• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Şcoala „George Coşbuc” Baia Mare, un butoi de pulbere pentru clasele a cincea!

Un grup de părinţi nemulţu­miţi ne-au adus la redacţie povestea elevilor care s-au trezit peste noapte a fi în altă clasă. În aparenţă nu pare a fi o tragedie, în realitate este o mare problemă. Elevii clasei a IV-a sunt împreună de patru-cinci ani şi ar dori să meargă în continuare în clasa a cincea, împreună. Acestea sunt lucrurile ştiute. Zilele trecute, cineva din interior i-a anunţat pe părinţi că această clasă va fi divizată, elevii fiind împărţiţi între celelalte două clase de a cincea. Disperaţi, părinţi şi elevi au început să întrebe în stânga şi dreapta ce se întâmplă. Circulă o teorie conform căreia mulţi dintre copii vor dori să meargă la ciclul gimnazial de la colegiile băimărene. Ca atare, conducerea şcolii a hotărât să elimine o clasă. Aşa vor rămâne doar două cu peste 30 de elevi în clase şi cu colegi, poate nedoriţi, ne-au explicat părinţii nemulţumiţi. Ei au trimis adrese către Inspectoratul Şcolar Maramureş şi către conducerea Şcolii „George Coş­buc”. Fără răspuns, deocamdată.

De aceea, părinţi şi elevi ne-au cerut ajutorul.
Iată ce spun părinţii nemulţumiţi în adresele trimise celor care se ocupă de învăţământul maramureşean.

„Către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș
În atenția doamnei inspector Camelia Bogdan
Spre știință doamnei director Gianina Hampu

Comitetul de părinți ai fostei clase a IV-a A, viitoare clasă a V-a din cadrul Școlii Generale «George Coșbuc», ca urmare a cererii nr. 5401/23.08.2018 privind menținerea colectivului actual de elevi și pe parcursul anului școlar 2018-2019, depusă la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, mențio­năm faptul că numărul elevilor rămași în cadrul școlii, din fosta clasă a IV-a A, este de 20. De asemenea avem informația că încă 7 copii din exterior au solicitat înscrierea în clasa a V-a în cadrul Școlii Generale «George Coș­buc», în concluzie solicităm ca aceștia să fie distribuiți în clasa copiilor noștri, întrunind astfel numărul de 27 de elevi potrivit unei clase conform prevederilor legale ale Legii educației naționale aflate în vigoare.

Notă: Anexăm prezentei copia cererii nr. 5401/23.08.2018 și tabelul nominal cu părinții copiilor rămași în cadrul Școlii Generale «George Coșbuc», care subscriu celor expuse prin adresele depuse.

Doamnei inspector școlar general,

- conform Legii Educației Naționale Nr. 1 din 2011, Art. 63, Litera D, o clasă din învățământul gimnazial trebuie să cuprindă în medie 25 de elevi, însă nu mai puțini de 12 elevi și nu mai mult de 30 de elevi. În cazul în care din cele trei clase existente în acest moment, va fi divizată una dintre clase, mai exact, fosta clasă a IV-a A, după cum se dorește, urmând ca elevii să fie distribuiți în celelalte 2 clase, se va ajunge la un număr mult prea mare de elevi, respectiv 35, 36 copii. În acest context, procesul instructiv-educativ nu va mai fi unul de calitate și totodată va fi încălcată legea mai sus menționată.
Colectivul clasei de elevi ce ar urma să fie divizat a fost unul deosebit de omogen, compact, unii dintre copii fiind colegi și prieteni încă de la grădiniță. Aceste relații s-au menținut și dezvoltat pe parcursul ciclului primar și am dori să se mențină și pe parcursul ciclului gimnazial, fapt pentru care nu am dorit mutarea lor în clasele gimnaziale din cadrul liceelor din Baia Mare, deși nivelul clasei a fost și este unul ridicat.

- în clasa pregătitoare am optat pentru înscrierea copiilor la Școala Gimna­zială «George Coșbuc» având în vedere prestigiul, renumele pe care și l-a format de-a lungul timpului, motiv pentru care dorim să continuăm studiile în această unitate școlară, bineînțeles cu condiția păstrării colectivului de elevi actual.

- întrucât nu am găsit înțelegere la conducerea școlii în soluționarea cauzei mai sus menționate, colectivul de pă­rinți al clasei a hotărât sesizarea forului superior, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș”, se arată în adresele tri­mise de părinţii fostei clase a IV-a.

Am încercat să vorbim cu conducerea Şcolii „George Coşbuc”, dar directoarea Gianina Hampu nu a fost la şcoală, iar directorul adjunct nu a vrut să ne declare nimic. Am fost trimişi la Inspectoratul Şcolar.
Aici am vorbit cu inspectorul şcolar, Adriana Meşter. Cu amabilitate, aceasta a revenit cu mai multe răspunsuri. Îi mulţumim!
„În 23 august au depus o adresă la ISJ. Inspectoratul Şcolar a făcut o adresă către şcoală, în care s-a solicitat să ni se transmită numărul exact al elevilor din fiecare clasă.
În ianuarie, potrivit legii se face un proiect al planului de şcolarizare. Fie­care şcoală previzionează câte clase vor avea în anul următor. Şcoala «Geor­ge Coşbuc» a cerut pentru clasa a V-a două clase. Două clase cu 56 de elevi. Deci şcoala a propus pentru anul şcolar 2018-2019 două clase cu 56 de elevi. Propunere care a fost aprobată prin şedinţă de CA al ISJ pentru că aşa este conformă legii şi metodologiei de şcolarizare.
Conform datelor date de şcoală rezultă că din clasa a IV-a A, din 33 de elevi au rămas 20, din clasa a IV-a B din 31 au rămas 21, iar din a IV-a C din 24 au rămas 22. Şi mai sunt solicitări de transferuri opt elevi din care doi s-au retras. Dacă adunăm, ies 69 de copii la ora actuală, care ar fi pentru clasa a V-a pentru Şcoala «George Coşbuc».
Mâine, o echipă de inspectori se va duce la faţa locului să vadă si­tuaţia respectivă. Pe de altă parte, 69 de copii să îi împarţi în trei clase este peste bu­getul alocat. Într-adevăr, legea prevede un număr mediu de 25 de elevi în clasă, dar dacă facem două clase de 25 mai rămân un număr de elevi prea puţini pentru încadrarea în buget. Învăţă­mântul funcţionează pe acel cost standard pe elev aprobat de guvern. Deci, la propunerea şcolii s-a aprobat două clase cu 56 de elevi. Întrebarea este de unde au apărut 69, acum?”, ne-a spus inspectorul şcolar Adriana Meşter.

Pe de altă parte, din informaţiile noastre, conducerea şcolii nu i-a informat pe părinţi de intenţia de a reduce o clasă de a cincea.
Aşteptăm rezultatul verificărilor şi credem că primează interesul copiilor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.