• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 August , 2015

Salarii mai mari în sănătate şi grevele de rigoare

Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute/salariului lunar brut, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an, stabileşte o ordonanţă de urgenţă aprobată recent de Guvern. După anunţarea acestor mişcări salariale pentru cei din sistemul sanitar, sindicatele din învăţământ, din administraţie şi chiar din sănătate au început cu ameninţări de greve.

 
 
 

Măsura a fost luată de Guvern în scopul creşterii motivării personalului din sistemul public sanitar şi, implicit, a stopării migraţiei cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate. Totodată, prin actul normativ se majorează cu acelaşi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare din care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

 

De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii. Se arată în ordonanţa adoptată de guvern.

 

Pe cale de consecinţă, se majorează cu acelaşi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută, în funcţie de care se acordă bursa de rezidenţiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenţi de a beneficia, şi după majorarea salarială, de bursa de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei. 

De asemenea, potrivit ordonanţei de urgenţă, medicii rezidenţi vor fi incluşi în categoria tinerilor specialişti din sănătate, care pot beneficia de închirierea unei locuinţe ANL. Astfel, alături de tinerii specialişti din învăţământ, şi cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenţi, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiţii în cel mult trei ani de la împlinirea acestei vârste.

Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului. Aceste locuinţe sunt administrate de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti în care acestea sunt amplasate.

 

După ce au văzut că medicii au obţinut o majorare cu 25% la salarii, sindicatele din educaţie au cerut o întâlnire cu guvernanţii. Spre deosebire de medici, până acum, au primit doar promisiuni rostite cu jumătate de gură. La ieşirea de la „întâlnirea de grad zero”, sindicaliştii au spus că nu s-a stabilit nimic, iar Ministrul Finanţelor a declarat presei că: „şi dacă sunt bani, aceştia trebuie drămuiţi”. Aşadar, profesorii mai au de aşteptat. Cel puţin până pe 15 septembrie, când este programată o nouă rundă de negocieri.

 

Specialiştii spun că Guvernului îi va fi greu să justifice un refuz, având în vedere că au furat startul cu mai multe majorări: miniştrii şi-au aprobat prin ordonanţă de urgenţă triplarea salariilor începând din august, salariile angajaţilor din Guvern şi Administraţia Prezidenţială au crescut cu până la 70% şi medicii au obţinut lefuri mai mari înainte de 1 ianuarie, termenul la care ar fi trebuit să intre în vigoare legea salarizării.

 

În acest context, există discuţii chiar despre organizarea unei greve în învăţământ. Potrivit unui proiect, salariile din învăţământ ar urma să crească şi cu 170 la sută în următorii 3 ani, dacă va fi aprobat un proiect elaborat de minister şi sindicatele din învăţământ. În sistemul de stat din România sunt, în prezent, aproximativ 225 de mii de cadre didactice. Evident, cele mai mici salarii le au debutanţii, adică mai puţin de 900 de lei pe lună. Abia în pragul pensionării, adică după 40 de ani la catedră, un profesor ajunge să încaseze 2000 de lei lunar.

 
 
Şi totuşi grevele…
 

În ciuda negocierilor purtate cu ministrul Sănătăţii şi a procentului de 25% pe care îl vor primi la salariu din luna octombrie, medicii organizează un miting, pe 1 septembrie.

Aceştia au depus joi dimineaţă documentaţia necesară la Primăria Capitalei şi la Poliţia Municipiului Bucureşti şi spun că sunt slabe şanse să nu primească autorizaţie pentru protest. Documentele au fost depuse după ce câţiva medici au avut o serie de negocieri preliminare cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în cursul zilei de miercuri.

 

„Am spus că suntem jigniţi de majorarea de 25%. Vrem dublarea salariilor”, a explicat doctorul Gabriela Cucu.

Toţi angajaţii din sistemul sanitar vor avea lefuri mai mari cu 25% de la 1 octombrie, după ce Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă promisă în urmă cu o săptămână. Atunci medicii s-au supărat pentru că judecătorii Curţii Supreme au hotărât că doctorii nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi. Au ameninţat cu greva, iar guvernanţii au promis măriri de salarii.

Majorarea îi nemulţumeşte însă pe medici, şi avertizează că nu renunţă la ideea de a pune halatele în cui săptămâna viitoare. Doctorii vor cel puţin salarii duble, dar premierul Victor Ponta i-a asigurat că, atâta vreme cât va beneficia de sprijin, aceştia vor avea salarii duble în 2017.

 

Premierul a spus că: „Prevedem de la 1 octombrie creşterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. E vorba de salariile actuale, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, poveşti. Dacă s-ar fi putut să facem cu 100%, 200%, 300%, aş fi făcut din toata inima, că era corect. Putem astăzi cu 25%, la anul, 25 şi putem să avem o anumită perspectivă”, a spus ieri premierul. El a adăugat că nu vrea să apară discrepanţe între salariile profesorilor şi ale medicilor şi orice mărire acordată în Învăţământ să apară şi la Sănătate. Şi invers.

De asemenea, el i-a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să găsească o soluţie pentru mărirea salariilor asistenţilor sociali.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.