• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Iulie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Iulie , 2017

„Războiul” deşeurilor, în faza de soluţii temporare

După numeroase amânări, a venit şi data limită pentru închiderea gropilor neconforme. Din 16 iulie, vechile rampe de deşeuri, adevărate „bombe ecologice” nu mai pot fi folosite. În caz contrar amenzile aplicate de Uniunea Europeană sunt uriaşe. Cum însă pro­iectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Maramureş” nu este încă finalizat, iar transportul de­şeu­rilor în alte judeţe nu este o soluţie fezabilă din cauza costurilor exorbitante, s-au căutat soluţii temporare.


Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere Mara­mureș. Discuțiile au vizat tocmai si­tuația depozitării temporare, după data de 16 iulie 2017, dată limită impusă de Comisia Europeană pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme. Pavel Avram, director al Asociației de Dez­voltare Intercomunitară pentru Gestio­narea Integrată a Deșeurilor Menajere Maramureș a spus că: „Deși, potrivit le­gislației și statutului propriu, ADIGIDM Maramureș nu este răspunzător direct de derularea activităților de salubritate și depozitare a deșeurilor în județ, până la data punerii în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, ne-am implicat în identificarea solu­țiilor care să asigure funcționarea serviciului de salubritate până la data de 16 iulie 2017. Suntem satisfăcuți de faptul că, autoritățile publice din județ au reu­șit să găsească soluțiile necesare, astfel încât să existe condiții pentru continuitatea serviciilor de salubrizare”.

Gabriel Zetea, președintele CJ Mara­mureş şi al Asociației de Dezvoltare Inter­comunitară a convocat membrii asociației în mai multe ședințe de lucru. Prima, cea care viza zona de nord a județului s-a desfășurat în urmă cu trei săptămâni, iar împreună cu operatorii care urmează să amenajeze și să ope­reze aceste depozite au fost stabilite etapele și măsurile necesare pentru depozitarea temporară pe noile platforme.
„Până la operaționalizarea, măcar par­țială, a Sistemului de Management In­tegrat al Deșeurilor, autoritățile locale au obligația de a găsi soluții pentru gestionarea depozitării deșeurilor menajere din fiecare localitate. Am identificat împreună o soluție temporară prin construirea unor platforme de depozitare, una la Sighetu Marmației, pentru zona de nord a județului și alta la Satu Nou de Jos, pentru zona sudică, care pot sa­tisface nevoile de depozitare pentru perioade scurte. Operatorii acestor platforme au obligația, prin acordul de mediu obținut, ca la finalul perioadei de depozitare să relocheze deșeurile la Sîrbi, Fărcașa, și să ecologizeze ampla­samentul pentru a-l aduce a starea ini­țială. Vorbim despre o perioadă inter­mediară, sper eu, cât mai scurtă, de maxim un an, până când Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va fi operațional 100% și va putea să preia în sistem centralizat problematica co­lec­tării și depozitării la standarde e­uro­pene a deșeurilor menajere din județul Maramureș”, a subliniat Gabriel Zetea.

Tot săptămâna trecută a fost aprobată modificarea Regulamentului serviciului de salubrizare pentru județul Maramu­reș, unde s-a stipulat faptul că vor exista șapte centre de colectare deșeuri voluminoase în Sighetu Marmației, Târgu Lăpuș, Baia Mare, Seini, Borșa, Șomcuta Mare și Vișeu de Sus.
Toto­dată, s-a făcut precizarea că deșeurile menajere se vor colecta de la persoanele fizice de trei ori pe săp­tămână în timpul verii și de două ori pe săptămână în sezonul de iarnă, în mediul urban, în timp ce colectarea în mediul urban se va realiza o dată pe săptămână.

În cadrul aceleaşi şedinţe a fost „tran­şată” în sfârşit şi situaţia de la Târgu Lăpuş. Oraşul Târgu Lăpuş are un sistem performant de colectare a deşeu­rilor pe care doreşte să-l folosească în continuare fără însă a părăsi ADI Deşeuri. După numeroase discuţii, săptămâna trecută s-a votat acceptarea restrângerii ariei de delegare a serviciului de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale din zona de colectare 4 Târgu Lăpuș. Ceea ce înseamnă că serviciul primăriei îşi va face treaba ca şi până acum.
Urmă­toarele patru proiecte votate de toți cei prezenți au vizat adoptarea do­cumentației de atribuire a serviciului de colectare separată și transport separat al deșeurilor municipale din zona de colectare 1 Sârbi,  zona de colectare 2 Sighetu Marmației, zona de colectare 3 Moisei, zona de colectare 4 Târgu Lă­puș.

Gabriel Zetea, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere (ADIGIDM) din județul Maramureș a subliniat faptul că, în ultimul an de zile, relația între UAT-uri și instituția Consiliului Județean a fost îmbunătățită și pe segmentul gestionării integrate a deșeurilor menajere, iar instituția pe care o conduce își dorește ca doleanțele primarilor să fie îndepli­nite și respectate. „Am cerut personal ca fiecare cerință a primarilor să fie introdusă în programul de atribuire, deoarece UAT-urile sunt direct răspun­zătoare de modul în care se va derula proiectul în viitor. Am toată deschi­derea ca fiecare edil să fie mulțumit și fiecare solicitare să fie luată în calcul și cuprinsă în proiectul final”, a subliniat președintele ADIGIDM Maramureș, Gabriel Zetea.
 

 

 

„Operatorii acestor platforme au obligația, prin acordul de mediu obținut, ca la finalul perioadei de depozitare să relocheze deșeurile la Sîrbi, Fărcașa, și să ecologizeze ampla­samentul pentru a-l aduce a starea ini­țială. Vorbim despre o perioadă inter­mediară, sper eu, cât mai scurtă, de maxim un an, până când Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va fi operațional 100% și va putea să preia în sistem centralizat problematica co­lec­tării și depozitării la standarde e­uro­pene a deșeurilor menajere din județul Maramureș”

Gabriel Zetea, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.