• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Decembrie , 2016

„Războiul” Ministerului Educaţiei cu serbările de Crăciun

După istorie şi identitate, Ministerul Educaţiei era cât pe ce să-l „fure” şi pe Moş Crăciun din grădiniţe. După ce scandalul a luat amploare, Ministerul Educaţiei a întors-o, explicând că n-a încercat să interzică serbările de Crăciun în grădiniţe. Pe scurt, încă un episod penibil despre modul în care se face reforma învăţământului românesc.

 

 

 

Serbările de Crăciun, interzise în grădiniţe! Măsura uluitoare ar fi fost dictată de inspectorul general din ministerul Educaţiei, Viorica Preda, potrivit unui document care a circulat pe reţelele de socializare.

„În videoconferinţa din data de 15.09.2016, doamna inspector general MENCS, Viorica Preda, a făcut următoarele precizări privind activitatea grădiniţelor: Nu se vor mai organiza serbări cu copiii decât, eventual, la sfârşitul anului şcolar; se vor găsi alte modalităţi de întâlnire cu părinţii (excursii, plimbări, activităţi demonstrative, proiecte etc. la care aceştia pot participa”.

 

În urma videoconferinţei, în data de 11 octombrie, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor judeţene o Scrisoare metodică pentru anul şcolar 2016-2017 pentru a fi distribuită grădiniţelor.

Documentul este semnat de inspectorul general Viorica Preda şi directorul general Alin-Cătălin Păunescu şi conţine următoarea recomandare pentru educatori: „Organizează evenimente / momente în care părinţii şi copiii pot petrece un timp de calitate împreună! Eu m-aş gândi la altceva decât la o serbare...”.

 

Cum anunţul a făcut mare vâlvă, Ministerul a dat-o la întors arătând că a fost vorba de o „comunicare nefericită” şi că, de fapt, nu încercau să fure spiritul Crăciunului.

 

Comunicatul Ministerului explică într-un limbaj de lemn că deh,  serbările pot fi organizate în continuare:

 

„În cadrul videoconferinţei din data de 15 septembrie 2016, la care au participat, în principal, inspectorii şcolari pentru învăţământul preşcolar din toate judeţele ţării şi din cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti, a fost prezentată tema generică a anului şcolar 2016 – 2017 pe acest segment de învăţământ: „Trăieşte, cultivă şi promovează bucuria unui timp de calitate, ca bucurie a creşterii personale!”.

 

Alegerea şi abordarea temei au ţinut cont de perspectiva celor trei actori implicaţi în educaţie: cadre didactice / educatori, copii şi părinţi. În acest context, una dintre recomandările care viza părinţii a fost organizarea unor evenimente / momente, implicit serbări, în care părinţii şi copiii pot petrece un timp de calitate împreună, la grădiniţă.

Afirmaţia inspectorului general pentru învăţământ preşcolar din Ministerul Educaţiei a avut ca scop accentuarea rolului pe care un cadru didactic/educator trebuie să-l aibă pentru a crea un dialog robust între şcoală şi părinţi, nicidecum interzicerea sau restricţionarea desfăşurării unor astfel de evenimente. În concluzie, serbările şcolare pot fi organizate în continuare şi eventual completate cu alte activităţi interactive, dedicate oricărui eveniment din an, cu activităţi de tip atelier sau de tip proiect, toate având ca ţintă implicarea şi participarea părinţilor din dorinţa de a creşte dimensiunea participativă a comunităţii în viaţa şcolii”. 

 

Dincolo de „probleme de comunicare” şi exprimări nefericite, cert este că, în ultima vreme, Ministerul Educaţiei ia tot mai multe „decizii nefericite” care „lovesc” identitatea naţională şi valorile tradiţionale ale poporului român.

 

După scoaterea istoriei din şcoli, reformarea programei şi „ciuntirea” unor materii importante, n-ar fi de mirare să încerce transformarea lui Moş Crăciun în Moş Gerilă, asemeni comuniştilor, sau să elimine serbările de 1 Decembrie sau Crăciun. Interesant era de văzut ce se întâmpla dacă clarificările Ministerului ar fi venit în cazul în care documentul nu era făcut public?! Probabil, grădiniţele ar fi renunţat la serbările de Crăciun, aşa cum s-a şi întâmplat în mai multe judeţe din ţară. Sincer, „eu m-aş gândi la altceva decât la o problemă de comunicare”...

 

 

„E o comunicare nefericită. Nu s-a pus niciun moment problema interzicerii serbărilor şcolare, atât în preajma Crăciunului, cât şi a altor evenimente. Din contră.

În 15 septembrie a fost o videoconferinţă la care a participat inspectorul general pentru învăţământ preşcolar, doamna Preda, şi toţi ceilalţi inspectori pentru învăţământ preşcolar din judeţe şi sectoarele Bucureştiului. De altfel, acest lucru se întâmplă la începutul fiecărui an şcolar. Ei bine, una dintre temele de discuţie a fost timpul pe care copiii îl petrec împreună cu părinţii. Declaraţia doamnei Preda e aceea că pe lângă serbările şcolare, care se pot organiza cu diferite ocazii, grădiniţele, educatorii să încerce să organizeze şi alte tipuri de activităţi care să aducă împreună, în spaţiul grădiniţei, şi nu doar acolo, copiii şi părinţii.

Din păcate, această declaraţie a fost interpretată greşit”

- a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei pentru presa centrală.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.