• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Iulie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Iunie , 2020

PS Iustin, un lider spiritual pe măsura vremurilor

Cred că Dumnezeu trimite oamenii potriviți, la vremea po­trivită. Și, în funcție de provocările istoriei și ale vremurilor, ne-a trimis nouă, maramureșenilor și românilor, tipologia de lideri de care am avut nevoie la acel moment: în epoca medievală, ne-a dat voievozii viteji, întemeietori de țară; în primul război mondial, ne-a dat lideri jertfelnici care n-au șovăit să lupte pentru țară; apoi a venit Generația Marii Uniri, cu liderii ei patrioți, care își iubeau țara mai mult decât propria viață; după cel de-al doilea război mondial, a venit vremea liderilor mărturisitori și demni, care să se opună ocupa­țiilor străine și mai apoi, comunismului.
După Revoluție, ispitele au devenit mai subtile și mai diverse, iar liderii, mai ales cei spirituali, nu mai au nevoie de o singură calitate fundamentală pentru a le face față, ci de mai multe: trebuie să fie și înțelepți, și cura­joși, și în pas cu vremurile, buni organizatori și patrioți.
Dumnezeu, cel care pe toate le rânduiește, ne-a dat nouă, ma­ramureșenilor, un lider spiritual pe măsura nevoilor și a încer­cărilor: PS Episcop Iustin. Și parcă niciodată mai mult decât în această perioadă grea, cau­zată de pandemia de coro­navirus, nu s-a văzut mai mult și mai bine acest lucru.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a demonstrat de mult că este mai mult decât ierarhul Maramureșului și Sătmarului, și mai mult decât un părinte spiritual.
Atunci când vremurile au ce­rut-o, a fost un stâlp al patriotismului, organizând activități culturale și naționale; atunci când Biserica a avut nevoie, a fost un bun organizator, ctitor de biserici și mănăstiri și, mai ales, „ziditor” de suflete. Acum, însă, când poporul dezorientat și speriat, duce lipsă mai mult decât oricând de iubire, de sens, și de repere, PS Iustin a fost acel „punct fix” care ne-a dat tăria de a merge mai departe, și care ne-a amintit că și clipa și veșnicia sunt în mâinile lui Dumnezeu.

Nu știm ce încercări ne rezervă viitorul, dar, am certitudinea că Dumnezeu ne va ajuta să le trecem cu bine, pentru că ne-a dat mijloacele și oamenii de care avem nevoie.

Întru mulți ani, Preasfințite Părinte Episcop Iustin!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.