• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2020

SC 4Brands, producător băimărean de echipamente de protecție COVID-19

Pe partea economică, Maramureșul a avut de suferit în aceste luni în care pandemia a blocat economia așa cum s-a întâmplat în restul țării. Au fost societăți industriale care au recurs la șomajul tehnic pentru a putea salva activitatea de bază. Dar au fost și firme care au lucrat fără întrerupere, având circuite de protecție bine realizate. Din această categorie am regăsit firma băimăreană SC 4Brands, o firmă care a început să producă echipament de protecție pentru COVID-19.

 

Am regăsit firma din Baia Mare pe lista câștigătorilor de lici­tații pentru furnizarea de astfel de echipamente la mai multe spitale din țară.
Curioși, neștiind că alături de noi se produce astfel de echipamente, am purces la drum pentru a cunoaște, atât cât se poate, firma, din interior.
După mai multe bâlbe automobilistice, am reușit să ajungem pe platforma unde se află firma băimăreană. Cândva, pe vremea comuniștilor, aici se aflau depozitele orașului. Acum, unele sunt într-o stare deplorabilă, altele precum cele preluate, cumpărate de firma 4Brands, au primit o nouă față, o nouă identitate.
Sunt trei hale zugrăvite în alb și albastru, este multă activitate între ele, dar sunt și trasee bine delimitate precum și măsuri de protecție: purtatul măștilor, dezinfectarea mâinilor. Am ajuns la direcțiune, dar directorul general nu era în firmă. Am vorbit cu doamna Cristina Cioci, responsabil Achi­ziții. Într-un birou în care canicula de afară se împrie­tenește cu aerul mai răcoros, am aflat multe lucruri interesante despre firma băimă­reană. Activitatea de bază a firmei a fost debitarea poliuretanului, buretele care se folosește în rea­lizarea saltelelor… toată gama. La înființare, firma era axată pe această producție desti­nată fir­melor din grupul Taparo.
Odată cu trecerea anilor, cei de la 4Brands au început diversificarea produc­ției. Și am aflat cu mare mirare, pentru noi este o mare
rea­­li­­zare, faptul că tot ce rămâne în urma debitării se reciclează. Practic, la această fabrică nu se aruncă nimic, nu există deșeuri. De la debitare, în ultimii ani s-a trecut și la producerea de perne și saltele. Persoane fizice și juridice pot comanda saltele, sunt mai multe modele, la orice dimensiune. Se pot face și saltele pentru grădinițe, cămine sau cele pentru hoteluri, ori pentru uzul domestic. Sunt și saltele cu burete cu memorie și cu diferite țesături, de la aloe vera la cele care rămân răcoroase tot timpul.
De asemenea, aici se fac tot felul de pungi, de la cele pentru brutărie (așa-zisele pungi virgine, care nu sunt realizate din folie reciclată), la pungi pentru magazine sau insti­tuții. Se mai produc folii pentru împachetare, după folosire aceste folii sunt aduse din nou la fabrică, sunt tocate în niște instalații, după care se topesc și se realizează folie pentru activitatea curentă.

Dar marea noutate este producția de echipamente de protecție pentru COVID-19.
„Bazele acestei fabrici au fost puse în 2011 de către domnul Sorin Tuns (directorul general al 4Brands), domnul Filip de la Taparo și alți acționari. De atunci și până acum, noi am prelucrat poliuretan, în principal pentru Taparo. Dar, am reușit să lucrăm și cu alți clienți mari: Vîrsteana, Plimob și alții.
În ultimii ani ne-am diversificat activitatea, am adus utilaje pentru o secție unde se reciclează folia de polietilenă pe care o folosim la ambalarea produselor noastre. Apoi, avem o secție de perne realizate din buretele care rămâne, se face ames­tec cu fibră siliconată și realizăm pernele. Nu se pierde nimic!
După această secție am înființat secția de croitorie. Pe partea de tapiserie lucrăm cu mai multe firme, din Oradea și din alte părți. În concluzie, am diversificat acti­vitatea. Când a început pandemia, aceste activități s-au oprit, iar domnul director Tuns a venit cu ideea de a încerca producția de materiale de protecție pentru COVID-19. Am avut modele și încet, încet am început să producem aproape întreaga gamă de echipamente de protecție pentru sistemul sanitar. Facem: capeline, cagule, botoșei, halate, combinezoane, inclusiv cele impermeabile, chiar și saci pentru morgă”, ne-a spus Cristina Cioci, responsabil pe partea de achiziții.
Trebuie menționat că toate aceste echipamente de protecție pentru sistemul sanitar, dețin autorizații și certificate de calitate. Sunt respectate normele legale în domeniu. Doamna Cioci ne-a spus că fabrica a revenit la activitățile de bază, dar că vor continua și producerea acestor echipamente de protecție. Totul se leagă de cererea de pe piață. O piață în care concurența este mare, iar calitatea ar trebui să primeze în comenzile pe care le fac cei din sistemul sanitar.
Am plecat de la SC 4Brands convinși că Baia Mare are o socie­tate aflată în prima linie a celor care fac performanță.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.