• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 August , 2018

Roza – Rozalina, un festival de excepție organizat de administrația locală din Rozavlea cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș

Zile pline de evenimente au fost în Maramureș, la acest sfârșit de săptămână, mai multe co­mune ale județului îmbră­când straie de sărbătoare. Astfel, în intervalul 18 – 19 august, la Rozavlea au fost or­ga­nizate zilele comunei, eveniment care a fost posibil și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean. Manifes­tările gândite de organizatori au cuprins și „Întâlnirea cu fiii satului”, dar și Fes­ti­valul deja consacrat „Roza – Ro­za­lina”. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a ajuns în Rozavlea în cursul zilei de duminică, 19 august, la invitația primarului Vasile Mîrza. Șeful adminis­trației județene a participat la „Parada portului popular”, după care, în cadrul deschiderii oficiale a evenimentului a transmis un mesaj de unitate tuturor celor prezenți.
„Le mulțumesc primarului Vasile Mîrza și Consiliului Local pentru faptul că au primit Consiliul Județean ca și organizator al acestui frumos festival, în anul Centenarului. Sunt 100 de ani de la Marea Unire și lucrul acesta este extrem de important. Nu sunt însă singu­rele manifestări importante ale județului, dat fiind faptul că, anul trecut, Consiliul Județean a aniversat 25 de ani de existență, iar în acest an s-au împlinit 50 de ani de la reorganizarea administrativă a Maramureșului. Mul­țu­mesc tuturor primarilor pe care i-a avut Rozavlea în acești 25 de ani, dar și edililor de pe Valea Izei, care au fost alături de proiectele instituției județene în tot acest timp. Aniversăm și 50 de ani de Maramureș, 50 de ani de când Maramureșul Voievodal s-a unit cu Ța­ra Lăpușului, cu Țara Codrului și Țara Chioarului și am realizat împreună cel mai frumos județ din România. Și tocmai de aceea, anul Centenar este deo­sebit de important pentru noi, pentru că am avut de aici, din Maramureș, perso­nalități importante, maramureșeni ade­vă­rați care au lăsat deoparte, în urmă cu 100 de ani, siguranța lor personală. Toți aceștia au crezut într-un ideal, în UNIRE, fiind convinși că doar uniți putem să fim puternici. Vedem azi, din păcate, în societatea noastră, foarte mulți care promovează violența, dezbi­narea, iar noi trebuie să le spunem că nu așa vom progresa. România va fi pu­ternică doar atunci când va fi unită, când vom susține proiecte comune, pentru bunăstarea noastră, a tuturor. Văd aici, în Rozavlea, primari destoinici, oameni care lucrează cu drag pentru a implementa proiecte în comunitățile lor. Iar în Rozavlea este un asemenea primar, care vine la Consiliul Județean pentru a obține mai multe fonduri pentru această comună, un primar care merge la București pentru a-și susține proiectele.”, a precizat șeful adminis­tra­ției județene, Gabriel Zetea.
 
Gabriel Zetea: Mai multe proiecte ale administrației județene vor fi implementate pe Valea Izei

Președintele Consiliului Județean Maramureș a prezentat rozăvlenilor un proiect extrem de important, reabilitarea drumului județean pe Valea Izei, proiect care a fost așteptat vreme de 27 de ani și care va intra în execuție în 2019. „De anul viitor vor începe lucră­rile pe DJ 186 pe Valea Izei, din Bârsana până în Săcel. Maramureșenii, atât cei care locuiesc aici, cât și cei care vin acasă din alte țări unde lucrează, merită o infrastructură bună. Am înce­put și constituirea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară unde sunt implicate toate comunitățile de pe Valea Izei și în special din Maramu­reșul Voievodal, prin care vom continua magistrala de gaz de la Sighetu Marmației la Borșa. Sper ca tot mai multe gospodării maramureșene de pe Valea Izei să se racordeze la gaz, să aibă și altă alternativă la lemn, pentru că știm ce eforturi fac toți pentru a se încălzi pe timp de iarnă. Vrem să fi­nalizăm bazinul de la Runcu și să continuăm aducțiunile de apă pe Valea Izei, pentru că avem știință despre problemele pe care le implică lipsa apei pe timp de vară. Acestea sunt proble­mele concrete pe care eu, ca preșe­dinte al Consiliului Județean Mara­mureș, la primul mandat, deja le-am rezolvat. Avem finanțările, iar anul viitor lucră­rile vor începe.”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Vasile Mîrza: Rozăvlenii au sânge
albastru, pentru că urmașul lor a fost voievodul Ioan de Rozavlea

Și primarul Vasile Mîrza s-a adresat celor prezenți, aducând în atenție istoria comunei Rozavlea. Edilul a explicat că „Roza – Rozalina”, frumoasa uriașilor din care descinde și comuna Rozavlea, conform unei vechi tradiții, a ajuns simbolul și numele acestui festival. „Tre­buie să fim mândri de istoria noastră, pentru că uriașii, care sunt pomeniți chiar și în Biblie, sunt considerați a fi de origine celestă. De-a lungul anilor s-a dovedit că memoria colectivă este mai importantă decât istoria, fapt care ar putea explica de ce Roza-Rozalina, un personaj mitic, este mai cunoscută decât voievodul de Maramureș, Ioan de Rozavlea. Indiferent dacă ne reven­di­căm numele de la Roza-Rozalina sau de la Ioan de Rozavlea, noi, descendenții lor, avem sânge celest sau albastru și sun­tem urmași de voievozi. Revenind însă la festivalul nostru, doresc să mul­țumesc Consiliului Județean Maramu­reș, care și-a adus un aport considerabil în organizarea evenimentului nostru. Trebuie să vorbim și despre adminis­trație, iar pe rol se află mai multe pro­iecte importante pentru comunitate: reabilitarea iluminatului public, asfalta­rea unor drumuri de interes local, mo­dernizarea căminului cultural, construirea unui centru multifuncţional.”, a pre­cizat primarul Vasile Mîrza. La final, edilul i-a invitat pe toți cei prezenți la spectacol și voie bună.
După deschiderea festivă a urmat un fru­mos program artistic oferit de An­samblul Folcloric „Roza-Rozalina”, Grupul de copii din cadrul Şcolii Roza­vlea, dar și de artiștii Pătru Bârlea, Anuţa Zubaşcu, Vasile Vlad Bănăţea­nu, Marinel Petreuş şi Gheorghe Pârja. Pe scena festivalului au urcat dansatorii şi orchestra Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, în timp ce seara s-a încheiat cu un concert oferit de cunoscuta cântăreață Antonia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.