• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Decembrie , 2015

Satele-fantomă ale Maramureşului

Mai multe localităţi din judeţul Maramureş riscă să devină istorie şi să fie, în viitor, şterse de pe hartă. Asta deoarece numărul de locuitori este mai mic de la un an la altul. Trei sate din judeţ au în prezent mai puţin de 50 de locuitori, iar majoritatea persoanelor care locuiesc acolo sunt de vârsta a treia. Cea mai dramatică situaţie este în comuna Vima Mică, acolo unde nu mai puţin de trei localităţi aparţinătoare au sub 100 de locuitori.

 

 

Potrivit datelor recensământului din 2011, judeţul Maramureş are 478.659 de locuitori. Aceeaşi statistică arată că 10 localităţi maramureşene au populaţie sub 100 de locuitori. Cea mai mică este Jugăstreniul, sat care aparţine de comuna Vima Mică. Aici locuiau în 2011 43 de persoane.

O altă localitate, care are sub 50 de locuitori, este Stejera, comuna Mireşu Mare, cu 44 de locuitori, urmată de satul Izvoarele, din comuna Cerneşti, cu 48 de locuitori. Alte şapte localităţi au o populaţie cuprinsă între 50 şi 100 de persoane. „Aspra – Vima Mică – 55, Frâncenii Boiului – Boiu Mare – 59, Duruşa – Valea Chioarului – 67, Româneşti – Boiu Mare – 68, Groape – Târgu Lăpuş – 76, Întrerâuri – Coaş – 90 şi Dealu Corbului – Vima Mică – 91. Am remarcat că din aceste zece localităţi, 3 sunt aparţinătoare comunei Vima Mică”, declară directorul adjunct al DJS Maramureş, Marius Pop.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică spun că, în 2014, natalitatea în judeţul Maramureş a scăzut cu 50%, comparativ cu anul 1992.  Dacă în ’92, la nivelul judeţului Maramureş erau înregistrate peste 7.500 de naşteri, în 2014 cifra abia atingea 4.000. „Începând cu 1994, la nivelul judeţului Maramureş am avut un spor natural negativ al populaţiei progresiv, astfel, în 1994 am avut – 101 sporul natural, adică decedaţii au fost cu 101 mai mulţi decât nou-născuţii, iar în 2014 am ajuns să avem un spor negativ de -756”, precizează Marius Pop. O altă cauză care a accentuat semnificativ scăderea acestor cifre a fost fenomenul depopulării satelor şi cătunelor. În privinţa comunelor, 9 dintre acestea au sub 1.500 de locuitori, cea mai mică fiind Poienile Izei, cu 940 de locuitori. 

 

 

Câteva exemple de localităţi „fantomă”

 

Localitatea Eteni din Comuna Odoreu, judeţul Satu Mare - Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei Şi Locuinţelor, din anul 2011 localitatea nu avea nici un locuitor la data rencensământului.

Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcţii, pe poziţia vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusă de râul Someş, pe 14 mai 1970, dupa ce râul a inundat satele Eteni şi Cucu. Ruinele gospodăriilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, în timpul regimului comunist. În conformitate cu informaţiile statistice din anul 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, localitatea figurează cu 104 caprine.

Localitatea Pădureni din Comuna Viişoara, judeţul Bihor - Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, localitatea avea doi locuitori la data recensământului.

În prezent, conform imaginilor satelitare, localitatea nu mai are nici o construcţie, perimetrul localităţii delimitând un teren agricol. Serverului cartografic al Institutului Naţional al Patrimoniului confirmă inexistenţa localităţii. Cu toate acestea, în conformitate cu informaţiile statistice aferente crotalierii din anul 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, localitatea figurează cu 5 bovine şi 364 ovine, în condiţiile în care populaţia conform recensământului a fost de 2 locuitori.

 

Localitatea Inceşti din Comuna Posaga, judeţul Alba - Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului. Localitatea nu a putut fi identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 - 1959).

Pe imaginile satelitare recente nu au fost identificate gospodării sau trama stradală. În conformitate cu informaţiile statistice din anul 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, localitatea figurează cu 12 bovine şi 160 ovine.

Localitatea Baştea din Comuna Lapugiu de Jos, judeţul Hunedoara - Conform informaţiilor din cadrul Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2011, localitatea nu avea nici un locuitor la data recensământului.

Perimetrul localităţii delimitează doar trei construcţii, posibil o singură gospodărie, într-o zonă izolată şi fără drum de acces în zona. Într-un ziar local din anul 2008, localitatea figurează pe lista satelor complet depopulate; localitatea şi-a restrâns foarte mult vatra satului, practic dispărând din teren, rămânând doar cele trei construcţii în picioare. În conformitate cu informaţiile statistice din anul 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor, în localitate a fost crotaliată o singură ovină.

 

 

126 de localităţi din România sunt „fictive”. Fie nu mai au niciun locuitor conform ultimului Recensământ, fie, în realitate, se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet de pe faţa Pământului. Unele sate nu mai au nici o construcţie, nu au căi de acces, însă ele continuă să rămână în bazele de date oficiale ale statului român.

O echipă de pasionaţi au participat la un „Hackaton” (n.r. eveniment în care programatori, ingineri de software, graficieni etc. participă şi colaborează pe un anume proiect) cu „Open data” (n.r. Date deschise, libere la folosire, de cele mai multe ori venind de la autorităţi) şi a realizat un proiect care ilustrează fenomenul localităţilor „fantomă” din ţara noastră. „Am găsit şi câteva exemple ciudate. Am dat peste sate în care nu am găsit oameni sau case, dar în registrul agricol am găsit că acolo au fost înregistrate la recensământ sute de oi sau capre. Am găsit localităţi în care din satelit se vede că nu mai exista nici o construcţie sau drum pe vatra satului, dar în acte acolo au fost înregistrate vaci sau porci”, a povestit, pentru presa centrală, Iurie Maxim, unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.