• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Mai , 2019

Secera şi Ciocanul veghează asupra Casei de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare

Recent a fost Ziua Internaţională a asistentului medical. Cu această ocazie a avut loc un simpozion. Manifestarea s-a desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor, una dintre emblemele municipiului Baia Mare. Din păcate, sala de spectacol este într-o stare jalnică, aşa cum este întreg imobilul. Păcat!

 

Manifestarea la care am fost martori s-a desfă­şurat în condiţii bune, în sensul că nu a căzut nimic, nu s-a luat curentul sau nu a picat sonorizarea. E şi asta o perfor­manţă! Şi organizatorii au văzut dezastrul în care se află Casa de Cultură. Au făcut chiar un apel pentru ca lucrurile să se remedieze… dar lucrurile nu sunt aşa de simple. Minunatul nostru săptămânal a scris de mai multe ori despre situaţia de aici, ca şi de la Casa de Cultură a Tineretului. Acolo, după ani de dispute, imobilul a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean şi va urma modernizarea, reabilitarea. La Casa de Cultură a Sindicatelor nu s-a ajuns la un astfel de final, ca atare lu­crurile sunt aşa cum se văd, groaznice!
Înainte de a începe simpozionul, am vizitat partea de clădire dinspre intrarea laterală. De fapt, am intrat pe uşa principală, dar acolo mizeria, delăsarea sunt atât de mari că nu îţi dai seama că ai intrat într-o Casă de Cultură. În sală, scaunele sunt o amin­tire a ceea ce erau cândva, în urmă cu vreo treizeci de ani. Pereţii şi ansamblurile de pe ei sunt cenuşii, nu au fost curăţaţi de zeci de ani. Podeaua scârţâie la orice pas. Peste tot sunt resturi de decoruri, de lemne care au fost folosite cândva. Lucruri aruncate ca acolo unde nu este un stăpân.

După cum se ştie, la momentul 1989, la revoluţie a avut loc o mişcare interesantă în ceea ce priveşte patrimoniul sindicatelor şi a UTC-ului. Ion Iliescu a semnat actele prin care acest patrimoniu a fost dat sindicatelor şi celor care au făcut parte din UTC. S-a spus, atunci, că se face dreptate, că aceste valori imobiliare şi mobile vor fi folosite în interesul general. Au trecut 30 de ani şi praful s-a ales de averea sindicatelor şi a UTC-ului. Băieţi deştepţi au ştiut să profite, iar averile lor au crescut exponenţial. Deşi presa a adus de multe ori în spaţiul public situaţia acestor bunuri mobile şi imobile, nimeni nu a făcut nimic, iar acum se culeg roadele, adică praful şi mucegaiul.
La Casa de Cultură a Sindicatelor din Baia Mare totul este pe ducă, totul este murdar, totul este închis. Mai există un grup de oameni care lucrează pe aici şi o Uniune Generală a Sindicatelor din România care ţine cu dinţii de o avere pe care o risipesc cu îndârjire. În acest timp, Baia Mare nu are o sală de spectacol curată şi potrivită pentru „Oraşul Domniţelor”.

Nu mai scriem nimic, vom lăsa fotografiile să vorbească. Punctăm doar că în spatele draperiilor scenei am avut un mic şoc. Pe peretele imposibil de descris era pus, cu grijă, un element de decor mare (credem că s-a folosit cândva), o explicaţie de ce situaţia este aşa cum este. Am văzut Secera şi Ciocanul! Trăiască partidul!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.