• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Martie , 2013

„Războiul” abuzurilor din DGASPC Maramureş

 

Casa de Tip familial Mihai Eminescu din Sighetu Marmaţiei se află din nou în miezul unui scandal sexual: Istvan Alin, tânărul care se află în război deschis cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, este acuzat că a abuzat un minor de 11 ani, care locuia în aceeaşi casă. Abuzuri care ar fi mers până la avansuri şi hărţuire sexuală. Dosarul se află pe rolul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, iar minorul a fost mutat temporar din casă. În replică, Istvan spune că e nevinovat şi că e un act de răzbunare pentru neregulile din sistem pe care le-a scos la iveală. 
 
 
 
Unul dintre cei mai vehemenţi adversari ai sistemului de protecţie a copilului este acuzat de abuz emoţional, fizic şi sexual. Alin Istvan, tânărul din Casa de Tip familial “Mihai Eminescu” din Sighetu Marmaţiei, care se luptă în instanţă cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş pentru că încearcă să-l mute forţat într-un centru destinat tinerilor care se pregătesc să părăsească sistemul, este suspectat că a abuzat şi hărţuit un minor în vârstă de 11 ani, din aceeaşi Casă de tip familial.
Potrivit oficialilor DGASPC, povestea a ieşit la iveală la mijlocul lunii ianuarie şi, ulterior, a intrat în vizorul Serviciului Abuz-Neglijare DGASPC Maramureş, iar acum se află în cercetare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş. 
 
Pe scurt, povestea sună cam aşa: evaluarea psihologică a ridicat suspiciuni cu privire la abuzurile la care ar fi fost supus copilul. Apoi, reprezentanţii DGASPC Maramureş au descoperit lucruri incredibile: apropieri fizice de genul dormitului în acelaşi pat, îmbrăţişări intime, sărut pe gură şi se susţine că tânărul i-ar fi atins zonele intime micuţului.
Aceste afirmaţii se pare că au fost confirmate nu numai de personalul centrului, dar şi de învăţătoarea copilului şi de reprezentanţii unei fundaţii care îl ajută pe micuţ.
Astfel că, în urmă cu câteva săptămâni, copilul a fost scos din centru şi dus în grija unei familii cu care a mai intrat în contact, motivându-se că suferea traume grave în urma acestor abuzuri.
 
De cealaltă parte, Istvan Alin neagă acuzele şi spune că e o înscenare: „pe mine nu m-a întrebat nimeni, nimic oficial. Am avut cu ei strict relaţii de colegi de casă şi este adevărat că ori de câte ori am avut posibilitatea să-i ajut, împreună cu un prieten din Sighet, care are magazin, i-am ajutat. Am înţeles că ancheta Direcţiei este finalizată şi cazul a ajuns la poliţie. Aştept să fiu chemat să dau o declaraţie, nu mă sustrag de la cercetare. Eu pot să vă spun în mod sincer: eu cu aşa ceva nu mă ocup, fiind şi student la Drept. Ştiam, cunosc toate prevederile legale.
Cred că e vorba despre o răzbunare, cred că poza cu fata legată de scaun le-a pus capac. Şi am hârtii care pot dovedi. În 21, domnul Boitor face o hârtie prin care cere mutarea noastră, în 22 vin oamenii delegaţi prin acea hârtie să pună în aplicare nota dată de domnul Boitor, noi nu ne-am mutat, şi, în 23, fiind sâmbătă, CTF face un raport către Direcţie în care anunţă că băiatul ar fi mărturisit că l-aş fi pipăit în zone intime şi că l-aş fi sărutat pe gură. Copilul e din 2011 aici, miraculos, în doi ani de zile nu s-a întâmplat nimic, de când am proces cu direcţia s-a întâmplat asta. Din punctul meu de vedere e clar vorba de o înscenare. Eu nu deţin adevărul absolut, nici nu pretind chestia asta. Dar în 13 februarie am avut proces, miraculos, în 10 zile am făcut astfel de chestii? Ştiind că eu sunt într-un proces în care tocmai se discută despre mutarea mea, nu cred că aş fi atât de prost să fac astfel de lucruri care şi aşa nu-mi stau în caracter. Colegului meu, Grigore Ilea (şi el student şi aflat în aceeaşi situaţie ca şi Alin Istvan din punct de vedere a mutării din CTF Mihai Eminescu) i s-a pus în cârcă lui scandalul sexual cu minora de 13 ani. În rapoartele lor se zice că tânăra recunoaşte că a întreţinut relaţii sexuale şi cu Ilea Grigore, dar, într-un final, s-a dovedit că nu este adevărat. Eu am impresia că acest copil este chiar exploatat. Şi dacă a zis aşa, va trebui să zică în continuare. Eu mă supun cercetării. Numai că din punct de vedere legal, problema e un pic complicată: el zice că da, eu zic că nu”.
 
Deocamdată, cazul se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, aşa că vor urma o serie de cercetări şi apoi, probabil, cazul va ajunge în instanţă.
Vom reveni.
 
 
„Colegului meu Grigore Ilea i s-a pus în cârcă scandalul sexual cu minora de 13 ani. În rapoartele lor se zice că tânăra recunoaşte că a întreţinut relaţii sexuale şi cu Ilea Grigore, dar într-un final s-a dovedit că nu este adevărat. Eu am impresia că acest copil este chiar exploatat. Şi dacă a zis aşa, va trebui să zică în continuare. Eu mă supun cercetării. Numai că, din punct de vedere legal, problema e un pic complicată: el zice că da, eu zic că nu”.
 
Alin Istvan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.