• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Martie , 2022

Războiul din Ucraina și pericolul din Baia Mare

Războiul din Ucraina a scos la suprafață multe situații pe care societatea nu le mai credea a fi posibile. Un război nimicitor, crud, criminal, cere ca societatea, în general, să se adapteze, să ia măsuri, să facă față momentului. Din păcate, România de multe ori nu face față unor astfel de comandamente. Partea mai bună a acestor zile este că pandemia nenorocită ce ne-a făcut rău în ultimii doi ani pare să dea înapoi.  Să plece, să dispară. În acest context, autoritățile au decis ca restricțiile și măsurile de protecție de până acum să fie ridicate. Zilele trecute, s-a anunțat că am scăpat și de starea de alertă.

După cum se știe, a fost nevoie de stare de alertă pentru a se putea impune măsurile de protecție a populației în fața virusului nenorocit ce ne-a făcut viața un calvar în ultimii doi ani. Din păcate, renunțarea la starea de alertă a coincis cu discuțiile pentru declararea situației de criză, din cauza războiului din Ucraina. Și așa au început fel și fel de discuții despre această nouă si­tuație pentru România.

În legislația românească nu există referire la situațiile de criză-conflict-război la granițe sau pe teritoriul țării și această problemă tre­buie reglementată. De aceea, discuțiile despre rezerviști, despre încorporări au devenit aiuristice. Trebuie întâi reglementată situația de criză, după care autoritățile vor putea spune ce trebuie făcut în privința rezerviștilor sau dacă trebuie făcut ceva.

Până atunci, am mai discutat acest subiect cu mai mulți cunoscători ai fenomenului. Al războiului și ce ar trebui făcut în perioada următoare.  Dincolo de situația armatei, a rezerviștilor, a armelor și a cooperării internaționale în care România este parte, sunt lucruri mai mici, poate mărunte, ce trebuie avute în vedere.
De exemplu, au spus sursele noastre, trebuie să fim foarte atenți cu zonele, cu obiectivele care au un ridicat pericol pentru populație în eventualitatea unui nedorit conflict armat.
În acest context, am discutat despre Baia Mare și pericolele de aici.
„În momentul în care ar fi declarată situația de criză, fiecare județ trebuie să prezinte la București o si­tuație clară a acestor zone, puncte de pericol. În Baia Mare sunt mai multe și trebuie văzut  cum se raportează autoritatea față de aceste situații”, au spus sursele noastre.
Am plecat spre cea mai în măsură instituție să ni se explice situația acestor zone, puncte: Agenția pentru Protecția Mediului. Dar aici lucrurile sunt într-un alt ritm. Tre­buie cerere și e necesar să aștepți zile până vei primi răspuns. Dacă vei primi.
Desigur, despre aceste zone s-a mai discutat în Baia Mare, așa vom putea face o trecere în revistă a acestora.

Precizăm că nu dorim să creăm panică, să inducem ideea că băimărenii sunt în pericol imediat. Pe de altă parte, este bine ca populația să știe la ce se poate aștepta și, alături de autorități, de măsurile impuse, să facă față cât mai bine în situații complicate, așa cum pot apărea în cazul unui război.

Când vorbim de zone cu pericol mare, prima pe listă ar fi Romaltyn.
Fabrica de aur are două tancuri mari în care s-a aflat cianură. Dar asta a fost în trecut. În momentul de față, tancurile Romaltyn sunt goale, nu există cianură pură sau concentrații cu cianură. În ele se mai găsește leșie, acel mâl care s-a depus în momentul în care uzina a funcționat.
În caz de nevoie, această leșie se transportă rapid și ușor pe iazul Aurul.
Alte zone de pericol sunt obiectivele SEVESO. De fapt și la Romaltyn a fost un astfel de obiectiv, doar că acum nu mai există cianură.   
 
Definiția de obiectiv SEVESO se găsește în Legea Mediului. Pe scurt, este un obiectiv care are un potențial de risc, dar nu înseamnă că trebuie anihilat. În Baia Mare mai sunt obiective SEVESO, Aramis și Vital. Nu le-a spus nimeni să plece de pe locațiile în care își desfășoară activitatea. Obiectiv SEVESO înseamnă deținerea în patrimoniu și folosirea în procesul de producție a unor substanțe cu pericol ridicat. Asta presupune că trebuie să te încadrezi în niște norme de protecție, ceea ce a făcut și Romaltyn.

Aramis folosește  izocianat de cianură, un compus de cianură pentru fabricarea bureților, iar la Vital se folosește clor, o substanță foarte periculoasă și care nu se disipează în aer, într-o situație de accident rămâne deasupra solului și omoară tot. Sunt situații existente, iar firmele în cauză s-au încadrat în normele de protecție, ca și Romaltyn.

Mai este un obiectiv foarte important ce poate fi un risc mare în caz de accident cauzat de un posibil război: Barajul de la Firiza. Dacă se rupe barajul, apa de acolo vine spre Baia Mare și ar face prăpăd, după cum au spus specialiștii.
Cu siguranță ar mai exista și alte zone, puncte cu potențial pericol. Sperăm să nu fie nevoie de intrarea în situație de criză și, mai ales, de o situație de război.


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.