• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Februarie , 2022

„România trebuie să revină la reglementarea, pe termen mediu, a pieței energiei”

„Profitul nu trebuie făcut prin sărăcirea românilor” este mesajul transmis de către deputatul PSD de Maramureș, Gabriel Valer Zetea.
Realitatea demonstrează faptul că existența unei concurențe reale care să regleze prețurile pe baza cererii și ofertei este imperios necesară pentru scăderea acestor prețuri. Situația este generată de un cumul de factori, pe care apostolii liberalizării de la USR și de la PNL nu i-au luat în calcul. Vorbim, în acest caz, despre companiile producătoare de stat care sunt conduse pe baza guvernanței corporative ce prevede maximizarea profitului ca indicator de perfor­manță pentru manageri. În prezent, energia produsă în România este mai scumpă decât cea din import. Din păcate, furnizorii nu pot importa cantități mari de energie și de gaze de pe piața externă la prețuri mai mici pentru a nu le concura pe cele oferite de producătorii interni. În aceste condiții, nu există posibilitatea unei concurențe reale în piața liberalizată care să conducă la scăderea prețurilor, cum promitea Guvernul Orban. Prețurile sunt rupte de mecanismul cerere-ofertă, ceea ce arată că ele sunt speculative în lipsa unei concurențe reale, a precizat deputatul PSD Mara­mureș, Gabriel Zetea.

Revenirea la o piață reglementată, conform Legii Concurenței, este singura soluție rațională, în acest moment. Chiar dacă sunt companii nemulțumite, ar trebui să gândească pe termen lung și să vadă că, fără reglementare, prețurile mari vor duce la închiderea a mii de societăți care nu le vor mai cumpăra produsele. Managerii acestor companii trebuie să facă distincția între plafonare și reglementare, care sunt concepte total distincte. Reglementarea nu duce la lipsa profitului, ci înseamnă un preț în funcție de costurile de pro­ducție, cu asigurarea unei marje rezonabile de profit. Iar profitul nu trebuie făcut prin sărăcirea românilor”, a menționat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Valer Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.