• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Scumpă ţară, la mulţi ani!

Consilier educativ prof. Mioara Ştefan

Elevii Şcolii gimnaziale „Dr.Victor Babeş” din Baia Mare, au sărbătorit

Ziua Naţională a României. De asemenea a fost cinstit şi Sfântul Andrei - Apostolul românilor.

 
 

Vineri 28 noiembrie, în Şcoala „Dr. Victor Babeş” a avut loc o expoziţie de creaţii plastice şi literare pregătite de către elevii claselor II-VIII, având ca temă: 1 Decembrie - Ziua Naţională a României / Sfântul Andrei - Apostolul românilor.

 

De asemenea, a avut loc şi un program artistic, în deschiderea căruia a luat cuvântul d-na director adjunct Varga Camelia, după care s-a cântat imnul României. Cu emoţie, într-o atmosferă de sărbătoare, au urmat momentele artistice din program astfel: sceneta istorică „S-a întâmplat în Ardeal”, cu implicarea elevilor clasei a V-a A; poeziile au fost recitate de către elevii claselor a II-a A şi a IV-a A,B; cântecele populare au fost interpretate de către elevii claselor a IV-a A, a V-a A, a VI-a A; cântecele patriotice au fost interpretate de corul şcolii.

 

Un moment emoţionant a fost în finalul activităţii când, în timp ce se cânta Hora Unirii, elevii, îmbrăcaţi în costume populare, s-au prins în horă.

 

Trebuie precizat, că pentru reuşita acestei manifestări, un rol deosebit l-au avut: doamnele învăţătoare Avram Ileana, Pop Aurelia, Chişiu Georgeta, Hotea Victoria, Ungur Ramona, precum şi doamnele profesoare Manu Rodica, Onea Elena, Ştefan Mioara şi Abrihan Sandrina.

 
 

An de an, de 1 decembrie, ne aducem aminte de înfăptuirea Marii Uniri din 1918, când Basarabia, Bucovina şi Transilvania s-au unit cu România, dar şi de faptul că ziua de 1 decembrie, a devenit, după evenimentele din decembrie 1989, Ziua Naţională a României.

Cu emoţie, împreună cu colegele mele prof. Ştefan Mioara şi Onea Elena, am pregătit cu elevii clasei a V-a A sceneta „S-a întâmplat în Ardeal”,  o aducere aminte a ceea ce a fost războiul şi impactul acestuia asupra locuitorilor din Transilvania, a greutăţilor românilor asupriţi de străini, a doinelor şi cântecelor de jale când feciorii erau duşi în război.

Am încercat să surprindem dorinţa românilor de a se elibera de sub stăpânirea străină şi momentul supreme, înfăptuirea României Mari la Alba Iulia.

Consider că avem datoria să cunoaştem trecutul poporului nostru, să ne amintim de cei care şi-au dat viaţa pentru ţară, de cei care au militat pentru obţinerea drepturilor şi libertăţii noastre, să-I respectăm şi să-I preţuim!

Profesor istorie Rodica Manu

 
 

Cuvântul de deschidere al directorului adjunct al Şcolii Gimnaziale „Dr. Victor Babeş”, prof. Varga Camelia, la activitatea dedicată zilei de 1 decembrie 2014

 

Activitatea de azi, are pentru noi, dascălii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Dr. Victor Babeş”, Baia Mare, o dublă semnificaţie: Sărbătoarea Sf. Andrei, apostolul românilor şi Ziua Naţională a României - 1 decembrie.

Ziua de 1 decembrie 1918 încununează lupta eroilor transilvăneni pentru unitate naţională şi marchează momentul creării României Mari. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale este fapta istorică a întregii naţiuni române.

Cartea de Aur a istoriei României înscrie pentru eternitate Marea Unire din anul 1918, alături de acele evenimente memorabile, care marchează în mod sacru trecutul glorios al neamului românesc.

Şi pentru că această zi este atât de însemnată, nu puteam nici noi, dascălii Şi elevii acestei şcoli a rămâne indiferenţi.

 

Elevii noştri au pregătit sub îndrumarea d-nelor profesor Ştefan Mioara, Manu Rodica, Onea Elena, Hotea Victoria, Ungur Ramona şi Avram Ileana un program artistic ce cuprinde cântece patriotice, poezii, o scenetă şi intonarea Imnului Naţional al României. La finalul activităţii ne vom prinde într-o Horă a Unirii, la care vă invităm să vă alăturaţi cu toţii.

 
 

„Prin portul popular, prin cântec şi joc, aceşti copii minunaţi au demonstrat că sunt adevăraţi români”.

Prof. înv. primar Hotea Victoria

 
 

„Din păcate, în ziua de astăzi, se vrea o răsturnare a valorilor, în care anormalul să pară normal, iar păcatul să fie acceptat ca şi cum ar fi ceva firesc. De aceea este o mare nevoie de astfel de manifestări care să facă cunoscut şi să transmită atât elevilor, cât şi celor din jur, adevăratele valori care ne conduc drumul în viaţă: credinţa în Dumnezeu, dragostea de neam şi ţară, precum şi adevărul!

Sărbătorile tocmai astfel de momente ne dăruiesc: credinţă şi adevăr, bucurie şi emoţie, mângâiere şi iubire!”

Consilier educativ prof. Mioara Ştefan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.