• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 14 August 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 August , 2022

Românii sunt îngrijorați de prețuri, pandemia, ultima grijă

 Deși nu sunt alegeri decât peste doi ani, partidele politice au început să se pregătească pentru un ciclu electoral mai complicat, probabil, din cauza contextului economico-politic internațional. Poate de aceea sunt organizate sondaje de opinie la marile case de sondare de pe piață. Iar rezultatele sunt interesante și arată o direcție în care merg partidele politice, dar și alegătorii.


Recent, un sondaj CURS de tip omnibus ne arată că, în cazul în care ar fi alegeri săptămâna viitoare, PSD ar câștiga detașat alegerile, pe locul doi clasându-se PNL. Având în vedere discuțiile privind continuarea actualei formule de guvernare, după anul 2024, sondajul ne arată că românii ar prefera stabilitate, iar PSD și PNL ar obține peste 60%, ceea ce le-ar asigura o majoritate confortabilă în Parlament.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1005 respondenți, în vârstă de 18 ani şi peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților. Perioada de realizare: 13 - 22 iulie, 2022.

Conform sondajului CURS, PSD ar obține 37%, în timp ce PNL ar obține 24%.
Pe locul trei se clasează AUR cu 12%, în timp ce USR s-a prăbușit la 7%.
De asemenea, UDMR ar intra în Parlament cu 5%. La limita pragului electoral se află PMP și PPUSL, ambele partide cu 4%.
 
Conform sondajului, personalitatea  politică în care românii au cea mai mare încredere este ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. O surpriză interesantă. Alexandru Rafila are o cotă de încredere de 30%, urmat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care are o cotă de încredere de 28%. Pe locul trei se clasează premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, cu 26%. Următorii în clasament sunt Mircea Geoană (20%) și Laura Codruța Kovesi (18%). Despre cei doi se discută intens în mediul politic, anume că ar putea candida la alegerile prezidențiale, asta deși Kovesi a negat categoric.

Președintele Klaus Iohannis s-a prăbușit în topul încrederii și a ajuns la 15%, fiind depășit de europarlamentarul Rareș Bogdan cu 17%. De asemenea, Klaus Iohannis riscă să fie depășit de George Simion, care are o cotă de încredere de 14%.
Alte întrebări au fost cele despre îngrijorările românilor și problemele care îi frământă.
Conform sondajului, 98% dintre români sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente. De asemenea, 96% dintre români sunt foarte îngrijorați de creșterea prețului la gaze și energie electrică.

Războiul din Ucraina sau extinderea acestuia în România nu reprezintă o grijă principală a românilor, dar aceștia urmăresc cu atenție situația de peste graniță.
În mod surprinzător, românii sunt foarte puțin îngrijorați de revenirea pandemiei de Covid-19.

O ultimă întrebare s-a referit la instituțiile în care au românii cea mai mare încredere.
Biserica este cea în care 67% dintre români au cea mai mare încredere. Urmează Armata cu 64%, Pompierii cu 60%. Pe locurile următoare sunt instituții care nu sunt chiar așa de mult pe placul românilor.
Primăria are 35% încredere și 62% neîncredere. Mass-Media este de încredere pentru doar 27% dintre români. Și mai rău stau BNR și ONG-euri cu 21%.
Urmează Guvernul, Președinția, Parlamentul cu proporția de încredere între 18% și 16%. Pe ultimul loc, partidele politice cu doar 10% încredere.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.