• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Ianuarie , 2015

Scandalul avionului de doi lei

Primul scandal al anului 2015 a avut loc la Aeroportul Baia Mare, la câteva zile de la sărbătorile de început de an. Fără a trage o concluzie, cine a fost mai vinovat? Credem că soarta Aeroportului este mai importantă decât orgoliile sau supărările.

 

Era o zi de sâmbătă şi nimic nu arăta că ar putea avea loc vreun scandal pe o vreme în care gradele domnului Celsius erau mai coborâte decât ne-am fi dorit.

Şi totuşi, la orele amiezii a sunat telefonul şi am primit incredibila informaţie că la Aeroport au loc îmbrânceli între actualul director interimar, Dorin Buda şi fostul director, Mihai Pătraşcu.

Acesta venise să ridice avionul aflat la intrarea în Aeroport, o piesă de muzeu pe care fostul director a cumpărat-o în urmă cu mai mulţi ani. Până am făcut rost de un mijloc de transport, scandalul de la Aeroport s-a stins. Ajunşi la faţa locului am văzut doar avionul, subiect de ceartă, tras pe partea carosabilă a parcării.

Mai era acolo Dorin Buda. Noul director interimar ne-a spus că regretă incidentul, că nu au fost dispute fizice şi că problema s-ar fi putut rezolva amiabil şi în spiritul legii.

„Nu a fost ceva de speriat. Mihai Pătraşcu a venit cu mai mulţi oameni şi cu o platformă să ridice avionul. Nu m-a sunat, nu a venit cu un act doveditor că este proprietarul de drept al avionului. Eu am fost anunţat de angajaţi şi am venit de urgenţă. Nu este corect să vii sâmbăta, când nu este program, să iei un bun, aşa de parcă ar fi al nimănui. Chiar dacă este în parcare, el se află în incinta Aeroportului. Nu a vrut să mă asculte şi am fost nevoit să sun la 112. Şeful Poliţiei transporturi l-a informat pe Pătraşcu că va face o infracţiune. Până la urmă, a renunţat şi a plecat.

Am aflat de la angajaţi că acest avion a fost reparat, recondiţionat de angajaţii Aeroportului, cu materialele de aici. Adică sunt cheltuieli care trebuie justificate, aşa cum trebuie rezolvată partea cu proprietatea. Domnul Pătraşcu are o problemă cu aceste chestiuni, mai are de dat un laptop şi un telefon, ale Aeroportului. În rest nu am nimic cu domnia sa!”, ne-a spus Dorin Buda.

 

Ca un fel de replică, am primit din partea lui Iuliu Nemeth, unul din participanţii la eveniment, o scrisoare deschisă în care explică cele întâmplate.

 

„În dimineaţa zilei de 10 Ianuarie 2015 primesc un telefon de la prietenul meu, Dinu Boier, aviator din Copalnic Mănăştur, că la iniţiativa lui Mihai Pătraşcu, fostul director al Aeroportului, se organizează transportul avionului Wilga, avion scos din uz şi cumpărat de la o persoană de către Mihai Pătraşcu. El a fost expus la intrarea în Aerogară ca prima piesă a unui muzeu aviatic iniţiat de domnia sa. După ce Mihai Pătraşcu a fost îndepărtat din funcţia de director, la retragerea sa vrea să ducă în altă parte acest avion, proprietatea sa.

Împreună cu mine au mai venit în ajutor şi alţi veterani din Şomcuta Mare, ca Matei Ghiţă şi un fost mecanic de avion de la Aeroclubul României, Volos, pensionar care în anii ’70 a lucrat pe acest avion. Am degajat avionul din zăpezi şi l-am tras în parcarea auto a aerogării, moment în care apare domnul Dorin Buda - noul director interimar. Acesta a strigat, sărind nervos de pe un picior pe altul. Ne-a ameninţat cu jandarmi, cu paza, cu SRI, cu antitero dacă nu părăsim imediat domeniul public, respectiv parcarea aerogării. Cu toţii am rugat să schimbe registrul acesta vocal şi agresiv, să vorbească civilizat pentru că nu noi suntem „terorişti”, noi am crescut pe acest Aeroport. A strigat cu o voce răguşită către Mihai Pătraşcu să aducă imediat înapoi şi un laptop de 4 mii de lei, proprietatea Aeroportului.

Am fost singurul care a reuşit să-i mai calmeze, rugând să nu facă un debut aşa de jalnic, ca director interimar. Între timp, paza de la poartă a anunţat că la intrare s-a prezentat o maşină de la un ziar din Baia Mare, dar domnul Buda a interzis pazei să dea acces la presă. Acest show jalnic a mai ţinut o oră, după care am abandonat în parcare avionul, urmând ca domnul Mihai Pătraşcu să facă demersurile oficiale pentru recuperarea acestui avion, proprietatea lui personală. Regret această întâmplare în care s-au deturnat sensurile expresiilor: omenos, înţelegător. Buda a demonstrat un fel de ură şi nervozitate acerbă incompatibilă cu un om politic, cu un om care a fost chiar subprefect!

Păcat că avem astfel de oameni care nu se pot controla şi care au condus soarta Maramureşului. 

În anii ’82 eu eram pilot sportiv vechi pe acest aeroport (zburam din anii ’58), iar în urma unei acuzaţii nefondate, cum că vreau să fug în Vest, Securitatea mi-a interzis să pun piciorul pe acest Aeroport, pierzând şi licenţa. În tot acest timp, Mihai Pătraşcu a păstrat blândeţea caracteristică unui om de litere, publicist, pentru care am respect. Păcat că la anii mei, în secolul XXI, trebuie să mai fiu martor la astfel de evenimente care reînvie anii de teroare din comunism”, se arată în scrisoarea trimisă de Iuliu Nemeth, Tăuţii Măgherăuş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.