• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 7 Mai , 2013

Remin Baia Mare, la răscruce de drumuri! Vin africanii?

Zilele trecute, premierul României, Victor Ponta a pus pe jar, Maramureşul, în doi timpi şi trei mişcări, poate doar două. În debutul şedinţei de guvern, la secţiunea declaraţie de presă, premierul a vorbit despre o ordonanţă de guvern prin care s-ar putea redeschide mineritul în nordul ţării. Mai mult, Ponta a spus că o firmă importantă este interesată de activitatea minieră din nord.

Telefoanele redacţiei s-au înroşit brusc, mesajele au curs înspre noi, după care am asistat muţi la apariţia pe fluxul media a acestei informaţii. Pe undeva era nedrept, noi tot am scris de subiect, iar colegii de pe televiziuni au dat o ştire importantă pentru Maramureş. Şi totuşi se mai poate scrie, plecând de la o banală informare de presă…

 
 
 

După momentele de uluială, de mirare, de bucurie oarecum, am început să verificăm, să facem ce ştim noi mai bine, să construim un text mai credibil, mai complet despre ceea ce se întâmplă în zona investiţiilor importante. Dar cum cercetezi mai mult, eşti mai dezamăgit de ce afli. Uitându-ne ca tâmpiţii pe bandele continue cu informaţii de ultimă oră, pe toate canalele tv, am căutat pe site-ul guvernului informaţii mai amănunţite despre ce a spus Ponta, ne-am dezumflat puţin. Acolo am găsit şi lista cu subiectele dezbătute în şedinţa de guvern. Am citit de două ori, dar problema Remin nu a apărut la nici un capitol. Am vizionat şi declaraţia de presă a premierului, unde, la minutul 4 şi 20 de secunde, vorbeşte de o hotărâre cu privire la creanţele Remin şi despre interesul unui important jucător pe piaţa mineritului neferos. Probabil, despre Remin se va discuta în şedinţa de guvern de după Paşti. Şi totuşi, nu putea fi o informaţie aruncată de premier doar spre disperarea maramureşenilor. Aşa că am căutat în stânga şi dreapta informaţii despre un posibil investitor. Culmea este că am şi găsit!

Nu băgăm mâna în foc, dar la începutul acestui an, o firmă mare din Africa de Sud şi-a deschis un punct de lucru în Baia Mare.

Eram în trepidaţii, aşa că am pornit să găsim sediul firmei. L-am găsit uşor, având un GPS performant.

Firma este: African Consolidated Resources SRL Baia Mare (ACR), iar ca şef al acestui punct de lucru ar fi Gabriela Dobrotă, fostul director general al Phoenix, în anii ’90.

Dobrotă este un personaj interesant, o femeie care a făcut carieră în industria metalurgică, pe lângă Baia Mare, a mai lucrat pe funcţii de conducere la alte mari combinate din ţară, chiar şi la Galaţi.

Dar a lucrat şi la fostul AVAS, actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), în funcţia de director al Autorităţii. Există o declaraţie de avere din 10 octombrie 2012 a Gabrielei Dobrotă la această instituţie a statului, dar figurează şi pe lista persoanelor plecate, probabil în acest an. Am încercat să vorbim cu cei de la firma din Africa de Sud, dar nu era nimeni acolo.

 

Am continuat să căutăm informaţii şi am aflat că în luna februarie sau martie, a fost în Baia Mare, Roy Tucker, executive chairman în board-ul firmei mamă. ACR are un sediu şi în Londra. Firma se ocupă de prospecţiuni şi exploatarea metalelor preţioase, dar şi a altor metale. Deţine exploatări în Africa de Sud şi în Zimbabwe.

Se pare că această firmă a fost interesată de piritele de la Şuior. Vânzarea piritelor spre o firmă din Elveţia ar fi trebuit să reducă interesul pentru Maramureş. Dar se pare că ei sunt interesaţi şi de partea de producţie, chiar se vorbeşte că ar exista nişte perimetre vizate. Pe de altă parte, am aflat că intenţia celor de la ACR de a intra în mineritul maramureşean ar fi o intrare, de fapt, pe piaţa europeană de profil, ei având un interes şi pentru rezervele din Ucraina, unde legislaţia este mai aerisită, iar o investiţie ar fi mai uşor de realizat. În acest fel, Baia Mare, nordul României ar fi şi un fel de cap de pod spre Ucraina. Având în vedere că o exploatare minieră ar presupune investiţii foarte mari în unităţi pentru prelucrarea minereului extras din mine sau cariere, este posibil ca aceste activităţi în totalitate sau parţial să fie realizate în Ucraina.

Este un scenariu care se mulează bine pe ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în guvern, respectiv ceea ce a declarat premierul Victor Ponta. La fel de bine ar putea fi vorba şi de un alt investitor, ceea ce ar demonstra că există un interes real pentru această zonă.

 

Teza că Maramureşul are multe rezerve, dar risipite în filoane sărace, este valabilă până la un anumit punct. În contextul economic actual, orice fel de resursă minerală este exploatată la maximum. Ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială a metalelor neferoase demonstrează acest fapt. Se lucrează oriunde se găseşte o resursă minerală.

Poate şi de asta, guvernul a adus modificări la Legea Minelor, de la mărirea redevenţelor, până la modul în care se pot concesiona perimetre miniere.

Noi credem că, în sfârşit, Statul ar putea să ofere nişte soluţii economice Maramureşului, deoarece până de curând, nordul ţării a dat totul pentru Stat…

 
 
Ce a spus Ponta!
 

„Avem o ordonanţă, pe ordinea de zi, referitoare la Remin. Transformarea creanţelor statului în acţiuni, transferate către AAAS. Înţeleg că este un investitor important care poate redeschide Remin, care poate asigura o investiţie importantă şi locuri de muncă. Este foarte important! Zona Baia Mare este foarte afectată de criza economică, de desfiinţarea locurilor de muncă”, a spus Ponta.

 

Ce ar însemna acest lucru? Degrevarea societăţii de obligaţiile faţă de stat, un fel de ştergere a datoriilor, sau un fel de subvenţionare indirectă.

Din punct de vedere economic, Remin este într-o situaţie, complicată. Are datorii mari la Electrica, Distrigaz şi către Primăria Baia Mare. Nu mai lucrează din 2007, în momentul de faţă este în insolvenţă şi se lucrează la un plan de restructurare. Remin are acum 250 de angajaţi şi prestează lucrări de întreţinere a minelor închise, a celor aflate în conservare, paza acestor obiective. Datoriile Remin se ridică la multe sute de milioane de dolari, evităm să trecem o sumă certă deoarece sunt multe surse, respectiv multe sume.

Cei din conducerea Remin evită subiectul. L-am întrebat pe Ovidiu Gâlcă, directorul general al Remin, ce ne poate spune despre anunţul făcut de Ponta.

„Nu ştiu ce să vă spun. M-aţi luat puţin prin surprindere. Ştim că există un interes, dar nu aş putea să vă spun despre cine e vorba, sau despre ce este vorba. Încă nu ştim! Noi suntem în insolvenţă şi ar fi o măsură bună, dacă este aşa cum spuneţi, dar nu am date acum!”, a spus Gâlcă.

Pe lângă Ponta, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Industriilor, a dat un interviu, tot în data de 30 aprilie. Legat de redeschiderea unor activităţi industriale în România, ministrul a făcut câteva referiri şi la Remin. 

 

„Apoi la Remin Baia Mare ne dorim să transferăm controlul de la ANAF la AVAS, pentru că AVAS este mai motivat pentru relansare, nu ar fi motivat doar să-şi recupereze banii, deci nu vrem să omorâm o sursă de locuri de muncă de acolo”, a spus Vosganian.

 

De menţionat că AVAS este actualul AAAS, dar ministeriabilii folosesc vechea denumire a instituţiei statului, probabil din obişnuinţă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.