• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

Proiectul Romaltyn rămâne blocat!

În sala Europa, din cadrul Primăriei Baia Mare, a mai avut loc o întâlnire între Consiliul Local şi staff-ul Romaltyn. Discuţiile au avut ca temă situaţia creată prin apariţia proiectului de hotărâre a CL Baia Mare prin care se scoate funcţiunea de zonă industrială în perimetrul în care se află uzina Romaltyn. În urmă cu două săptămâni, consilierii băimăreni au votat favorabil acest proiect de hotărâre.

Brusc, situaţia s-a schimbat, iar uzina este pusă în imposibilitatea de a funcţiona, dacă va primi autorizaţia integrată de mediu. Autorizaţie care este în curs de evaluare la APM Maramureş, adică nu se ştie, aşa cum s-a tot afirmat, dacă va avea sau nu acest important document.

 

La şedinţă au fost prezenţi consilierii băimăreni, primarul Cătălin Cherecheş, ecologişti din societatea civilă, mai puţini decât data trecută, profesori ai Universităţii de Nord, presa băimăreană.

Primarul de Baia Mare a început discuţia, menţionând că aceasta nu face parte din vreo negociere, iar poziţia sa a rămas aceeaşi.

„Ce am decis la nivelul Consiliului Local este un lucru clar şi legal, în perfect acord cu dorinţa cetăţenilor municipiului Baia Mare. Cred că investitorii trebuie să analizeze exact ce am decis noi, inclusiv posibilitatea relocării. Această hotărâre, aprobată în unanimitate, nu este şi nu poate fi considerată un punct în vreun proces de negociere. Nu negociem absolut nimic! Am decis în conformitate cu ce am considerat că este oportun şi legal. În rest, noi avem deschidere faţă de orice investitori, români sau străini, dar nu cu orice preţ. Băimărenii şi Baia Mare au avut de suferit de pe urma poluării zeci de ani. Cred că nu mai trebuie să trăim într-o asemenea traumă. Nu cred că trebuie să generăm emoţii cu privire la dezvoltarea unei activităţi care să ne pună sănătatea sau viaţa în pericol. Aşteptăm cu deosebit interes tot ceea ce înseamnă evaluări ale instituţiilor de mediu, părerile avizate ale instituţiilor abilitate ale statului. În ceea ce priveşte haldele de steril, care în acest moment constituie o poluare remanentă, există şi alte metode de a le elimina, nu trebuie să fie introduse în prelucrare cu orice preţ. Dar cu sănătatea şi siguranţa băimărenilor nu permit nimănui să se joace”, a spus Cătălin Cherecheş.

 

Ion Sturza a preluat microfonul discuţiei şi a expus punctul de vedere al investitorilor de la Romaltyn. Alături de Sturza, directori ai Uzinei şi avocaţii firmei. Pentru un ochi neavizat, avocaţii s-au plictisit, mai ales că nu au spus nimic, aşa cum se anticipa, înainte a începe discuţia. Pentru cei din presă a fost limpede că avocaţii au luat notiţe, s-au informat în eventualitatea că se va ajunge în instanţă.

„Eu îmi asum orice decizie şi voi respecta, poate nu partea legală, credeţi-mă că pe acest aspect am semne de întrebări, voi respecta spiritul deciziilor pe care le iau domnul primar şi consilierii. De aceea am şi solicitat această întâlnire. Am dorit să clarificăm unele probleme şi unele afirmaţii care au fost făcute în cadrul şedinţei Consiliului şi numai pentru că am 37 de ani de carieră profesională. Am fost pe toate continentele, zeci de miliarde de euro afaceri în domeniul resurselor minerale. Nu am avut vreun eşec sau probleme legate de moralitate. Aici au fost făcute declaraţii care m-au afectat emoţional. Am revăzut declaraţiile făcute de mai multe ori şi au fost declaraţii legate inclusiv de personalitatea mea, la modul meu de a înţelege cum se fac afacerile, cum trebuie să relaţionăm cu comunitatea. Aş dori să aflu de ce am fost învinuit de trafic de influenţă, de coruperea funcţionarilor publici, sau declaraţia că noi avem un proiect care este pasibil să omoare într-un minut 40 de mii de oameni. Un lucru care pe mine m-a afectat foarte mult. Am condus afaceri foarte mari, mult mai complexe ca cea de aici şi nu am avut probleme.

La toate întrebările puse de consilieri, noi am răspuns atunci. Este un material în 28 de pagini în care am dat toate explicaţiile cerute, inclusiv cauzele accidentului din 2000 şi măsurile care s-au luat”, a spus Sturza. El a explicat că au fost puse la îndemâna consilierilor locali toate datele legate de metoda folosită de Romaltyn, de implicaţiile de mediu, măsurile de siguranţă, cu date şi cifre. Sturza a afirmat că a vorbit şi de problema PUG-ului cu funcţionarii Primăriei, având în vedere că societatea are hotărârea de guvern, licenţa de exploatare, care consacră zona ca fiind o zonă minieră.

Legat de acest aspect, părerile sunt împărţite, iar logica juridică spune că în momentul de faţă, uzina este „afectată” de prevederile vechiului PUG, cel puţin până la apariţia noului PUG, undeva în cursul acestui an.

 

Ion Sturza a dat un memoriu consilierilor băimăreni în care erau expuse intenţiile de interacţiune cu nevoile comunităţii. De la probleme ce ţin de mediu, refacerea unor canalizări pluviale, depozitarea nămolului rezultat la staţia de epurare a oraşului, pe amplasamentele companiei, îndepărtarea gunoaielor din zona conductelor, până la implicarea în social, alocarea a 10% din profit pentru susţinerea unei Fundaţii administrată de comunitate.

 

Dar şi promovarea Băii Mari, a Maramureşului ca zonă de potenţial pentru investiţii. Sturza a propus crearea unui Consiliu al investitorilor pe lângă Primăria Baia Mare, susţinerea mineritului şi a potenţialului economic în ţări precum Austria, Germania, Canada, Rusia, Kazahstan, iar după terminarea activităţii, terenul societăţii va fi oferit oraşului Baia Mare.

 

După Sturza, câteva intervenţii ecologiste şi cam atât.  

 
 

„Aş dori să aflu de ce am fost învinuit de trafic de influenţă, de coruperea funcţionarilor publici, sau declaraţia că noi avem un proiect care este pasibil să omoare într-un minut 40 de mii de oameni. Un lucru care pe mine m-a afectat foarte mult. Am condus afaceri foarte mari, mult mai complexe ca cea de aici şi nu am avut probleme”.

Ion Sturza
 
 

„Băimărenii şi Baia Mare au avut de suferit de pe urma poluării zeci de ani. Cred că nu mai trebuie să trăim într-o asemenea traumă. Nu cred că trebuie să generăm emoţii cu privire la dezvoltarea unei activităţi care să ne pună sănătatea sau viaţa în pericol. În ceea ce priveşte haldele de steril, care în acest moment constituie o poluare remanentă, există şi alte metode de a le elimina, nu trebuie să fie introduse în prelucrare cu orice preţ. Dar cu sănătatea şi siguranţa băimărenilor nu permit nimănui să se joace”.

Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.