• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Martie , 2017

România exportă medicamente! Legal, dar imoral!

Pe parcursul mai multor zile, chiar săptămâni, GAZETA de Maramureș a discutat cu mai mulți specialiști de aici și din alte zone, din sănătate, farmacie, din zona de distribuție a medicamentelor. Lipsește din această „panoplie” partea de producție. Greu de ajuns acolo. În urma discuțiilor, a explicațiilor, am realizat mai multe materiale pentru minunatul nostru săptămânal, în care am încercat să explicăm maramureșenilor, și nu numai, ce înseamnă o scădere a prețului medicamentelor și resorturile care duc spre o situație de acest fel. Am aflat lucruri îngrijorătoare, grave și greu de înțeles. În acest număr, vă prezentăm ultima parte din acest material ce s-a întins pe șase pagini. Este un subiect fascinant și, pe măsură ce vom avea alte date, informații, vom reveni. Până atunci, multă sănătate!

 

Nicolae TEREMTUȘ

Marile rețele de distribuție a medicamentelor din România au un singur scop. Să își mărească cota de piață. Deși pare incredibil, nu profitul este cel important, ci cota de piață. În momentul în care au o cotă semnificativă, vor vinde afacerea către multinaționale. Aceasta este globalizarea! Toți urmăresc o cotă de piață cât mai mare, după care urmează vânzarea. Pentru a obține o cotă de piață cât mai mare se folo­sește agresiv marketingul și tot ce ține de sistemele moderne de vânzări. În fond, și medicamentele sunt o mar­fă ca oricare alta. Grija de pacienți apare doar pe un plan secundar.

Și în acest punct intervine, în expli­cațiile specialiștilor cu care am discutat, problema exporturilor paralele de medicamente. Pare oarecum ciudat ca din România să se exporte medicamente, mai ales că fabricile românești au cam dispărut. Dar este o realitate!

În România este cel mai mic preț la medicamente, dintre cele 15-17 state europene, unde există medicamente ieftine. Dacă facem o reducere de preț de 35%, cum se preconizează, lucrurile vor scăpa de sub control. La un medicament de 10 lei, de exemplu,  reducerea de 35% va duce prețul la 6,5 lei. Asta înseamnă că acest preț ajunge de referință. Adică, e necesar ca medicamentul cu 6,5 lei să fie vândut cu preţ similar și în celelalte țări din UE. Aici este marea durere a pro­ducătorilor și distribuitorilor. Și pre­feră să iasă cu acest medicament din România pentru a nu fi obligați să reducă prețul în celelalte țări. Dacă la noi prețul e 6,5 lei, și în Elveția trebuie să fie tot 6,5 lei (convertiți în monedele statului respectiv, evident).
De aceea, după ieftinire, producătorii și distribuitorii nu mai sunt interesați de medicamentul respectiv, în Ro­mânia.
Din acest motiv dispar unele medicamente de pe piața noastră. Dar lucrurile sunt și mai interesante.

Înainte de a aplica reducerea preţu­rilor, avem medicamente care sunt mai ieftine decât în restul țărilor. De exemplu, în Spania există medicamente care costă, să spunem, 10 lei, iar la noi doar opt lei. Spre bucuria ”băieților deștepți” din sistem. A marilor exportatori care sunt aceiași! Procedeul este simplu. Medicamentul intră în România la un preț de opt lei în antrepozitul Farmexim, iar Far­meximul îl dă mai departe, în Spania, cu zece lei. Exportatorul câștigă doi lei, iar banii îi primește pe loc, nu la 80 sau la 120 de zile, ca aici. Așa se fac bani, doar mișcând niște hârtii din stânga în dreapta. Din acest motiv se exportă medicamente din România, iar tendința va fi și mai mare, pe măsură ce se vor ieftini medicamente și mai mult.
Această situație nu se regăsește în celelalte țări europene. Putem afirma acest lucru, chiar dacă nu avem date concrete. Sunt și state care au anumite probleme în ceea ce privește dezvoltarea, de exemplu Grecia. Dar abordările la nivel de stat au fost altele  decât în România. În Grecia, la un moment dat, în situația de criză a fost interzis total exportul de medicamente. Ceea ce arată că o astfel de atitudine poate exista dacă este voință, politică mai ales.
Toată povestea asta cu exportul se bazează pe libera circulație a mărfurilor în spațiul UE. Dar, dacă tu ca țară dai lege că nu dorești să faci export de medicamente, ajungi la o situație mai bună pentru cetățenii tăi. Și se poate da infringement până la loc comanda! Dar cetățenii tăi sunt la adăpost. În concluzie, totul este politică!
La prima vedere, lucrurile cam așa stau în alte părți dar și la noi. Să nu uităm, am explicat, în materialele anterioare, că distribuitorii și producătorii sunt suficient de puternici încât să poată schimba legi ori legislația unei țări.

Revenind la problema ieftinirii medicamentelor cu 35%, se pot trage câteva concluzii.
Inițial, această ieftinire era prevăzută a se realiza pe parcursul a patru ani.  Câte 10-15% pe an. Altul ar fi fost impactul bugetar, dar și la distribuitori. Dar noul guvern a venit și a spus că ieftinirea nu se va face gradual, ci din prima va exista o ieftinire cu 35%. Subliniem din nou, nu reducerea preţurilor nu va fi din grijă față de cetățeni, ci din cauza faptului că au realizat că nu pot plăti în continuare așa mulți bani la compensare. Adică, nu sunt bani la  buget. Prin ieftinire, se reduce povara pe buget. Atât! Chiar dacă lobby-ul firmelor de medicamente este foarte puternic pentru a se renunța la ideea ieftinirilor. Guvernanții au constatat că nu mai pot plăti compensările existente.
De fapt, toate guvernele au fost în această situație. Toate au anunțat ieftiniri puse în ambalajul grijii față de oameni, dar lucrurile sunt mai simple. De fapt reducerea cheltuielilor de la buget este pe primul plan. Toți miniștrii de finanțe au coșmaruri, deoarece nu știu de unde să mai taie. Și soluțiile sunt găsite rapid, ca în situația de acum, ne-au explicat specialiștii din sistem.
Concluzia generală este că ne vor aștepta vremuri grele.
Printr-o ieftinire de medicamente, va fi afectat tot lanțul: producător, distribuitor, farmacie. În loc de un milion de lei profit, se realizează opt sute de mii. Adică nu vor mai fi bani suficienți pentru salarii și alte cheltuieli. Se vor da oameni afară, vor dispărea unele medicamente. Va suferi și procentul taxelor și impozitelor plătite la stat de toți cei din lanțul de mai sus.
Pe de altă parte, pentru cineva care nu este din sistem, care nu cunoaște cum se modifică prețurile medicamentelor, situație în care se găseşte majoritatea românilor, explicațiile de mai sus şi concluziile nu au relevanţă. Majoritatea oamenilor spune că există profit, ca atare lucrurile stau bine pentru cei din sistem.

Dar și povestea profitului are o istorie!
Dintre farmaciile din România, consi­deră specialiștii, circa 50% merg pe pro­fit zero. Sunt farmacii mici în care se plătesc salariile și doar atât.
Există unități economice care au creat locuri de muncă, supraviețuiesc!
Această situație se poate vedea foarte bine dacă te așezi în fața unei farmacii mai mici și observi câți oameni intră. Și situația nu este deloc roz!
Dacă o farmacie are un stoc de un mi­liard de lei format din medicamente din categoria celor care se vor ieftini, va pierde 350 de milioane de lei. Bani pe care nu poate să îi recupereze. Poate fi chiar profitul pe un an de zile. Dar sunt multe farmacii care nu au un astfel de profit pe an. Să ne gândim doar la farmaciile de la sate sau din orășele. Acolo nu se pot achiziționa un număr foarte mare de medicamente pentru a beneficia de reducerea de 15% (am explicat cum se formează prețul în materialele anterioare). O concluzie finală este că ieftinirea prognozată va produce cutremur pe toate segmentele lanțului: producător, distribuitor, farmacie și pacient.
Singurul câștigat este statul care își reduce contribuția la buget pentru compensarea medicamentelor.

După mai multe zile de documentare, multe sinteze și materiale de specialitate parcurse, am reușit să înțelegem că problema medicamentelor din Ro­mânia este gravă, că cetățenii trebuie să fie îngrijorați pentru vremurile care vin. Sistemul medical românesc - partea de servicii medicale în care intră și distribuția de medicamente - este într-o situație dificilă. Sănătatea este scumpă, serviciile sunt scumpe, iar boala devine tot mai costisitoare.
Cauzele se află în parte în situația economică a țării, până la un punct, dar și în cea la nivel internațional. Globali­zarea și-a spus cuvântul și din această perspectivă.
Apoi, mai există lipsa medicilor, a ca­dre­lor medicale medii, scăderea calită­ții învățământului superior, salariile mici în sistem, afacerile care se fac, chiar dacă majoritatea celor care lu­crea­­ză în sănă­tate sunt oameni onești.
Vorbind strict de medicamente, faptul că multinaționalele sunt tot mai pre­zen­te în România poate fi un factor perturbator şi am explicat mai sus de ce. Pe de altă parte, avem posibilitatea de a avea medicamente de calitate și scumpe în același timp. Faptul că industria ro­mânească de medicamente s-a prăbușit lăsând locul celei din alte țări poate fi explicat, dar într-un alt registru care nu face obiectul acestui material.
­Singura rază de lumină pe care am întrezărit-o a fost existența multor medici și asistente de o înaltă calitate profesională. În Baia Mare!
Contrar celor spuse de multe ori la nervi sau durere, avem cadre medicale care fac diferența în multe situații.
De aceea am decis să vă prezentăm, într-o serie de materiale, medici și asistente de top din Baia Mare. Nu trebuie decât să ne urmăriți!
 

 

Povestea suplimentelor din farmacii

 

Pe lângă medicamentele obișnuite, în farmacii se găsesc tot mai multe suplimente pe care mulți le confun­dă cu medicamentele din rafturi. Sunt tot în cutii, colorate, sub formă de tablete, creme, capsule, etc.
Se face reclamă excesivă, agresivă la televizor, iar confuzia cu medicamentele obișnuite este mare. Pare a fi o industrie care a scăpat de sub control. Am discutat cu specialiștii din sistem și despre problema suplimentelor.
Suplimentele sunt în general pulberi de plante sau medicamente care nu sunt puternic active, nefiind supuse controlului Ministerului Sănătății. Să luăm un supliment. De exemplu, silimarină. Pe spatele cutiei scrie: supliment notificat la ministerul Agriculturii. În concluzie, dacă dorești să vinzi silimarină nu te duci la Sănătate, ci la Agricultură! Și le spui că ai pulberi de plante
în capsule de gelatină, depui o documentație și totul este în regulă.
Pe piața medicamentelor sunt RX-uri și OTC-uri (am explicat în materialele anterioare ce sunt), iar suplimentele sunt altceva!
Părerile sunt împărțite în ceea ce privește capacitatea suplimentelor de a avea efecte terapeutice convingătoare.
Problema suplimentelor nu este legată de cea a medicilor, deoarece aceștia sunt alopați. În general!
Și așa apare un fel de clasificare a medicilor. Naturopați, cei care folo­sesc medicamentele naturale sau suplimente. Homeopați, cei care fac tratamente homeopate și alopați, cei care utilizează medicamentele de sinteză (cea mai mare parte a medicilor).
Medicamentele naturopate (suplimentele sau naturale, din plante) au un anumit efect, mai lent sau chiar foarte slab.
Să luăm un exemplu. Acidul salicilic a fost extras pentru prima dată din coajă de salcie. Și acum se mai găsește un produs care se numește salicilol. În farmacie nu spune nimeni, am temperatură, dați-mi o cutie de salicilol! Cere: dați-mi o cutie de aspirină de Bayer, eferves­cen­tă de 500, pentru că am temperatură.
Efectele salicilolului se văd în timp, în mod lent, pe când aspirina Bayer  ai luat două dimineața și două seara și a scăzut temperatura.
De aceea, majoritatea preferă
alopatia.
Dacă mergi în farmacii, sunt rafturi întregi cu suplimente, ceea ce ar arăta că există o adevărată industrie și un consum destul de mare.
Dar specialiștii ne explică că această piață, cea a suplimentelor, este prima care scade la orice cutremur sau modificare.
Când a scăzut TVA de la 24% la 20%, piața suplimentelor a scăzut cu 20%, pe când piața RX-urilor s-a diminuat cu doar 5%. Chiar dacă nu au nicio legătură. Scăderea TVA are ca țintă doar RX-urile. Dar este impactul psihologic! În farmacie și reducerea de TVA este tot în sarcina ei de a recupera aceste scăderi. Chiar dacă este de doar 4%. Să ne imaginăm ce înseamnă la un stoc de două miliarde o reducere de doar 4%. În acest context, farmacia nu mai comandă nimic mai multe luni, chiar până la un an. Și acest lucru s-a văzut. La un an după reducerea TVA, piața OTC-urilor a scăzut cu 20%, deși nici acestea nu au nicio legătură cu scăderea TVA, ce a fost țintă
doar la RX-uri.
Altfel spus, situația farmaciilor este destul de complicată. La prima vedere, oamenii sunt tentați să spună că farmaciile sunt „băieții răi” în această poveste nesfârșită cu medicamente și lipsa medicamentelor.
Dar lucrurile stau altfel și nu este o pledoarie pentru farmacii sau pentru distribuitori ori producători.
Este foarte greu pentru multe farmacii. Un farmacist poate lucra opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe săptămână. Dacă există un program non-stop, e necesar un minimum de patru farmaciști, să spunem, cu un minimum de 3000 de lei pe lună. Cu zile lucrate în plus se ajunge la 4000 de lei. Or, patru este o sumă necesară doar pentru farmaciști. Mai sunt asistenții. Rezultă cheltuieli foarte mari și concluzia este că multe farmacii se află la limita supraviețuirii. De fapt, cei din sistem au spus anul trecut că, în acest an, 16% dintre farmacii vor da faliment. Iar primele vizate de situație sunt cele din mediul rural și din orășelele din România.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.