• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Septembrie , 2014

Sărbătoarea HHC România

Zilele trecute, la sediul HHC România a avut loc marcarea, într-un eveniment deosebit, a 20 de ani de activitate a HHC, una dintre cele mai mari şi puternice organizaţii internaţionale în zona asistenţei sociale. La manifestare au fost prezenţi preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi vicepreşedintele CJ, Gabriel Zetea.

 

Sediu HHC România a primit un aer de sărbătoare, deşi nu s-a schimbat nimic din ceea ce se găseşte aici, zilnic. Specialiştii HHC România, în marea lor majoritate aceiaşi, de mai bine de 16 ani, au venit în sala mare pentru a fi de faţă la un moment deosebit în activitatea lor.

Ştefan Dărăbuş, cel care conduce HHC România de la înfiinţare, a prezentat succint activitatea organizaţiei pe care o conduce, şi a ţinut să le mulţumească colegilor lui pentru dăruire, pentru profesionalism.

Să dăruieşti speranţa celor mai săraci copii din lume, acelora care sunt orfani, abandonaţi şi vulnerabili, să-i ajuţi să crească înconjuraţi de dragostea unei familii şi să descopere căldura unui cămin, astfel încât să-şi poată împlini întregul potenţial, aceasta a fost viziunea pe care a avut-o colonelul Mark Cook, după ce a vizitat, în 1994, un orfelinat din Sarajevo. „Cel mai rău loc din Sarajevo, dacă exceptăm morga”, scria şi corespondentul The Times în zonă.

 

Colonelul britanic Mark Cook şi-a imaginat o lume mai bună pentru toţi copiii, aflaţi într-o situaţie de risc şi astăzi, la împlinirea a 20 de ani de la fondarea „Hope and Homes for Children”, copiii din Belarus, Bosnia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, România şi până în Sudan, Rwanda sau Africa de Sud au speranţa unei vieţi fireşti, petrecută într-o familie, pentru că visul lui Mark Cook şi al soţiei sale, Caroline, a devenit realitate.

De la colonel a preluat Dărăbuş visul de a oferi o viaţă mai bună copiilor din sistemul instituţionalizat, iar în momentul de faţă HHC România este, probabil, cel mai puternic ONG pe asistenţă socială şi protecţia copilului din România.

 

„Astăzi, după 20 de ani de la înfiinţare, Hope and Homes For Children îşi derulează programele în ţări din Europa Centrală şi de Est, dar şi în Africa. Prevenirea abandonului copiilor, prin sprijinirea familiilor în care sărăcia, boala sau conflictele reprezintă un factor critic de risc, desfiinţarea instituţiilor-mamut, cu sute de copii şi mutarea acestora în locuinţe de tip familial, sau sprijinirea tinerilor pentru reintegrare socio-profesională - fac parte din strategia Hope and Homes for Children.

În 1998, când Hope and Homes for Children a început să-şi desfăşoare proiectele în România, aproape 100.000 de copii supravieţuiau în orfelinate, în aşa-zisele „instituţii de tip vechi”. Ne-am adus din plin contribuţia la reducerea masivă a numărului de copii instituţionalizaţi şi a celor rupţi de familii. Acestea au fost printre acţiunile de cea mai mare amploare pentru noi, iar rezultatele s-au văzut în doar câţiva ani: până în 2014, mai puţin de 9.000 de copii mai existau în instituţii de tip vechi, iar până în 2020, alături de partenerii noştri, eradicăm şi ultima instituţie de tip vechi pentru copii. Astfel, trista poveste a copiilor care supravieţuiesc în centre depersonalizate, unde nu primesc nici atenţie şi nici afecţiune, va lua sfârşit.

 

Aproape 26.000 de copii din ţara noastră şi-au găsit drumul către o familie şi o viaţă firească, prin activităţile pe care le-am susţinut în România, ceea ce dovedeşte că visul lui Mark Cook, de a crea o viaţă mai bună pentru copiii aflaţi în situaţii critice, merge mai departe”, a spus Ştefan Dărăbuş.

 

Consiliul Judeţean, prin preşedintele Zamfir Ciceu, a oferit o diplomă de onoare organizaţiei HHC România pentru rezultatele obţinute în cei 16 ani de activitate neîntreruptă în Maramureş.

 

„Maramureşul a avut nevoie de această organizaţie, România a avut nevoie de o astfel de organizaţie. În continuare suntem un partener corect în ceea ce întreprindeţi, scopurile noastre sunt comune. Îmi doresc ca autorităţile judeţene şi cele locale să facă, pentru persoanele aflate în nevoi, cât mai mult, în special pentru copii, ei fiind cei mai vulnerabili.

Datorită unei asemenea organizaţii, Sistemul din România a trebuit să se schimbe, au trebuit să se schimbe mentalităţi pentru a înţelege că locul copiilor cu nevoi nu era în instituţiile mamut pe care le aveam aici în judeţ, ci în CTF-uri cu 12 locuri. Datorită HHC România avem aceste condiţii şi posibilitatea de a face mai mult pentru copiii cu astfel de probleme, a spus Zamfir Ciceu.

La final a fost servit un tort aniversar, iar Dărăbuş a spus că toţi copiii din sistem, din tot judeţul, vor servi o felie de tort.

 

„Maramureşul a avut nevoie de această organizaţie, România a avut nevoie de o astfel de organizaţie.

În continuare suntem un partener corect în ceea ce întreprindeţi, scopurile noastre sunt comune. Îmi doresc ca autorităţile judeţene şi cele locale să facă, pentru persoanele aflate în nevoi, cât mai mult, în special pentru copii, ei fiind cei mai vulnerabili”.

Ştefan Dărăbuş
 

„De-a lungul celor 20 de ani de existenţă, 6.690 de copii au fost scoşi din instituţii de tip vechi, 56.695 de copii şi familii au beneficiat de activităţile HHC de formare profesională şi dezvoltare a capacităţii, iar 270.000 de copii au beneficiat de programele de advocacy, prin care ne aducem contribuţia la transformarea politicilor de protecţie a copilului în toată lumea.

În fond, ceea ce facem e simplu: luptăm pentru ca fiecare copil să crească într-un mediu familial. Pentru că fiecare dintre noi avem nevoie de o casă şi de o familie. Cu atât mai mult copiii”.

Ştefan Dărăbuş
 

Pentru proiectele realizate de HHC România, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a oferit organizaţiei o diplomă de excelenţă. De asemenea, primarul băimărean i-a cerut preşedintelui HHC România să i se alăture în proiectul „Integrarea romilor”.

Ştefan Dărăbuş a spus că HHC România doreşte să se implice în acest proiect.

 
 

„Mulţi dintre cei care muncesc în autoritatea locală trebuie să înveţe de la voi. În primul rând, trebuie să înveţe privind în ochii şi în sufletul vostru. Lucrurile nu trebuie făcute mecanic, lucrurile nu trebuie făcute doar ca să fie făcute. Lucrurile trebuie făcute aşa cum le-aţi făcut voi. Şi le-aţi făcut cu inima voastră, cu timpul vostru, le-aţi făcut sacrificând de multe ori familiile voastre, dar aţi făcut construind o mare familie”.

Cătălin Cherecheş, primarul de Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.