• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 19 Aprilie , 2018

S-a rezolvat problema chioșcurilor de ziare din Baia Mare. Normalitate!

În urmă cu câteva săptămâni, primarul băimărean l-a salutat pe Mircea Dolha, stârnind curiozitatea celor prezenți, acum a fost salutată prezența doamnei Mihaela Pușnava între cei care asistau la ședință. Se pare că doamna va face parte din echipa „celor care vin” în Primăria Baia Mare, așa cum s-a spus și despre micuțul Dolha.


Ședința de CL a început cu mai multe explicații oferite de primar pe marginea primului proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Cătălin Cherecheș a ex­plicat de ce s-a solicitat suma de 1.190.000 lei pentru organizarea evenimentului „Baia Mare – Capitala Tine­rilor”. Este vorba de două zile de sărbătoare în care se vor organiza și concerte. Primarul a spus că vor fi invitate doar formații și cântăreți români. A enumerat lista celor care vor avea programe artistice în cele două zile: Randy, Alina Eremia, Vunk, Irina Rimes, Andra, Carla’s Dreams, Inna, Dorian Popa, Lidia Buble, Antonia, Smiley, Delia, BUG Mafia. Alături de aceștia vor concerta și formațiile locale.
Programul manifestărilor mai prevede organizarea unor manifestări culturale pe tot parcursul celor două zile și în mai multe locații.
Legat de acest proiect, consilierul libe­ral Cristian Niculescu Ţâgârlaş a adus un amendament. El a solicitat ca din finanțarea cerută să se asigure un buget pentru manifestările ocazionate de ziua de 1 Iunie, manifestări dedicate copiilor și tinerilor băimăreni. Primarul băimă­rean a precizat că susține acest amendament, ca atare la vot el a trecut fără probleme. Așa cum a trecut și proiectul de hotărâre în întregul lui.

Poate cel mai aşteptat proiect de ho­tărâre a fost cel prin care s-a anunțat închirierea prin licitație publică a tere­nurilor destinate amplasării unui număr de opt chioșcuri pentru difuzarea presei. Un proiect care a fost respins în urmă cu două săptămâni, pe motiv că sunt doar două firme de distribuție care vor primi aceste chioșcuri în administrare. Problema a fost dusă spre limita nefirescului, iar discuțiile apărute au degenerat. Considerăm că problema nu era atât a firmelor de distribuţie cât a presei locale scrise ce a fost supusă unor constrângeri mari, deoarece în Baia Mare nu prea mai era unde cum­păra un ziar, iar instituțiile de media au avut mari pierderi. Revenind la firmele de distribuție, cele două care au fost „acuzate” că vor avea o mare afacere prin deschiderea a câte trei chioșcuri, sunt niște entităţi economice de mici dimensiuni care nu s-au îmbogățit, ci au supraviețuit.
Până la urmă, publicaţiile băimărene
și-au dorit să aibă chioșcuri, indiferent de distribuitori, în care să își poată vinde ziarele.

Cătălin Cherecheș a fost deschis la aceste probleme ridicate de presa locală și a dorit rezolvarea cât mai rapidă a situației. Evident, cu respectarea legii. Drept urmare, cerințele lui Niculescu
s-au întâlnit cu cele ale primarului băimărean și proiectul a trecut de votul din plen. Vor fi organizate licitații pentru fiecare chioșc, iar chiria a fost fixată, în urma unui amendament propus de Florin Creț, la 100 de lei pe lună pe fiecare chioșc. Un distribuitor va putea să liciteze câte chioșcuri dorește.

După aceste lămuriri au urmat câteva proiecte ce au trecut fără probleme. Spre final a fost un alt proiect prin care se cerea aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați, pentru obiectivul „Reabilitarea Zonei Monumen­tului Ostașului Român Baia Mare”.
După câteva lămuriri, proiectul a trecut în unanimitate.
Primarul de Baia Mare a vorbit și de patru PUZ-uri care se vor finaliza și pe care dorește să le supună unei dezbateri publice. Este vorba, printre altele, de zona de la Pietrosul și cea de pe strada Moldovei. După cum se știe, în cele două zone se află, între blocuri, câte un spațiu mare amenajat ca parc sau parcări (mai ales la Pietrosul). Cătălin Cherecheș a amintit de faptul că sunt presiuni pentru aceste zone din partea unor entități ce au obținut retrocedări taman acolo și vor să ridice blocuri. Pri­marul a spus că nu se vor construi blocuri între blocuri, iar zonelor respective li se vor da funcțiuni apropiate de dorințele oamenilor.
Consilierul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș a vorbit despre acest subiect, amintind că pe Moldovei a fost un proces în acest sens, el susținând opinia că acolo nu trebuie construite blocuri. El a mai spus că oamenii au cumpărat apartamente acolo având zonă verde în curtea blocului și așa ar trebui să rămână.
Ședința s-a terminat într-o notă de normalitate.   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.