• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Aprilie , 2021

Redeschiderea industriei ospitalității, în atenția autorităților

Una din problemele cele mai importante dezbătute în aceste zile este relansarea economiei. Iar industria HORECA se află în primul rând al celor care doresc o repornire rapidă a activității. Se știe că restaurantele, barurile, terasele, hotelurile au fost perioade îndelungate închise, ceea ce a dus la pierderi mari pentru operatorii din industria ospitalității.

 

Odată cu începerea vac­cinări, cei care conduc HORECA speră să poată relansa activitatea, de aceea au avut loc întâlniri cu mediul privat, cu Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și s-a format un grup de lucru, care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile Horeca, cultural-artistice, sportive și în ce privește desfășurarea altor evenimente.
Potrivit declarațiilor din media ale președintelui Organizaţiei Patro­nale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, ministrul Sănă­tății, Vlad Voiculescu, susține acest proiect de relansare, pe care îl consideră singura șansă de a reporni economia și de a stimula vaccinarea.
Autoritățile și mediul privat vor ca persoanele vaccinate sau cele cu test covid negativ să poată parti­cipa la evenimentele la care acum accesul publicului este interzis sau restricționat parțial (competiții sportive, teatru, cinema etc), sau să poată lua parte la diferite evenimente, fără să li se mai impună restricțiile de acum (de pildă, număr maxim de persoane la o masă în restaurant).
Și Germania ia în calcul astfel de facilități pentru persoanele vaccinate. Ministrul german al Sănă­tății, Jens Spahn, s-a pronunțat pentru acordarea unor mai mari libertăți persoanelor care s-au vaccinat împotriva COVID-19, după trecerea celui de-al treilea val al epidemiei. Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), persoanele care au primit ambele doze nu ar mai trebui să intre în carantină.

Primul pas a fost făcut când re­prezentanții mediului de afaceri
s-au întâlnit cu miniștrii Sănătății și Economiei. „Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Să­nătății și Econo­miei. Secretarul de stat Paul Ene de la Ministerul Economiei va coordona prima întâlnire a grupului de lucru”, a spus Daniel Mischie.
„Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hote­luri, nunți, evenimente, teatru, ci­nema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea, la acest grup de lucru, participă mi­nistrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie, într-o declarație pentru media economică.

Acesta explică cum s-ar putea redeschide restaurantele. Ar putea apărea două zone distincte, complet demarcate, cum erau în trecut zonele de fumători și de nefu­mători, explică Daniel Mischie. Persoanele vaccinate sau cu test negativ de covid vor avea acces într-o zonă separată, în care nu vor mai fi obligați să se supună restricțiilor care, în acest moment, limitează la șase numărul de persoane la o masă sau impun doi metri între mese. În schimb, persoanele nevaccinate sau fără un test negativ vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități. „Probabil că un scenariu similar va fi și la Campionatul European de Fotbal, la care România găzduiește patru meciuri și unde vor avea acces doar persoanele vaccinate sau testate negativ”, a explicat Mischie.

Pentru cei vaccinați, pilonul principal va fi emiterea certificatului verde de către UE pe 14 mai. Va exista un QR code unic, iar autoritățile vor putea verifica în orice moment autenticitatea documentului, a explicat președintele HORA. Este vorba despre ade­verința electronică verde propusă în 17 martie de Comisia Euro­peană și care e în curs de aprobare la nivel comunitar. Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE și ele atestă fie vaccinarea, fie un rezultat negativ la testul covid, fie vindecarea de covid.
Autoritățile naționale din fiecare stat membru UE vor răspunde de emiterea adeverinței verzi. Aceasta ar putea fi eliberată, de exemplu, de spitale, de centrele de testare sau de autoritățile sanitare. Versiunea electronică a adeverinței verzi poate fi stocată pe un dispo­zi­tiv mobil – telefon, tabletă, laptop - dar cetățenii pot solicita și o versiu­ne tipărită. Ambele versiuni vor avea un cod QR unic, care conține informații esențiale, precum și un sigiliu digital, care garantează au­tenticitatea adeve­rinței. Comisia Europeană va crea un portal de acces, prin intermediul căruia toate semnăturile de pe adeverințe pot fi verificate în întreaga UE. Datele cu caracter personal codificate în adeverință nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura electronică. De asemenea, Comisia va ajuta statele membre să dezvolte un software pe care autoritățile îl pot utiliza ca să ve­rifice codurile QR.

 

 

„Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu pro­pu­neri prin care sectoarele închise complet sau restric­­ționate – restaurante, hote­luri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea, la acest grup de lucru, participă ministrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie, într-o declarație pentru media economică”.
Daniel Mischie, președinte Organizaţia Patro­nal[ a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA)

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.