• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 08 Mai 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Noiembrie , 2020

PSD Maramureș solicită prefectului anularea hotărârilor adoptate în ședința ilegală de desemnare a vicepreședinților Consiliului Județean

 

Partidul Social-Democrat Mara­mu­reș, prin președintele Gabriel Zetea, a depus miercuri, 11 noiembrie, la Instituția Prefectului, o solicitare prin care cere exercitarea rolului de tutelă administrativă și contestarea Hotărârilor de Consiliu Județean nr. 196 și 197, adoptate în 28.10.2020, având în vedere că acestea au încălcat dispozițiile legale în materie. Prin Hotărârea 196 a fost ales ca vicepreședinte Lazăr Alexandru Lazăr, iar prin Hotărârea 197 a fost ales vicepreședinte Trufan Radu Daniel.

 

La numai câteva zile de la validarea noului Consiliu Județean, peneliștii maramureșeni și-au început mandatul comițând o gravă ilegalitate. Din graba de a-și instala la condu­cere politrucii aserviți PNL, liberalii din Maramureș conduși de noul președinte al Consiliului Județean, Ionel Bogdan, au convocat în 28 octombrie o ședință extraordinară, cu intenția clară de a-și asigura o majoritate simplă care să le permită să numească ca vicepreședinți oameni aserviți PNL. Ionel Bogdan și camarila PNL-USR au profitat de faptul că nu toți consilierii județeni PSD au depus jurământul, astfel că majoritatea simplă a fost calculată la numărul consilierilor care au fost deja validați, deși orice consilier are dreptul de a candida și de a fi ales vicepreședinte. Tot ilegal a fost și modul de desfășurare al ședinței, care nu a ținut cont de termenul legal de convocare de trei zile (cinci zile, în fapt, pentru că ziua convocării și ziua desfășurării efective a ședinței nu se calculează, potrivit legii). Mai mult, ședințele extraordinare de îndată pot fi susținute în caz de forță majoră, iar pe proiectul ordinii de zi al Consiliului Județean Maramureș singura forță majoră a fost repre­zentată de alegerea celor doi vice­pre­ședinți, ceea ce pentru ma­ra­­mureșeni nu putea fi o urgență.
„Având în vedere că ședința din data de 28.10.2020 a fost convocată cu încălcarea dispozițiilor art. 179 alin. 2 lit. b) din Codul administrativ, Partidul Social Democrat Maramureș consideră că cele două hotărâri prin care au fost aleși vicepreședinții Consiliului Județean Maramureș sunt nelegale și se impune ca Insti­tuția Prefectului să își exercite rolul de tutelă administrativă. Acest demers este necesar, pe de-o parte, pentru a bloca un abuz al noii conduceri a Consiliului Județean Mara­mu­reș, iar pe de altă parte pentru a împiedica cheltuirea iresponsabilă a banului public, având în vedere sumele considerabile pe care cei doi vicepreședinți le vor încasa cu titlu de indemnizație. Partidul Social Democrat va contesta și în instanță cele două hotărâri, însă un astfel de demers venit din partea Instituției Prefectului ar atrage suspendarea de drept a executării hotărârilor, o blocare a abuzului și o împiedicare a risipirii banului public. Consiliul Județean putea funcționa și fără alegerea celor doi vicepreședinți, iar ședința extraordinară de îndată care a fost convocată nu justifică forța majoră a întâlnirii. Partidul Social Democrat va uza de toate demersurile legale pentru a recupera banii pe care, ilegal, penelistul Doru Lazăr și useristul Radu Trufan îi vor încasa în calitate de vicepreședinți ai Consiliului Județean Maramureș”, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

Partidul Social Democrat mențio­nează și poziția Guvernului Româ­niei care prin Ordonanța de Urgență nr. 190/28.10.2020 (emisă în aceeași zi cu ședința convocată de Ionel Bog­dan), stabilește că alegerea vice­președinților consiliilor județene poate avea loc doar după ce sunt va­li­dați toți consilierii județeni.
„Faptul că actuala conducere a Consiliului Județean Maramureș a urgentat procedura de alegere a celor doi vicepreședinți pentru a evita intrarea în vigoare a ordonanței amin­tite denotă reaua credință în exer­citarea drepturilor conferite de lege și o încălcare a încrederii cetățenilor care i-au ales. Dacă se res­pecta termenul legal și ședința avea loc în 30 octombrie nu se mai putea proceda la alegerea vicepreșe­din­ților, deoarece nu sunt validați toți consilierii județeni, iar hotărârile ar fi fost luate cu încălcarea dispo­zițiilor OUG 190/2020. Este greu de crezut că președintele Ionel Bogdan nu avea cunoștință despre iminenta adoptare a ordonanţei, având în vedere pe de-o parte poziția acestuia în cadrul Partidului Național Liberal - partidul de guvernământ, iar pe de altă parte poziția pe care a ocupat-o până de curând în cadrul aparatului premierului”, susțin reprezentanții Partidului Social Democrat Mara­mureș.

 

Materiale electorale la comanda PSD Maramures, cod AEP 11200020, tipărit de NEW MEDIA SRL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.