• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

Şcolile din Borşa vând lemn din pădure!

În decursul anilor am constatat că oraşul Borşa - Maramureş - România este o „ţară” aparte în care fiecare aplică legea după cum doreşte. De la infracţiuni grave, de la mafia pădurilor, de la autorităţi care au bătut palma cu infractorii am ajuns la infracţiuni mai uşoare, dar nu de neglijat sau la situaţii absurde aşa cum ar fi finanţarea şcolilor cu masă lemnoasă vândută de către şcoli în cadrul unor licitaţii. Poate nu ştim noi, dar în oraşul cel mai vestit din Maramureş, probabil, se implementează noţiuni de management din categoria trocului în natură.

 
 

Am primit la redacţie o informaţie conform căreia şcolile din Borşa au primit din partea Primăriei parcele de pădure spre exploatare, adică de a face rost de bani deoarece bugetul oraşului nu suportă astfel de cheltuieli. Ni s-a părut o tâmpenie, o chestie din registrul absurdului, o glumă… Cu toate acestea, am verificat dacă există un adevăr într-o bârfă venită în zbor razant la început de primăvară.

Verificările înseamnă a întreba în stânga şi dreapta, a suna sursele noastre, a face o investigaţie de presă. După răspunsuri neutre sau hohote de râs am primit o confirmare. Şi nu de la oricine!

Ne-am oprit din râs şi am privit contrariaţi ecranul telefonului închis după o discuţie scurtă, dar lămuritoare.

De abia acum a început greul, ca să spunem aşa!

Ce poţi face într-o astfel de situaţie? Te duci la sursă. Adică, primăria. Locul în care se înghesuie toate lucrurile bune şi mai puţin bune într-o administraţie.

Desigur, primarul este cel care ştie sau ar trebui să ştie ce se întâmplă în oraşul pe care îl păstoreşte. Am sunat la Primăria Borşa, pe numărul de telefon fix luat de pe site-ul administraţiei borşene. Ne-a răspuns o doamnă, probabil la secretariat, ce ne-a oferit un alt număr de telefon pentru o discuţie cu primarul. Am sunat acolo, dar nu a răspuns nimeni. Am resunat şi la capătul firului o altă doamnă ne-a spus că primarul nu este acolo şi să sunăm la primul număr. I-am spus că de acolo am fost îndrumaţi spre numărul la care vorbeam. Doamna a spus că primarul tocmai a plecat spre primul număr. Ca în filmele cu proşti!

Am sunat la primul număr şi a răspuns primarul.

Am descris această întâmplare deoarece acesta este modul în care se mişcă lucrurile în oraşul – staţiune, cândva de interes naţional.

 

Primarul Sorin Timiş are o voce groasă, puternică, iar la momentul convorbirii era cam iritat de subiect. L-am întrebat pe primar dacă este adevărat că a oferit şcolilor suprafeţe de pădure.

„Primăria nu poate oferi… Consiliul Local (CL) a dat o astfel de dispoziţie. Există două hotărâri de CL prin care pune la dispoziţia şcolilor o anumită cantitate de masă lemnoasă pentru a îşi acoperi nevoile de lemn de foc, de construcţii de ce au nevoie acolo! Cantitatea de masă lemnoasă este în funcţie de cum s-a aprobat în CL. NU am oferit pădure, ci masă lemnoasă. De exploatat masa lemnoasă se ocupă firmele care se încadrează la obţinerea autorizaţiei de exploatare. De exploatare se ocupă ocolul silvic Albina, cel care administrează pădurea din subordinea CL. Şcolile sunt beneficiarii lemnului respectiv, aşa cum mai de mult beneficieri erau bisericile. Nu ştiu dacă şcolile au organizat licitaţii pentru masa lemnoasă. Nu ştiu să vă spun!

Nu ştiu cine se ocupă…CL a pus la dispoziţie masa lemnoasă… Nu are treabă primarul…nu este în subordinea primarului ci a CL Borşa. Dacă Prefectura nu a revocat hotărârile de CL înseamnă că sunt legale. Dacă nu a revocat din 2010 de când s-o tot dat masă lemnoasă la Biserici, la şcoli înseamnă că sunt legale. Anul trecut s-a dat la toate şcolile, în acest an s-a dat la trei şcoli care au avut ceva probleme cu partea de încălzire, probabil că se va da şi la celelalte, în funcţie de cererea de la şcoli”, ne-a spus primarul de Borşa.

La prima vedere pare a fi o situaţie oarecum normală. Dar am avut o discuţie cu unul din directorii de şcoli.

 
 
Un director supărat
 
 

În toată această poveste am constatat că toţi sunt nervoşi şi nu agreează subiectul. Directorul de la Şcoala 9 ne-a luat la rost şi a uitat să se prezinte.

„Vă ascult! Da! S-a alocat masă lemnoasă. Dumneavoastră puneţi această întrebare în urma unei sesizări apărută la ziar? Adică sunt acuzate şcolile sau sunt acuzaţi directorii sau este acuzat un anumit director? Este o procedură ilegală? (asta cu masa lemnoasă, ne-a întrebat directorul n.red.).

Această metodă s-a practicat pe timpul altui primar ca aceste suprafeţe de masă lemnoasă să fie acordate bisericilor şi acum este rău că se dă şcolilor? Eu nu văd că ar fi o ciudăţenie. Eu văd un act al CL de a ajuta şcolile să plătească prin viramente, bineînţeles banii ăştia nu vin în buzunarul directorului sau la contabil, anumite lucrări făcute de anumite societăţi şi aşa mai departe (un porumbel n.red.). Deci e o sumă de sprijin, de ajutor! Ăsta este scopul! Nu este unul obscur, nu este un scop ascuns, nu se face nicio afacere, dar haideţi la faţa locului să vă arăt şi stăm de vorbă ca doi oameni…sunt documente, proces verbal, este o comisie cu reprezentant din partea ocolului, jurist de la primărie, s-a făcut o selecţie de oferte, s-au oferit preţuri mai mari, mai mici, a fost aleasă oferta cu cel mai bun preţ care s-a dat. Asta a fost procedura! Nu este o poveste, este o situaţie care s-a mai practicat nu numai la şcoala 9, aţi mai întrebat? Şi la şcoala 4, la 8, şi acolo s-a primit…Pădurea asta este din ocolul privat al primăriei, care nu îl gestionează directorul şcolii. Pădurea asta nu creşte în curtea şcolii, pe asfalt! CL, prin hotărâre, acordă şcolii o suprafaţă de masă lemnoasă, şcoala organizează o selectare de ofertă, se depun ofertele, se face o comisie, preşedinte e un inginer de la ocol, juristul primăriei, contabil, director, membri ai consiliului de administraţie a şcolii, se selectează cea mai bună ofertă, se încheie contractul, omul depune banii în contul şcolii prin trezorerie. După care se dispune prin ordin de plată, plata unor societăţi care au depus deviz, mă rog, facturi pentru lucrări făcute în şcoala respectivă. Aşa se reuşeşte să se plătească anumite servicii, anumite lucrări făcute la şcoală. Da! Anul trecut toate şcolile din Borşa au avut de plătit astfel de lucrări!

Mă rog, asta îi decizia primarului şi a CL! Eu nu o comentez! Şi nici nu o pot contesta”, ne-a spus directorul şcolii.

L-am întrebat la ce se folosesc banii, astfel rezultaţi, în afară de a plăti lucrări.

„Păi, la aşa ceva se folosesc! La altceva, la ce? Eu pot să vă demonstrez că am avut lucrări de achitat! În toamnă s-a lucrat la o clădire nouă a unei structuri care aparţine de şcoala 9. Deci clădirea veche, de o sută de ani, era improprie pentru a continua. Cu mulţi ani în urmă s-a început o construcţie care a rămas într-un stadiu de nefinalizare, fără apă, fără băi. Iniţiativa a aparţinut CL şi primarului, care a dispus să se continue lucrările la clădirea nouă, la parter şi etaj, în decembrie s-au pus parchete, şapă, încălzire centrală, calorifere, geamuri termopan, uşi, instalaţii sanitare. La toate acestea au contribuit nişte firme. Şi acum aceste firme trebuie plătite.

Şi primarul, CL au găsit soluţia să aloce această suprafaţă de masă lemnoasă ce se vinde, apoi se stabileşte ce sume datorează CL şi primarul care au angajat firmele alea ca să lucreze la construcţia respectivă şi se virează banii la aceste firme. Mai mult de atâta nu am ce să vă spun! Dacă aţi înregistrat, foarte bine. Dacă nu aţi înregistrat şi aşa e bine, eu nu am nimic să ascund! Nu ştiu de ce m-aţi sunt doar pe mine? Aţi sunat şi pe directoarea de la 4? Sau de la 7, 8. Sunaţi şi veţi primi răspunsuri similare! Vă garantez eu!”, a spus directorul.

L-am mai întrebat de ce nu face această treabă cu lemnul CL şi să le vireze banii rezultaţi. Răspuns pe măsură.

„Da, şi noi ne-am întrebat! Cum pot eu să mă duc la primar să îi spun: să faci aşa cum spun eu! A fost decizia CL! Eu nu am calitatea de a o contesta. Ei au dispus această procedură. Noi ne subordonăm CL şi primarului. Aşa că...”, a mai spus directorul.

 
 
În atenţia Prefecturii!
 

Solicităm Prefecturii Maramureş să verifice legalitatea acestei scheme de a finanţa şcoli! De asemenea, de văzut dacă nu mai sunt şi în alte localităţi astfel de situaţii. Din informaţiile noastre, şcolile nu au voie să folosească lemn decât pentru foc.

În atenţia şi a juristului de la ISJ Maramureş, de asemenea nervos că venim cu presupuneri şi nu dovezi.

Iată!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.