate să gândească condiţiile de mediu, n-are decât să înceapă. Orice loc de muncă nou creat este foarte bine venit, dar, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei care trăim în Maramureş, în zona infestată ca urmare a domeniului mineritului, trebuie să ne convingă că ceea ce face, face nu doar în folosul lui, ci şi în al nostru. Că e interesat de calitatea vieţii în timp şi după exploatare.

 

Rep.: În cazul Romplumb se cere respectarea cerinţelor de mediu. Atât! De ce nu se judecă cu aceeaşi măsură şi în cazul Romaltyn?

Sorin Bota: În primul rând, să îndeplinească condiţiile. Nu m-au convins cei care se perindă pe la Remin şi vor să redeschidă mineritul şi să exploateze în continuare.

Pentru că vor să folosească iazurile vechi, care nu au îndeplinit prin proiectare şi consum condiţiile de mediu actuale, şi, cu atât mai puţin nu avem o siguranţă că, în viitor, ele, utilizându-le, vor putea face faţă cerinţelor actuale, şi, sigur, cerinţelor noastre.

Orice activitate economică productivă, în speţă cea din industria minieră, trebuie să respecte toate normele de mediu impuse de legislaţia în vigoare.

 

Rep.: Romaltyn are un iaz care este conform, care îndeplineşte condiţiile de mediu cerute, este singurul din ţară care ar corespunde! Nu vor să folosească un iaz de decantare vechi.

Sorin Bota: Trebuie explicat, arătat. La Remin, cei care se învârt pe acolo vor să folosească iazul vechi. De ce nu fac cele două societăţi, în comun, un iaz nou? O idee!

 
 

„Orice loc de muncă nou creat este foarte bine venit, dar, în ceea ce ne priveşte pe noi, cei care trăim în Maramureş, în zona infestată ca urmare a domeniului mineritului, trebuie să ne convingă că ceea ce face, face nu doar în folosul lui, ci şi în al nostru. Că e interesat de calitatea vieţii în timp şi după exploatare”.

Sorin Bota, senator

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.