• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Iulie , 2014

Salvaţi castanul comestibil de Baia Mare!

La Ocolul Silvic Baia Mare a avut loc o întâlnire pe marginea rezervaţiei de castan comestibil şi a proiectului aflat în derulare pentru salvarea preţioaselor castane şi a culturilor de castani. Au participat primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, Radu Bolchiş managerul de proiect, din cadrul Primăriei Baia Mare şi dr. Dănuţ Chira de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov.

 
 

Situl Natura 2000 „Arboretele de castan comestibil de la Baia Mare” are o suprafaţă de 2000 de hectare şi se situează pe teritoriul administrativ al municipiului Baia Mare. Suprafaţa Rezervaţiei Naturale „Arboretul de castan comestibil” este de 631 de hectare şi se situează pe teritoriul administrativ al localităţilor Baia Mare, Baia Sprie, Tăuţii Măgherăuş. Valoarea proiectului a fost de 1,4 milioane lei.

 

„În cazul castanului de la noi avem problema cu virusul Cryphonectria parasitica, cancerul de scoarţă, iar în acest moment rezervaţia este afectată în proporţie de 80% de acest virus. Suntem spre finalizarea acestui proiect, iar planul de management este depus la Ministerul Mediului, la Bucureşti, de aproximativ 4 luni”, a spus Radu Bolchiş.

 

Problema castanului comestibil din Baia Mare a apărut de mai bine de două decenii. Măsuri cu rezultate au fost luate de abia acum, în ultimii ani. Specialistul de la Braşov a explicat situaţia din teren.

 

„La Baia Mare, începând din 1984, această ciuperca a fost atestată în staţiunea pomicolă de la Dura, apoi a trecut în păduri şi apoi le-a omorât pe toate. Acolo unde nu s-au făcut tratamente au murit toţi castanii. În schimb, în zonele unde noi am reuşit să tratăm timp de trei ani la rând, am observat chiar vindecări totale. Avem câteva parcele unde vindecarea a fost totală, ceea ce ne permite să creăm pe viitor un plan de măsuri care să vindece tot castanul din zona Baia Mare Este o premieră naţională ce se întâmplă aici. Este prima dată în România când se vindecă o boală invazivă cu o metodă. Nu avem ceva similar” a spus Chira, specialistul ICAS Braşov.

 

Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, doreşte remedierea acestui dezastru şi a cerut celor ce se ocupă de problemă să facă tot ce se poate pentru a rezolva cât mai repede problema castanului comestibil.

 

„Avem sprijinul celor de la ICAS Brasov, avem sprijinul specialiştilor şi sunt convins că lucrurile pot evolua, după foarte mulţi ani, într-o direcţie pozitivă. Noi credem că şi prin acest proiect cu finanţare europeană, dar şi prin alte proiecte ce vor urma vom putea implementa ceea ce au gândit specialiştii, iar aici ne referim strict la tratamentul necesar, astfel încât marea parte a rezervaţiei noastre să fie salvată. Ulterior vor urma şi plantări şi regenerări. Sunt situaţii cu care s-a confruntat întreaga Europă, dar şi Statele Unite ale Americii. Este important să tratăm cu foarte mare atenţie şi responsabilitate acest lucru, fiind vorba de o emblemă a oraşului nostru, de tradiţia oraşului nostru şi despre un lucru pentru care suntem cunoscuţi în întreaga lume”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

După mai multe opinii legate de finanţarea proiectului, primarul băimărean a spus că doreşte să pornească lucrările cât mai repede, să nu se mai aştepte după finanţarea europeană. În acest sens, Consiliul Local va acorda fonduri pentru început, circa 30% din fondurile necesare. Mai mult, primarul a spus că ar putea şi Ocolul Silvic să vină cu o parte din fonduri.

 
 

„Să începem prin Ocolul Silvic Municipal şi cu aportul bugetului local să finanţăm parte din ceea ce înseamnă tratament şi să venim apoi, în completare, cu ceea ce se acordă prin programele de finanţare europeană. Nu cred că este util pentru nimeni să aşteptăm un an, doi sau trei, momentul în care vor fi finanţările europene mature. Eu cred că putem să facem acest lucru, nefiind vorba despre o sumă extraordinar de mare”.

CĂTĂLIN CHERECHEŞ

Comentariile celorlalți

Tauteanu pe 09.10.2014 la 07:32
E laudabil mediatizarea subiectului castanelor "otravite" din parte Domnului Teremtus dar consider o actiune totusi restransa in media. In anii 80 cineva a adus in tara din Franta acest flagel (itreb daca nu intentionat) si de atunci nu s-a reusit eradicarea acestui boli. Este trist ce am vazut la "sebarea castanelor", ca si in alti ani acest deliciu nobil a fost comercializat doar de rom - i in mare masura si nu de cultivatori. In 2008 a fost lansat o petitie pentru salvarea castanelor prin "Petitie Online" fara prea mare ecou din partea ministerelor de resort. Azi aud ca actiunile de tratament "gratuit" se loveste de impotrivirea proprietarilor de terenuri cu castani.....nu-mi vine sa cred dar este limpede ca nu exista o aciune de informare bine concertata, nu exista o preocupare serioasa. Vin alegerile - nu am auzit pe nimeni din partea politicienilor "Sa salvam emblema Maramuresului si a Banatului".... in afara de Domnul Chereches care pastoreste municipiul Baia Mare si nu judetul Maramures. Ani de zile se fac eforturi furibunde pe la Cons.Jud.MM sa schimbe conducatorii anumitelor institutii (ca de ex. pe Mihai Patrascu de la sefia Aeroport Baia Mare) in loc sa canalizeze energiile la acest subiect in ceasul al doisprezecea a castanelor - terminarea mult trambitata a canalozarilor apelor menajere in "Orasul" Tautii Magheraus, a canalizarilor apelor pluviale, toate executate din bani publici - Primaria Tautii Magheraus avand o atitudine de "Omerta", ne respectand nici bruma de drept constitutional al informarii cetatenilor in problemele care privesc direct pe cetateni, misrupism total si in problema arboretelor de castani.....si vin "Alegerili"....!@

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.