• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Iulie , 2016

Sărăcie şi mândrie

Raportul asupra activităţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş pe anul 2015, prezentat recent la Colegiul Prefectural, a relevat faptul că judeţul este în acest moment unul al contrastelor. Raportat la celelalte judeţe din ţară, maramureşenii sunt mai degrabă săraci, dar în acelaşi timp foarte mândri.

 

Prin prisma acordării beneficiilor sociale, situaţia prezentată în Raportul de activitate pentru anul 2015 al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială situează Maramureşul în prima jumătate a clasamentului naţional.

 

„Mă refer la ajutorul social, acordat familiilor care au venituri reduse sau chiar nu au niciun venit, alocaţia de susţinere a familiei, care vine să completeze veniturile şi stimulente pentru creşterea natalităţii, respectiv indemnizaţiile pentru creşterea copiilor şi alocaţiile pentru copii. Dacă ţinem cont că sunt 42 de judeţe, prin prisma acordării beneficiilor sociale, trebuie să spunem că suntem în prima jumătate a clasamentului, undeva pe locul 17. Este un loc deloc onorant, dar asta este situaţia”, a declarat Ovidiu Morar, director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş.

 

Judeţul Maramureş se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte numărul de beneficiari şi sumele acordate ca indemnizaţie  de creştere a copilului cu handicap.

„Eu nu ştiu dacă incidenţa acestor cazuri la copii este o problemă sau, ţinând cont că în Maramureş nu există multe locuri de muncă disponibile, aceste mame sau taţi încearcă să primească indemnizaţia pentru o perioadă cât mai lungă şi să întindă această stare de semisecuritate cât mai mult”, a mai spus Ovidiu Morar.

 

Chiar dacă statistica nu face decât să confirme faptul că maramureşenii sunt săraci, având nevoie de beneficii sociale, în acelaşi timp cifrele indică faptul că cetăţenii judeţului încearcă să-şi păstreze demnitatea în situaţii critice şi evită să apeleze la ajutoarele de urgenţă.   

 

„Aceste ajutoare se dau în situaţii de necesitate extremă cum ar fi calamităţile naturale. La acest capitol ne aflăm undeva pe ultimele zece locuri în ţară ca număr de ajutoare primite şi ca sume de bani. Acest lucru spune ceva despre caracterul maramureşeanului, care preferă să se descurce singur şi să nu ceară ajutor. În cazul ultimelor inundaţii produse la Târgu Lăpuş şi Borşa am luat legătura cu autorităţile locale şi ne-au răspuns că nu sunt probleme. Furtuna i-a luat unui cetăţean acoperişul de la casă, dar acesta şi-a refăcut acoperişul şi nu a cerut ajutor”, a mai spus Ovidiu Morar.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.