• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 5 Decembrie , 2012

„Românii au arătat că preferă o generaţie nouă de politicieni”

Reporter: Ce atribuţii aveţi ca vicepreşedinte?

Gabriel Zetea: Atribuţiile au fost păstrate vizavi de activitatea pe care au avut-o vechii vicepreşedinţi ai CJ. Emil Marinescu, fiind unul dintre vicepreşedinţi, era normal să-şi continue activitatea de până acum, aşa că eu am primit atribuţiile pe care le-a avut până acum Călin Matei în calitate de vicepreşedinte: coordonarea activităţii şcolilor din subordinea CJ, a muzeelor etc., iar ca noutate coordonarea până la sfârşitul anului 2012 a activităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare.

 

Reporter: Despre schimbarea de „gardă” din administraţie, atât la nivel judeţean, cât şi local, atât ca şi generaţie şi atitudine?

Gabriel Zetea: Este un lucru absolut benefic, este ceea ce nu doar maramureşenii au arătat că doresc. Românii au arătat că preferă o generaţie nouă de politicieni. Chiar dacă este o expresie perimată cu „politica făcută altfel”, ea trebuie implementată. Nu putem veni în campania electorală şi să facem promisiuni care nu vor fi niciodată onorate, iar ceea ce am spus evident că reprezintă primul lucru care trebuie făcut. Dacă promisiunile făcute în campania electorală nu produc rezultate care să se verifice în teren, cred că oamenii noi care intră în administraţie şi le şi asumă spre deosebire de ceilalţi. Şi pleacă acasă o dată cu nerealizările. Deci asta trebuie să fie marea diferenţă. Că nu cred că oamenii sunt neapărat supăraţi pe anumite lucruri care nu se fac, ci sunt supăraţi pe minciunile pe care de multă vreme politicienii le-au servit aducând scuze pentru fiecare nerealizare. Fiecare trebuie să-şi asume lucrurile bune pe care le face pentru că atunci merită felicitări, dar în special lucrurile proaste. Să fie bărbaţi, să iasă în faţă şi să spună „n-am făcut asta pentru că...”.

 
Rep: Trei priorităţi pentru Consiliul Judeţean?

G.Z.: Infrastructura rutieră reprezintă o problemă pentru Maramureş de 20 de ani, dar ea s-a agravat în ultimii ani exponenţial. Atâta vreme cât nu ai grijă de reţeaua rutieră pe care o ai şi nu intervii pe ea la timp, e clar că ea se degradează. Banii pe care i-am avut la CJ de-a lungul timpului pentru plombări nu rezolvă problema.

Din punctul meu de vedere, singura soluţie va fi fie contractarea unui împrumut, care pe termen lung să genereze lucrări de reabilitare serioase, pornind de la zero, a drumurilor judeţene, să le aducem de standarde de calitate. Nu vorbesc mai departe de judeţul Cluj, şi vedem acolo cum au reuşit să facă 300 km de drumuri. Pentru că odată reabilitate drumurile la un nivel acceptabil, e nevoie de sume de bani mult mai mici de-a lungul timpului pentru a le întreţine. Dacă facem lucrări cu garanţii pe 10 ani, suma totală va ajunge ceva mai mică decât investiţia ce trebuie făcută, pe lângă faptul că luăm în considerare şi confortul pe care-l generăm maramureşenilor, şi dezvoltarea pe care poate să o aducă o cale de acces pentru investitori.

O altă prioritate ar fi Aeroportul. O a treia prioritate reprezintă păstrarea valorilor tradiţionale în Maramureşul Istoric în special. Din punct de vedere al turismului, este important să avem o uniformitate vizuală din punctul de vedere al construcţiilor. Ţine şi de CJ, pentru că şi noi avem certificate de urbanism pe care le eliberăm. Atâta vreme cât lăsăm în localităţi cu potenţial turistic ridicat să se dezvolte construcţii care nu respectă absolut nici o normă, nu vom putea să păstrăm identitatea culturală a Maramureşului din punct de vedere vizual. Este important să generăm proiecte de hotărâre prin care să vedem din punct de vedere legal cum putem să le explicăm oamenilor că este important să facă o construcţie legată de vecinul său. Pe mine, ca maramureşean, mă doare să văd o pensiune rustică, care păstrează valorile, şi lângă ea să văd un chici portocaliu, cu inox, care strică aspectul întregii localităţi. În străinătate se poate vedea că autorizaţiile de construcţie se eliberează doar dacă păstrează identitatea vizuală.

 

Rep: Aţi fost unul dintre cei mai activi consilieri judeţeni şi dintre cei mai critici. Cum ar suna o autocritică a omului Gabi Zetea implicat în politică şi problemele judeţului?

G.Z.: Vă daţi seama că o să fiu subiectiv. Poate că puteam să fiu la nivel de consilier judeţean uneori ceva mai informat pe subiecte. Consilierii judeţeni nu sunt totuşi angajaţi ai CJ şi nu ai posibilitatea de a te implica zi de zi în deciziile luate de CJ. Şi nu ai de fiecare dată toate informaţiile. Trebuie să-ţi aloci timp să discuţi cu fiecare direcţie din Consiliu pentru a-ţi lua informaţiile. Şi poate de multe ori nu am fost nici noi informaţi pe cât trebuie pentru a lua poziţiile ferme. Deci, mai multă informaţie şi mai multă implicare în vederea obţinerii de informaţii nu strică nimănui.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.