• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Razie pe Horea 46B

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, a condus razia organizată de Primăria Baia Mare în blocul Horea 46B, bloc aflat în administrarea oraşului. El a fost reabilitat din bani publici, iar aici locuiesc familii de romi cu mulţi copii, familii care au nevoie de asistenţă socială sau ajutor. A fost o razie care a scos la suprafaţă eforturile pe care administraţia băimăreană le face pentru ca romii să aibă o locuinţă, cât de cât.

 
 

Dincolo de aspectul social al problemei, rămâne modul în care romii înţeleg că Primăria îi ajută, iar ei trebuie să facă în aşa fel încât să respecte acest efort.

Blocul Horea 46B are peste 2 miliarde de lei restanţe la chirie şi apă caldă şi încălzire. Chiria este fixă, 30 de lei per apartament cu o cameră. Dar au apă caldă şi încălzire. La ora raziei, ora 19, într-o zi de joi, caloriferele de pe holuri ardeau. Era încălzire, deşi holurile nu au geamuri, iar grija faţă de un bun comun şi al municipalităţii a lăsat urme adânci pe pereţi, pe uşi, peste tot. Pe lângă bloc se află mormane imense de gunoaie, cu toate că cei de la Drusal au făcut în mai multe rânduri curăţenie. Totul este ca o poveste fără sfârşit.

 

Situaţia romilor care stau în cele trei blocuri pe de strada Horea este tragicomică. Cei cu razia susţin că nu au bani să plătească, dar în locuinţe au televizoare cu diagonală mare, au aparatură electrocasnică, mobilă etc. Probabil că sunt şi familii care nu au venituri, posibilităţi de a plăti, dar la fel de sigur, există familii care nu plătesc deoarece aşa s-au obişnuit. Ei cred că statutul de rom înseamnă să stea fără a plăti ceva. Potrivit celor de la Spaţiu Locativ, sunt familii în acest bloc care nu au plătit de doi ani aceste cheltuieli. Au restanţe de 50-70-100 de milioane de lei vechi şi chiar mai mult. Sunt familii care se mută dintr-un bloc social în altul, la intervale de doi-trei ani, fără a fi plătit vreodată ceva. Au abuzat de faptul că sunt susţinuţi de organizaţii ale romilor şi chiar de administraţiile de până acum. Nu vrem să ne închipuim ce s-ar întâmpla cu familiile de români, dacă ar proceda astfel.

Fără a fi subiectivi, în Baia Mare se cere ajutor social pentru că aşa s-a obişnuit, aşa au fost obişnuiţi. Politicieni şi alţii care au avut nevoie de o masă de manevră au permis ca romii să râdă în nasul legii. Pe autobuze ei nu plătesc, nu le este frică de nimeni, nu le face nimeni nimic, scuipă, rup, distrug, îşi bat joc de bătrâni şi tineri, de femei şi copii. În pieţele oraşului mafia ţigănească face legea sub oblăduirea unora care, probabil, câştigă bani serioşi. Cei mai loviţi sunt producătorii, care se înghesuie prin colţuri pentru a vinde şi ei din produsele pentru care muncesc. Trafic de ţigări, de carne vie, pe Variantă sunt multe tinere de naţionalitate romă, la cerşit sunt agresivi, te înjură, îţi aruncă blesteme, este greu de explicat câte lucruri fac. Copii de romi sunt exploataţi, nu merg la şcoală… Sunt printre ei familii care sunt onorabile, care muncesc şi încearcă să iasă din mocirla în care se scaldă.

 

Organizaţiile romilor acuză Baia Mare de discriminare, cu siguranţă ea există, dar cei discriminaţi sunt românii. Este frustrant ca românii să aibă atâtea de suferit şi să nu îi întrebe nimeni, nimic. Mai mult, dacă încerci să rezolvi situaţia lor, cât de cât, primarul este acuzat că face rău.

Nu vrem să fim părtinitori, dar credem că Primăria Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheş face bine că încearcă să îi readucă la realitate pe mulţi dintre romi.

 

În urma raziei au fost date somaţii, iar restanţele au fost eşalonate pe mai multe luni. Cei care nu plătesc vor fi evacuaţi.

 

„A venit momentul ca şi cei din acest bloc să plătească ce au de dat statului. Şi ei trebuie să muncească, să respecte oraşul, condiţiile puse la dispoziţie, să ţină de curăţenie, să îşi dea copiii la şcoală. Educaţia este foarte importantă şi nu am văzut pe nici unul dintre liderii romilor din Bucureşti care să fi făcut ceva pentru copiii romilor de aici. Eu am făcut multe, m-am implicat pentru că este nevoie de ajutor, dar cer un pic de decenţă, de respect. Voi dispune montarea unor camere video pe stâlpii de aici pentru a vedea cine aruncă gunoaie de pe geam, cine îşi bate joc de munca altora, a unora dintre ei. Cine respectă, va fi respectat. Nu cerem un tratament diferit faţă de români. Şi romii trebuie să respecte aceleaşi reguli, legi. Îi ajutăm, am realizat multe pentru ei, dar aşa nu se mai poate. Este o somaţie, un avertisment, se poate interpreta oricum, dar este un demers pentru sănătatea lor şi mai ales a copiilor care trăiesc o dramă, fără ca noi să putem face ceva” - Cătălin Cherecheş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.