• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 27 Ianuarie , 2017

Şcoală profesională în comuna Dumbrăviţa din anul şcolar viitor

Înfiinţarea unei şcoli profesionale în comuna Dumbrăviţa este o dorinţă mai veche a comunităţii locale, susţinută de primărie, şcoală şi UAC Europe. Acest vis va deveni realitate din anul şcolar 2017-2018.
 

 

 

„Meseria este brăţară de aur”.  O spun bătrânii, o demonstrează piaţa forţei de muncă şi statisticile. În ultimii ani însă, învăţământul profesional a fost revigorat şi, printr-un parteneriat între şcoli şi agenţii economici, s-au creat parteneriate de succes, pe model occidental. Armonizarea ofertei educaţionale cu cea de pe piaţa forţei de muncă este esenţială.

În urmă cu câţiva ani, odată cu dezvoltarea investiţiei UAC Europe din comuna Dumbrăviţa, s-a vorbit tot mai mult despre necesitatea înfiinţării unei şcoli profesionale în care să fie formaţi tineri în domeniile căutate de companie. Ideea a fost agreată de la început atât de autorităţile locale, cât şi de cele judeţene. Anul trecut, proiectul şcolii profesionale a fost repus pe tapet în cadrul unei întâlniri de lucru între reprezentanţii primăriei Dumbrăviţa, reprezentanţii şcolii, ai parohiei ortodoxe şi ai UAC Europe. De atunci s-au făcut paşi importanţi în vederea înfiinţării şcolii, care deja este cuprinsă în programa inspectoratului pentru anul şcolar viitor, 2017-2018.

Şcoala va fi înfiinţată în parteneriat cu UAC Europe, care suportă cheltuielile de autorizare, şi cu primăria Dumbră­viţa, care şi-a manifestat de la început sprijinul pentru acest proiect. Magda­lena Tomşa, directorul Şcolii Dumbră­viţa, spune că: „Este un proces foarte complex, pe care noi l-am început în toamna anului trecut. În perioada urmă­toare urmează să fim vizitaţi de o comisie a Agenţiei Române de Acre­ditare a Calităţii Învăţământului Preuni­versitar (ARACIP). Din toamna acestui an vom avea o clasă cu două specia­lizări - constructor montator de structuri metalice - 15 locuri, şi lăcătuş cons­trucţii structuri aeronave -15 locuri - solicitate de agentul economic.

Locaţia şcolii profesionale va fi în Rus, în vechea clădire a şcolii, şi cred că va avea un ecou foarte bun în rândul elevilor şi părinţilor. Deja, prin chestionarele aplicate până acum, am observat un interes foarte mare în rândul elevilor din clasele terminale din comună.
Practic, în acest fel, dacă sunt serioşi şi harnici, elevii vor avea un loc de muncă asigurat după absolvirea şcolii. Pe lângă beneficiile acordate de Guvern pentru copii, care constau în burse de studii, care vor urma şcoala pro­fesională, şi partenerul nostru va oferi stimulente: echipament de pro­tecţie, echipament de muncă, examinări şi analize medicale obligatorii în ve­derea efectuării stagiului de practică, asigurarea transportului şi burse de studii. Ne bucurăm de această oportunitate şi sperăm să avem rezultate benefice pentru toată lumea”.
 
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, s-a arătat de asemenea bucuros că proiectul şcolii profesionale avansează: „Este un proiect pe care ni-l dorim şi pe care îl susţinem, un proiect bun, care vine în sprijinul tinerilor şi le facilitează formarea într-un domeniu căutat chiar în comuna lor”.
Şi primarul Felician Ciceu spune că proiectul şcolii profesionale este unul extrem de benefic pentru comuna Dumbrăviţa şi că autorităţile locale îl vor susţine în continuare.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.