• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2016

„Războiul” oraşului care vrea să redevină comună

După ce au protestat şi au convocat o întâlnire publică de la care prefectul a lipsit, săptămâna trecută, cetăţenii din Dragomireşti au venit la Instituţia prefectului având o ţintă clară: vor referendum pentru ca oraşul să redevină comună.

 

De la începutul acestui an, oraşul Dragomireşti este în fierbere. Nemulţumiţi de creşterea taxelor locale, cetăţenii vor să revină la statutul de comună. După proteste şi întâlniri cu autorităţile locale, săptămâna trecută au convocat o adunare publică la care a fost invitat şi prefectul judeţului. Numai că acesta a lipsit. Aşa că, în 9 februarie, au venit dragomireştenii la prefect. Vasile Zubaşcu, cetăţean al oraşului Dragomireşti, a spus că: „în anul 2004, când această localitate a devenit oraş, avea un spital, avea finanţele, avea o şcoală. După 12 ani, s-a ajuns ca şcoala din Dragomireşti să fie lipsită de performanţă, să nu mai aibă elevi, iar părinţii să îşi ducă copiii la alte şcoli, unde se face performanţă.

Având în vedere că o societate sănătoasă se poate dezvolta numai în momentul în care are asigurat învăţământul şi sănătatea, noi nu avem condiţiile necesare în Dragomireşti de a crea o educaţie sănătoasă, de a crea o asistenţă sanitară. Sunt doar doi medici de familie prin dispariţia spitalului din localitate. În ultimii 12 ani, am trăit într-o adevărată minciuna, într-un fals, pentru că nu avem infrastructură.

Aproximativ 40 la sută din străzile Dragomireştiului nu au canalizare, reţeaua de apă potabilă nu acoperă necesarul localităţii şi de multe ori este tulbure apa.  Asta este o radiografie a oraşului nostru”. 

 

Prefectul Anton Rohian nu le-a recomandat să redevină comună: „Aş vrea să începem discuţia într-un mod foarte pragmatic. Eu, din postura de prefect, vreau să vă spun, la modul cel mai responsabil, că transformarea din oraş în sat nu e cel mai recomandat.

De 12 ani de când sunteţi oraş, toţi cei care v-au guvernat în toată această perioadă nu trebuie să vă pună în situaţia ca în anul 2016, să deveniţi din evoluţie în involuţie. Dumneavoastră, prin dreptul constituţional pe care îl aveţi, puteţi face referendum. Respectaţi legea, cunoaşteţi ce trebuie să faceţi. Eu, din punct de vedere instituţional, dacă urmaţi paşii legali, nu am absolut nimic de comentat. Vă aprob toate deciziile care se iau la nivelul oraşului”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.