• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iulie , 2013

Rectificarea lui cuptor

Prima rectificare bugetară din acest an va avea loc la sfârşitul lunii iulie. Principala măsură ar putea fi reducerea TVA la pâine.

 
 

Amânată şi răs-amânată, măsura reducerii TVA la pâine de la 24, la 9% a devenit iar una din priorităţile Guvernului. Teoretic, măsura ar fi trebuit aplicată de la 1 iulie, însă a fost din nou amânată pe motiv că nu există deocamdată cele 250 de milioane de lei necesare pentru a suporta încasările mai mici la buget. „Eu le-aş face pe toate de mâine! Aş reduce şi CAS, şi TVA, şi tot. Dar poimâine aş rămâne cu vistieria goală”, declara Victor Ponta luni, la Stuttgart, cu promisiunea că rezolvarea va veni odată cu rectificarea din iulie. Aşa că, până la urmă, va fi aplicată din septembrie. Probabil.

 

Guvernul trebuie să găsească şi fondurile necesare pentru plata profesorilor în ultimele trei luni ale anului, pentru că în bugetul Ministerului Educaţiei nu există bani suficienţi. Rectificarea e aşteptată şi în Sănătate, mai ales că spitalele au nevoie de finanţare pentru ultimele două luni ale anului. În plus, mai e nevoie de bani şi pentru angajarea de medici şi asistente pentru a fi rezolvată măcar parţial criza de personal din unităţile sanitare. De bani este nevoie şi la Transporturi. Nici banii de autostrăzi şi drumuri bugetaţi la începutul anului nu sunt suficienţi.

La un buget de 1,2 miliarde de lei pentru investiţii, mai bine de jumătate sunt datorii – 680 de milioane de lei.

În plus, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale mai are nevoie şi de fondurile necesare cofinanţării proiectelor europene.

 
 

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt sceptici în ceea ce priveşte eficienţa reducerii TVA la pâine şi nu le place ideea, dar decizia aparţine, până la urmă, Guvernului, a declarat premierul Victor Ponta.

 
 

„Cei de la FMI sunt sceptici, nu le place ideea, dar până la urmă este decizia noastră. Dacă noi putem să arătăm că măsura este sustenabilă...aici va conta foarte mult colaborarea din partea mediului privat, dacă ei ne vor ajuta să combatem evaziunea fiscală şi să avem încasări bune, se va dovedi un proiect de succes. Dacă vor considera că şi la 9% este prea mare TVA-ul şi nu trebuie să îl plătească, înseamnă că am greşit noi, dar merită încercat”.

Victor Ponta
 
 

Un prim efect al acestei rectificări ar putea fi scăderea TVA-ului la pâine, însă măsura ar putea fi adoptată abia din luna septembrie, mai spune Ponta. În primă fază, măsura era anunţată pentru prima zi a lunii august, însă acest lucru nu va mai fi posibil pentru că rectificarea bugetară va avea loc pe 30 iulie.

„Eu sunt optimist că una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scăderea TVA pe tot lanţul la pâine, sunt optimist – vedeţi cum spun, ca să nu se supere ministrul de Finanţe şi ministrul Bugetului – că la rectificarea care va avea loc în această lună vom putea să ne ţinem de cuvânt“, a spus Ponta.

Premierul a mai subliniat că la mijloc este nevoie şi de un aviz favorabil din partea Fondului Monetar Internaţional.

 
 

Un document al Ministerului Finanţelor, redactat în primăvara acestui an, arăta că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi “cel puţin teoretic”, poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.