• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

Proiectul Legii Bugetului pe anul 2014

În acest sfârşit de săptămână va fi dezbătut Proiectul Legii Bugetului pe anul 2014 în comisiile reunite de buget-finanţe. Intenţia USL este aceea ca bugetul de stat pentru anul viitor să fie votat în acest an aşa cum este firesc, pentru a permite realizarea ţintelor dorite, fie că vorbim de îmbunătăţirea mediului de afaceri, infrastructurii sau a condiţiilor de trai.

 
 

Bugetul pentru 2014 este un buget bazat pe creştere economică, având o importantă componentă bazată pe atragerea de fonduri europene, capitol la care până la guvernarea USL ţara a suferit (reamintesc că pe acest segment, al fondurilor europene, am reuşit să triplăm rata de absorbţie). De asemenea, vorbim de un buget de creştere economică, de consolidare a lucrurilor bune făcute în 2013, fiind un puternic semnal de stabilitate politică şi economică.

Bugetele pentru cultură, educaţie şi transporturi au fost suplimentate, cel pentru sănătate este mai mare, se acordă atenţie cercetării, agriculturii şi investiţiilor care, de asemenea, beneficiază de fonduri sporite. Bugetul prevede creşterea salariului minim, acordarea unor stimulente pentru profesorii tineri şi medicii rezidenţi, menţinerea cotei unice la 16%, menţinerea TVA scăzut la pâine, precum şi fonduri pentru asigurarea măsurilor sociale adresate categoriilor defavorizate.

 

În concordanţă cu priorităţile naţionale în ceea ce priveşte domeniile strategice ale guvernării PSD, am propus, alături de toţi parlamentarii (deputaţi şi senatori PSD), amendamente la proiectul Legea Bugetului la următoarele capitole:

1. Ministerul Educaţiei Naţionale, Programul de investiţii: Reabilitarea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare (suma de 12.000 mii lei), Reabilitarea Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”Baia Mare (suma de 6.167 mii lei).

2. Ministerul Sănătăţii, Programul de investiţii: Modernizarea Spitalului Judeţean Baia Mare,(suma de 15.750 mii lei).

3. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Programul de investiţii: Reabilitarea străzilor Europa şi Dumbravei, pe traseul drumului de centură al municipiului Baia Mare (suma de 31.931 mii lei), Complex de locuinţe şi Centru Social Arieşului, Baia Mare (suma de 10.172 mii lei),   Reabilitarea blocului de locuinţe sociale situat pe strada Melodiei nr. 4, respectiv pe strada Horea 46B. Baia Mare (suma de 3.449 mii lei).

 

Încercăm astfel să facem paşi importanţi pentru atingerea obiectivelor propuse comunităţii băimărene şi maramureşene şi asumate de către USL. Nu se pot realiza însă peste noapte toate lucrurile promise. Este nevoie de timp şi de răbdare pentru ca lucrurile să reintre pe făgaşul lor normal. Să nu se uite că USL a preluat guvernarea după guvernarea falimentară a PDL.

Dacă ne referim fie şi numai la buget, este de ajuns să spunem că, în timp ce USL măreşte salariul minim şi dă bani în plus pentru anumite categorii profesionale, PDL tăia salariile bugetarilor cu 25%; în timp ce USL măreşte pensiile, PDL avea în intenţie să le reducă cu 15% şi le-a taxat vârstnicilor veniturile; de asemenea, în timp ce noi am crescut rata de absorbţie a fondurilor europene şi am deblocat proiecte importante pentru România, PDL a determinat, datorită fraudei şi gestionării defectuoase, să blocheze numeroase programe cu finanţare europeană.

Guvernarea USL este una responsabilă, îndreptată cu atenţie spre nevoile reale ale cetăţenilor, ale mediului de afaceri şi spre o dezvoltare coerentă a ţării în perioada care va urma, în acord cu principiile europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.