• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iunie , 2015

REPORTAJUL ZILEI: Lucrările din cartierele Iapa şi Valea Hotarului înaintează cu repeziciune, ajungând la un stadiu de peste 15%

Lucrările din cartierele Iapa şi Valea Hotarului, desfăşurate de către municipalitatea sigheteană, înaintează cu repeziciune. Demarate la finele lunii aprilie, acestea au avansat considerabil, ajungând la un stadiu de peste 15%. Responsabilii de şantier spun că acestea se încadrează în grafic, iar proiectul va fi finalizat la timp, până la sfârşitul anului. 

 
 

„Canalizarea pluvială este realizată în proporţie de 80%, iar din totalul proiectului s-a realizat un procent de 15%. Atât problema cu cetăţenii, cât şi cu traficul, s-au rezolvat destul de bine şi în general probleme serioase nu au fost. Se termină canalizarea pluvială, iar de săptămâna viitoare se va intra şi cu canalizarea menajeră”, a declarat Vasile Bologa, dirigintele de şantier.

 

În ciuda deranjului care s-a creat odată cu demararea lucrărilor, oamenii sunt bucuroşi că după zeci de ani de promisiuni vor avea într-un final apă curentă, canalizare şi un drum asfaltat la standarde europene. Aceştia mai spun că în prezent au probleme serioase cu apa, cum de altfel au avut în fiecare vară, şi aşteaptă cu sufletul la gură să îşi vadă şi acest vis împlinit, de a nu mai avea grija apei.„Eu de obicei circul cu taxi sau pe jos. Dar nu asta e marea problemă, principalul necaz e cu apa, că nu avem apă deloc, chiar dacă avem toaletă în casă şi baie modernă. Noi avem apă trasă de sus şi sunt probleme mari cu ea în perioada asta. Problemele astea sunt de mult timp”, spune un sighetean care locuieşte în cartierul Iapa.

 

Bărbatul este însă optimist şi speră că visul lui şi a altor localnici din cartierul Iapa este aproape de a fi împlinit. „Sperăm să fie bine şi să se introducă repede pentru că ne-am făcut băi şi apă nu avem. E un lucru vital pentru noi. Vii acasă şi nu ai cu ce să te speli. De altfel, ne dorim şi asfalt pentru că nu poţi să circuli nici pe jos, d-apoi cu maşina. Mie taxiul îmi ia 10 lei din centrul Sighetului până acasă”, a mai adăugat acesta.

 

Un alt locuitor al zonei admite şi el că era foarte mare nevoie de aceste lucrări.„Era nevoie de foarte mult timp de aceste lucrări. E firmă muncitoare, se vede rezultatul şi se mişcă destul de repede. În prezent avem apă de sus, de pe deal. Mai avem probleme cu ea, dar ni s-a promis că vom avea apă de la Vital, aşa că oamenii sunt bucuroşi”, a spus un alt sighetean.

În ceea ce priveşte deranjul creat, sigheteanul spune că rezultatele bune ale lucrărilor vor fi, de fapt, cele care vor conta. „La o lucrare ca asta e normal să se circule mai greu. Nu putem să vrem şi lucrare, şi să nu fie deranj, că nu se poate. Eu zic că merită efortul. Când e o firmă care lucrează şi se ţine de treabă, lucrurile merg înainte”, admite sigheteanul.

S-a întâmplat şi să se producă mici incidente, dar oamenii au primit asigurări din partea firmei executante că acestea vor fi soluţionate în momentul în care se va interveni cu asfalt. Un astfel de caz este şi cel în care utilajele nu au avut cum să evite un podeţ de la intrarea în curtea unui sighetean. Firma însă a promis că va reface podeţul în cel mai scurt timp posibil.„Muncitorii au spus că îl vor reface, că au urcat cu utilajul peste el şi l-au distrus pentru că nu au putut să-l evite. Ne-au promis că atunci când vor ajunge cu lucrările de asfaltare aici vor repara şi podeţul din faţa casei”, explică proprietarul podeţului.

 

Mai sunt şi alţi locuitori care circulă frecvent cu mijloacele de transport în comun, iar pe perioada lucrărilor au întâmpinat mici dificultăţi. Sunt zile în care se lucrează pe anumite porţiuni de drum mai îngust, iar autobuzele nu reuşesc să ajungă până în capătul celălalt al străzii, motiv pentru care oamenii trebuie să fie înţelegători şi să se deplaseze pe jos până la staţia unde mijlocul de transport în comun are acces. Uneori îi mai deranjează, alteori nu, dar până la urmă, bucuria de la final îi consolează, când vor şti că au apă la robinete şi asfalt proaspăt în faţa casei.

„E foarte bine că se lucrează, dar ne lasă autobuzul aici şi câteodată trebuie să mergem pe jos. Eu circul cu autobuzul. Am luat bilet din Cearda şi nu mai urcă până sus la Iapa din cauza lucrărilor. Voi merge ori pe jos, ori cu ocazie”, a declarat un bărbat.„Am două proteze la picioare şi acum voi fi nevoit să merg pe jos până acasă. Sper să prind o ocazie măcar, că sunt dispus să plătesc, numai să mă ducă până sus în Iapa”, spune un alt sighetean.

 

„Te ţine şi o jumătate de oră. Dacă am greutate, cu ce să mă duc spre casă? Stau aici până vine microbuzul. Efortul merită, zic eu, pentru că asfaltul a fost cel mai important lucru pentru noi, cei care locuim în Iapa”, consideră o femeie.

 

Contractul de finanţare prin Programul operaţional regional 2007 - 2013 Axa prioritară 2, pentru proiectul intitulat „Modernizarea străzii Valea Hotarului- Iapa”, a fost semnat în data de 30 ianuarie 2014, de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord - Vest şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

Proiectul are ca scop reabilitarea infrastructurii străzii Valea Hotarului - Iapa şi introducerea reţelei de canalizare. Valoarea totală a proiectului este de 6 milioane de lei şi are o durată de implementare de 11 luni. Se va extinde reţeaua de apă şi canal şi se va reabilita drumul principal care începe de la intersecţia cu DN 19 până la şcoală. În prima etapă a acestui proiect vor intra în lucru strada principală şi câteva străzi adiacente. Lucrările au demarat la sfârşitul lunii aprilie şi au ca termen de finalizare sfârşitul anului 2015.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.