• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Ianuarie , 2018

Şcolile româneşti din Ucraina rămân sub semnul întrebării

Problema şcolilor cu predare în limba maternă din Ucraina rămâne în aer! Noua lege a Educaţiei, adoptată în toamna anului trecut, condamnă practic la desfiinţare şcolile româneşti şi, indirect, ameninţă păstrarea identităţii naţionale a românilor din această ţară.

Aflaţi în aceeaşi situaţie, maghiarii sunt mult mai vehemenţi. Ungaria a anunţat că se va angaja în consultări cu guvernul de la Kiev în vederea încheierii unui acord dacă Ucraina îşi ajustează legea educaţiei conform intereselor minori­tăţii maghiare din Transcarpatia, a afirmat recent ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după întâlnirea avută joi cu liderul Asociaţiei culturale a ma­ghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), Laszlo Brenzovics.
Ungaria a fost cel mai vocal susţinător al apropierii Ucrai­nei de Uniunea Europeană, dar noua variantă a legii ucrainene a educaţiei încalcă în mod grav drepturile obţinute de comunitatea maghiară, a subliniat şeful diplomaţiei ungare: „Dacă guvernul ucrainean nu îşi schimbă poziţia (privind legea educaţiei, n.r.), atunci Ungaria va continua să blocheze încercările Ucrainei de aderare la UE şi va zădărnici eforturile pentru convocarea unei sesiuni a Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial”, a reafirmat Peter Szijjarto.
Recent, ministrul de externe Teodor Meleşcanu s-a aflat în zona Cernăuţi, la inaugurarea unei şcoli, unde a afirmat că elevii români din Ucraina vor primi burse şcolare din partea Statului român.

 

„Guvernul României a adoptat, recent, nişte măsuri care vizează promovarea şi protejarea drepturilor etnicilor români din Ucraina, printre care se numără acordarea de burse elevilor români din Ucraina, precum şi organizarea unor stagii de specializare a profesorilor din şcolile cu predare în limba română, şi mi-am exprimat speranţa că vom putea colabora cu autorităţile ucrainene în acest domeniu”

Teodor Meleşcanu, ministrul de externe

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.