• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Septembrie , 2017

Sărbătoarea Castanelor, mărul discordiei în CL Baia Mare

În urmă cu mai multe luni a fost aprobată în CL Baia Mare toată desfăşurarea Sărbătorii. De la buget, program, până la perioada de desfăşurare. Ca în fiecare an, ar fi urmat să se desfăşoare Sărbătoarea în ultimul sfârşit de săptămână al lunii septembrie.

Au apărut în spaţiul public şi artiştii care ar fi urmat să aibă spectacole. Dis­cuţii, ca de fiecare dată, de ce un artist şi nu altul, că e prea scump… Ne gândeam că lucrurile se vor linişti în final, iar oraşul va organiza o Sărbătoare cum nu a mai fost.
În urmă cu două săptămâni, primarul Că­tălin Cherecheş a anunţat că ediţia din acest an a Sărbătorii se va desfăşura la începutul lunii octombrie.
Şi a început circul!
Acuzaţii de tot felul, răspunsuri în doi peri, convocarea unor şedinţe extraordinare în care urma să se voteze schimbarea datei şi tot ce decurge de aici. Consilierii liberali au fost cei mai vehemenţi în solicitări, iar Cristian Niculescu Ţâgârlaş a prezentat posibile probleme pentru proiectele de hotărâre votate favorabil. Niculescu a spus că procedura de mutare a datei de desfă­şurare a sărbătorii este profund ilegală. În mai multele şedinţe convocate s-a cerut părerea secretarului Primăriei, Lia Mu­re­şan, iar explicaţiile acesteia au creat alte discuţii.
Timpul a trecut şi nu s-a ajuns la un numitor comun.

În săptămâna care a trecut a fost con­vocată o „extraordinară”, care a fost amânată pentru ziua care a urmat.
A fost ziua de marţi, iar consilierii băi­măreni au venit hotărâţi să finalizeze problema Sărbătorii. Erau voci care afir­mau că proiectul de hotărâre cu privire la schimbarea datei de desfă­şurare nu va trece la vot. Alţii spuneau că s-ar putea anula Sărbătoarea în acest an. Iar al treilea grup era format din cei care au spus că proiectul va trece.

Şedinţa a început la un nivel de norma­litate, dar nervii au apărut, ca şi dispu­tele, între consilieri. Niculescu Ţâ­gâr­laş, Gheorghe Gligan, Radu Ardelean, Daniela Băzărea şi avocatul pesedist Mihai Brăgaru au fost cei care au susţinut discuţiile, certurile - în ultimă instanţă.
A fost şi o dispută verbală destul de dură între primarul Cătălin Cherecheş şi Daniela Băzărea. Consilierul a întrebat de mai multe ori, iar primarul a susținut că toate modificările sunt pentru mai binele Sărbătorii.
Cele trei proiecte aveau nevoie de un nu­măr de voturi pentru a trece. Unul dintre ele nu a trecut, ceea ce a adus iritare, mai ales la nivelul conducerii Primăriei. Drept urmare, primarul băimărean a anun­ţat că va convoca o şedinţă de în­da­tă, peste o oră. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Deşi multora dintre consilieri nu le-a convenit, au rămas la dezbatere toţi cei care au venit la prima şedinţă.  S-au re­luat discuţiile, au reapărut nervii şi s-a votat. De această dată au trecut toate proiectele. Niculescu Ţâgârlaş a fost singurul care a votat împotrivă. Au mai fost voturi de abţinere. Dar voturile pentru au fost la limită: 16.
S-au trimis săgeţi şi ameninţări cu procese, dar lucrurile vor intra, probabil, în linie dreaptă. Faţă de primul program de spectacole, au apărut modificări în sensul că unii artişti au dispărut, iar alţii le-au luat locul. Surpriza ar fi, din punctul nostru de vedere, anunţarea că va veni ATB, un DJ celebru. Este un muzician german de muzică trance şi dance. ATB a fost la un moment dat numărul unu în lumea DJ-ilor. Este un muzician care are concerte pe stadioane pline unde se dansează la nesfârşit. De aceea credem că este nejustificată catalogarea acestor artişti ca fiind mai slabi ca precedenţii.

Din păcate, discuţiile nu s-au terminat nici la câteva zile după ultimele şedinţe. Şi, probabil, nu se vor termina.
În eventualitatea în care va exista o acţiune în contenciosul administrativ şi care va da câştig de cauză celor care au contestat mutarea, s-ar putea ca Sărbă­toarea să revină pe vechiul program. Ceea ce ar putea aduce alte probleme pentru organizatori. Faţă de alţi ani, acum ar fi venit mai mulţi comercianţi, conform datelor prezentate de cei din echipa de organizare. Şi acest subiect a fost motiv de gâlceavă, primarul băimărean afirmând că prin nevotarea proiectelor prezentate se va ajunge ca tarifele de închiriere să fie foarte mici, de 5 lei pe metru pătrat în loc de 200-300 de lei pe metru pătrat. Gruparea cealaltă a negat şi aşa s-a terminat şedinţa, fără o concluzie clară.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.