• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2022

Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului la Huta Certeze

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, marți, 23 august 2022, pe locul unde se desfășoară Sâmbra Oilor de la Huta Certeze, a avut loc deschiderea oficială a reuniunii „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului”, un eveniment fără precedent de suflare și simțire românească.

Proiectul Eparhial „Satele Unite ale Maramureşului şi Săt­marului”, lansat cu bine­cuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cu sprijinul celor opt protopopiate din Eparhie, a deputa­tului Adrian Cosma, din Parlamentul României, membru în Adu­narea Eparhială, a admi­nis­traţiei judeţene din Satu Mare, a mai multor primării din județul Satu Mare, Primăriei şi Consiliului Local Cer­teze - gazda reuniunii, în parteneriat cu Asociaţia Moţilor „Avram Iancu”, Asociaţia „Codrenii”, Aso­ciaţia „Ţara Oaşului”, Aso­ciaţia „Uniţi pentru Satu Mare”, Asociaţia „Perla Neagră”, Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Asociația Studen­ților Creștini Ortodocși Baia Mare, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Maramureșene şi aso­ciațiile ATOP de pe lângă cele opt protopopiate. Astfel, au fost implicați 1000 de tineri și peste 5000 de participanți prin directa implicare a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramu­re­șului și Sătmarului, a preoților din toate protopopiatele sub coordonarea plină de devotament, suflet și dăruire a Arhid. Vlad Verdeș, inspector al Biroului pentru catehizarea tineretului.
La momentul întâlnirii, fiecare delegație a prezentat un steag, care s-a unit în Steagul mare al Evenimentului, reprezentat de harta Episcopiei Maramureșului şi Săt­marului, și care a fost binecuvântat de Preasfințitul Părinte Iustin.
Evenimentul a fost moderat de domnul Iulian Bobârnea, ostenitor în cadrul Trinitas TV, care a fost ajutat de o echipă de operatori ai Televiziunii Naționale a Patriarhiei Romane, urmat de cuvântul Preasfințitului Părinte Iustin, a domnului deputat Adrian Cozma, a Iuliei Dragoș - reprezentantă a tinerilor, rugăciunea la deschi­derea acestei reuniuni de tineret și interpretarea Imnului Evenimentului de către Corul Parohiei Irești.
Chiar dacă au fost momente cu ploaie, reuniunea „Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului” a fost o dovadă că ne iubim țara, bi­se­rica, familia, portul, graiul, va­lorile și tradițiile noastre sfinte.
Este întocmai ceea ce a precizat Preasfințitul Părinte Iustin în des­chiderea evenimentului: „tinerii înțeleg că pentru noi, românii ortodocși, cuvântul „modernitate” însemnează aducerea tradiției în actualitate! Raportarea la trecut, la rădăcini, la valori sfinte, netre­cătoare și veșnice! A fost despre țară, biserică, neam, familie, cre­dință, valori care asigură dăinuirea și nemurirea unui neam. Bravo, tineri frumoși, liberi și credincioși! Ați confirmat încă o dată sloganul vostru de la ITO: „România nu uita, noi suntem biserica!”
Deschiderea oficială a început cu o rugăciune de mulțumire rostită de PS Timotei Sătmăreanul, pelerinajul însuși fiind o adevărată rugă­ciune în călătorie către locul reu­niunii și comuniunii Huta-Certeze, consacrat anului 2022, ca An Omagial „al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinilor” în Patriarhia Română, după care a urmat cuvântul de binecuvântare și de bun sosit al PS Iustin.
Invitații speciali ai acestei reuniuni au fost Pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și domnul Mihai Neamțu, care au vorbit celor prezenți despre frumusețea tinereții, despre Dumnezeu și despre alte multe alte provocări contemporane.
Preasfințitul Părinte Iustin i-a conferit preacucernicului părinte Ionel Miron, dirijorul și sufletul Corului de copii de la Irești, Ordinul „Crucea „Justinian Arhiepiscopul” pentru performanța la care au ajuns, pentru efortul și dragostea arătată și dovedită prin călătoria de din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei până la Huta Certeze; de asemenea, ei au susținut și un minunat concert impresionând pe cei prezenți.
După conferință, interpretarea Imnului și a susținerii concertului și conferirea distincției, a avut loc regalul folcloric cu participarea mai multor interpreți de muzică po­pulară din ţară: Corul de copii al Parohiei Ortodoxe Ireşti, din Vran­cea, Bianca Angela Cionca, Maria Poptean, Gabriela Ardusătan, Ma­rian Buzilă, Virginia Irimuş, Viorel Pop, Mihaela Iacob şi Flaviu Dan, Oana Bozga, Georgiana Marina, Paul Ananie, Maria Tripon, Petrică Mureşan, Maria şi Mihai Nemeş, Nicuşor Mureşan, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Pe lângă programul creștin, patriotic și cultural, a avut loc și un moment inedit, dar demn de cartea recordurilor. Astfel, un moment special al evenimentului a fost reprezentat de o pâine de mari dimensiuni, până la 200 de kilograme, țintită a fi un record mon­dial. Pâinea-gigant a fost pre­gătită de o echipă de profesioniști și coaptă într-un cuptor special, iar mai apoi adusă la fața locului într-o formă tradițională. Aceasta a fost binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.

Delegația tinerilor sătmăreni a pornit spre eveniment duminică, 21 august. Deplasarea s-a făcut cu căruțele trase de cai (30 de căruțe), o călătorie cu adevărat tradițională de 150 km.
Tinerii maramureșeni au pornit luni, 22 august, de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare pe traseul Coaş - Copalnic - Târgu Lăpuş - Botiza - Săliştea de Sus. De la Săliştea de Sus au pornit apoi pe traseul Mănăstirea Moisei - Valea Izei - Mănăstirea Bârsana - Sighetu Marmaţiei, cu sosire pe dealul Huta Certeze.

Pentru partea de Maramureș s-au implicat exclusiv Protopopiatele, parohiile, preoții, responsabilii cu tineretul și tinerii din ASCOR, ATOCEM, precum și cei din asociațiile de tineret de pe lângă protopopiate. Coordonarea orga­ni­zării a revenit Arhid. Vlad Verdeș, care de fapt a fost sufletul acestui eveniment unic.

La sfârșit putem spune: Slavă lui Dumnezeu pentru această de­monstrație firească și normală că tinerii noștri români și creștini își iubesc țara, neamul, familia, bi­serica, portul, graiul, cultura românească, credința ortodoxă strămoșească și toate tradițiile și valorile sfinte ale Neamului Ro­mânesc. Amin!

Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.