• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2015

Românii şi criza din Grecia

Factura grecească pentru laxism administrativ şi clientelism politic a ajuns la scadenţă. Grecia a intrat în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional după ce nu a onorat rambursarea unei scadenţe de peste 1,5 miliarde de euro. Ţara este în haos, iar sistemul bancar îngheţat. Cum resimt maramureşenii stabiliţi în Grecia criza?

 
 

Criza din Grecia este cel mai dezbătut eveniment la nivel European în aceste zile. Nimeni nu poate intui deznodământul crizei şi nici efectele ei. Grecia a intrat marţi în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional după ce nu a onorat rambursarea unei scadenţe de peste 1,5 miliarde de euro. Grecia devine astfel prima ţară dezvoltată care a acumulat restanţe de plată faţă de FMI şi nu mai are acces la resursele financiare ale instituţiei, confruntându-se cu cel mai mare faliment din istoria sa. În loc de soluţii, primul ministru Alexis Tsipras a surprins Europa, cerând organizarea unui referendum pentru a afla dacă cetăţenii sunt de acord cu condiţiile impuse de creditorii internaţionali.

Duminică, grecii sunt chemaţi la urne să spună „da” sau „nu” noilor măsuri de austeritate propuse de creditori. Referendumul de duminica va testa, de asemenea, dacă cetăţenii din Grecia vor sau nu să rămâna în Zona euro. Până la aflarea rezultatelor scrutinului, negocierile dintre Grecia şi creditorii săi sunt blocate.

 

Situaţia a generat panică, iar grecii s-au grăbit să retragă bani din bănci, determinând Guvernul să închidă băncile, luni, şi să impună restricţii asupra tranzacţiilor bancare pentru o perioadă de cel puţin o săptămână. Grecii pot retrage în prezent de la bancomat maximum 60 de euro pe zi şi nu pot trimite bani în străinătate sau efectua plăţi internaţionale fără o autorizare specială. Guvernul a ordonat deschiderea a 1.000 de sucursale, în întreaga ţară, miercuri, pentru a ajuta pensionarii fără carduri bancare să încaseze din cecuri de pensii o sumă maximă de 120 de euro. Bătrânii au fost afectaţi deosebit de puternic, în contextul în care până marţi după-amiaza erau neplătite zeci de mii de pensii.

 
Cum resimt maramureşenii stabiliţi în Grecia criza?
 

GAZETA de Maramureş a stat de vorbă cu Petronela Durnea, o maramureşeancă stabilită de 12 ani în Grecia, care spune că: „am venit de curând până în ţară şi adevărul este că se exagerează un pic ce se spune aici în România despre situaţia din Grecia. În ceea ce priveşte băncile, chiar dimineaţă am vorbit cu soţul meu şi mi-a spus că nu mai putem avea încredere în nimeni şi nimic, că toţi sunt nişte mafioţi şi ne-au învârtit de cap. Nu ştim ce o să se întâmple cu băncile. Dar în momentul de faţă nu pot să scot mai mult de 60 de euro. Eu nu mi-am adus bani mulţi cu mine şi m-am dus la banca la care am cardul şi mi-e contul blocat. Chiar dacă am bani pe card şi am vrut să scot 1000 de ron, mi-au spus că nu pot scoate mai mult de 60 de euro pentru că s-a pus limită din Grecia.

Săptămâna asta au fost blocate toate conturile, şi, zic ei, situaţia va rămâne neschimbată până duminică seara, după referendum.

Referendumul va avea loc. Grecii nu vor să iasă din UE, dar le-au spus europenilor că nu au bani să le dea.

Ideea majorităţii este că premierul a luat o ţară foarte îndatorată şi vrea să îi împovăreze pe oameni şi mai mult. El a spus că nu vrea să se atingă nimeni de salariile şi de pensiile oamenilor. Oamenii au înţeles că trebuie respectate nişte clauze, că până să se ajungă în situaţia actuală s-au mai tăiat din bani. De exemplu, soţul meu lua salar 1600 de euro şi acum ia 1200, iar socrul meu a avut pensie de 1000 de euro şi a ajuns la 650 de euro. Preţurile au rămas la fel, dar norocul nostru este că sunt multe promoţii cu un produs gratis la unul cumpărat.

Foarte multă lume este atentă acum la produsele la reducere. Am văzut cum a fost şi înainte şi pot să spun că problemele au început din 2011. În 2005, când am mers acolo, nu am văzut niciun grec să se uite la un coş de gunoi, dar acum sunt foarte mulţi care caută în gunoaie. Dar din 2010 au început tăierile salariale”.

 

Deşi agenţiile de turism dau asigurări că criza nu-i afectează în niciun fel pe cei care au ales să-şi petreacă vacanţa în Grecia, în afară de faptul că trebuie să aibă bani cash la ei, tot mai multe rezervări sunt anulate. Petronela Durnea confirmă: „Situaţia actuală a afectat şi turismul. Foarte mulţi oameni nu o să mai vină în Grecia în concediu că sunt fel de fel de zvonuri. Dacă merg cu bani la ei nu au de ce să îşi facă probleme, dar străinii sunt obişnuiţi cu cardurile şi atunci pot să aibă probleme. Adevărul e că în Grecia sunt foarte mulţi turişti, iar dacă apar probleme în turism, va fi şi mai greu”.

 

Cât despre rezultatul referendumului de duminică, Durnea crede că răspunsul cetăţenilor va fi în majoritate negativ: „Nu ştiu cum se va ieşi din situaţia actuală, şi noi suntem foarte curioşi. Majoritatea vor spune NU la referendum, pentru că nu vor să se mai taie din salarii şi pensii. Intenţia este să se taie din gradul de cotizare la pensionari, iar în cazul soacrei mele ar mai pierde peste 200 de euro. Din ce am citit pe internet, sondajele din Grecia spun că cei cu DA sunt 33% şi restul vor spune NU. Sunt însă manifestaţii şi împotriva premierului pentru că oamenii sunt foarte speriaţi şi supăraţi pentru că ei au votat pentru ceva mai bun în Grecia. A promis măriri de salarii şi scăderi de impozite.

Înainte, în Grecia nu s-a plătit impozit pe case, până acum 3 – 4 ani, iar când au impus impozitul, pentru greci a fost un şoc. Plus că îţi ia o anumită sumă în funcţie de venitul pe care-l ai pe un an. Mulţi s-au luat cu mâinile de cap pentru că mulţi greci au mai multe case, iar acum au venit ăştia cu impozitele pe locuinţe.

 

Ei nu erau obişnuiţi să plătească impozite ca şi noi, românii, şi de asta s-a ajuns la panica actuală. Ei nu-s obişnuiţi cu greul, ca şi românii. Dar părerea mea este că premierul o să accepte ce îi cer europenii, dar nu tot, iar în final nu se va ajunge să se iasă din zona euro”.

 
 

„Înainte, în Grecia nu s-a plătit impozit pe case, până acum 3 – 4 ani, iar când au impus impozitul, pentru greci a fost un şoc. Plus că îţi ia o anumită sumă în funcţie de venitul pe care-l ai pe un an. Mulţi s-au luat cu mâinile de cap pentru că mulţi greci au mai multe case, iar acum au venit ăştia cu impozitele pe locuinţe.

Ei nu erau obişnuiţi să plătească impozite ca şi noi, românii, şi de asta s-a ajuns la panica actuală. Ei nu-s obişnuiţi cu greul, ca şi românii”.

 

Petronela Durnea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.