• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Noiembrie , 2023

PROIECTUL „TRIPLU R” – „NOI NU VREM SĂ PROTEJĂM MEDIUL! VREM SĂ CREĂM O LUME ÎN CARE MEDIUL NU ARE NEVOIE SĂ FIE PROTEJAT!”

Într-o lume în care conștiința ecologică încă nu este suficient valorizată, noi, elevii din Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare, am luat inițiativa de a face o schimbare. Cu determinare și pasiune, noi ne-am angajat într-o campanie de colectare selectivă a hârtiei și cartonului, conștienți fiind de impactul pozitiv pe care acțiunile noastre îl pot avea asupra mediului înconjurător, în special asupra salvării copacilor. Demersul nostru nu este unul singular, ci ne aflăm la cea de-a VI-a ediție a proiectului educațional „Triplu R”.

Scopul nostru declarat a fost să salvăm cât mai mulți copaci. Am realizat ce ne-am propus? Veți vedea!

 

          O schimbare pe care noi, elevii, o susținem!

 

Proiectul „Triplu R” a fost inspirat de dorința de a acționa într-un mod responsabil față de mediul înconjurător. Cunoașterea faptului că producția de hârtie implică tăierea masivă a copacilor și, implicit, consumul de resurse naturale valoroase, ne-a îndemnat să ne implicăm, să aducem o schimbare în comunitatea în care trăim.

 

           Cum funcționează proiectul?

 

Am început prin a face un apel către elevii claselor a VIII-a și a VII-a de a se înscrie (evident, în mod voluntar) într-unul din departamentele echipei de implementare a proiectului „Triplu R”: PR-publicitate, contabilizare și logistică în funcție de abilitățile fiecăruia (bineînțeles, fiecare am primit sarcini și responsabilități precise). Echipele au fost coordonate de către elevele COSTIN MARA NICOLE și POP ALEXANDRA DENISA din clasa a VIII-a E.

 

Începutul… (activități premergătoare campaniei)

 

Startul l-a dat echipa de PR-publicitate: a conceput afișul de promovare a campaniei de colectare selectivă și s-a asigurat că întreaga populație școlară cunoaște când, unde și ce lucruri pot fi colectate selectiv (au fost trimise circulare în școală și s-au lipit afișe în zonele intens circulate).

Între timp, departamentul „logistică” a solicitat conducerii școlii spațiul de lucru (căsuța roz din curtea școlii noastre) și, după ce au primit răspuns pozitiv la… cererea scrisă (!!!), au amenajat punctul de colectare cu tot ceea ce a fost necesar: mese, scaune, cântar etc. Echipa de PR au „decorat” spațiul, au făcut marcaje/ desene pe asfalt pentru a indica poziția punctului de lucru (ba chiar au antrenat și câțiva elevi din ciclul primar care au mai mult decât bucuroși să dea o mână de ajutor).

În paralel, departamentul „contabilizare” își pregătea mapele cu borderourile de predare-primire a deșeurilor de hârtie și carton (separat pentru ciclul primar și gimnazial).

 

Organizarea campaniei de recuperare diferențiată a deșeurilor Reciclăm împreună!”

 

Când campania a demarat (în forță… în prima zi a fost realizat deja primul transport: 1780 kg de hârtie și carton) toate cele trei departamente (formate din 34 de voluntari) au funcționat precum un ceas elvețian: fiecare a știut ce are de făcut și a fost dispus să ofere ajutor chiar și în afara „orelor de lucru”!

Astfel, în timp ce echipele de la „contabilizare” și „logistică” erau preocupate cu preluarea și cântărirea deșeurilor de hârtie și carton de la părinți, elevi și profesori (care, cu răbdare, așteptau la rând), echipele de la PR se documentau, făceau poze, filmări, interviuri etc. – materiale ce urmau să le fie de folos în vederea realizării articolelor/ reel-urilor (scurt-metraje) ce urmau să apară în mass-media și/sau pe rețelele de socializare.

În tot acest timp, partenerul nostru, S.C. REMAT MARAMUREȘ S.A., ne-a pus la dispoziție containere speciale și a asigurat transportul responsabil a deșeurilor colectate către sediul propriu pentru un flux eficient de reciclare.

 

Rezultatele…

 

După ce campania a luat sfârșit, a venit momentul să culegem „roadele”: departamentul „contabilizare” a calculat cantitatea de hârtie predată pe clase și, în baza centralizărilor, s-a făcut ierarhizarea claselor. Clasa câștigătoare va primi cea mai înaltă distincție ECO a școlii: CERTIFICATUL CLASA VERDE!

Transpus în cifre, demersul nostru a însemnat 6.652,5 kg de hârtie și carton și circa 113 copaci salvați de la tăiere.

 

Angajamentul nostru, a echipei de implementare a proiectului „Triplu R”, precum și a tuturor colegilor noștri, elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, este să continuăm să reciclăm! Rezultatele campaniei de colectare selectivă a hârtiei și a cartonului arată clar cum o mică acțiune poate avea un impact semnificativ asupra mediului. Sperăm că această campanie va fi un model de urmat pentru campanii viitoare, care să asigure tuturor un mediu sănătos și curat!

În concluzie, proiectul „Triplu R”, pe lângă conservarea mediului în prezent, are și o componentă legată de educarea generațiilor viitoare. Această inițiativă îi învață pe elevi despre importanța responsabilității față de mediul înconjurător și le dezvoltă abilități practice în gestionarea resurselor și a deșeurilor.

Misiunea și viziunea noastră: „Noi nu vrem să protejăm mediul! Vrem să creăm o lume în care mediul nu are nevoie să fie protejat!”

 

Coordonatori articol: profesor COZMA CODRUȚA, profesor LŐRINCZ LOREDANA

Autor: ȘTER LORENA, clasa a VIII-a B

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.